A pszichiátria az orvostudomány egy különleges területe, mely a megváltozott pszichével, mentális állapottal foglalkozik. Értelemszerűen a klasszikus orvosi vizsgálati módszerek - melyek a test betegségeit vizsgálják - hatástalanok a pszichiátriai betegségek azonosításához. A pszichiátriának így speciális eljárásokat kellett kifejleszteni. A pszichológiai és pszichiátriai tesztek alkalmasak a mentális állapot felmérésére, valamint a követésre a terápia során. Olvasson tovább, és ismerje meg a pszichiátriai tesztek témakörét!

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mik azok a pszichiátriai tesztek?
Hogyan segítenek a pszichiátriai tesztek?
Milyen típusaik vannak a pszichiátriai teszteknek?
Pszichiátriai tesztek I: A személyiségtesztek bemutatása
Pszichiátriai tesztek II: Az állapotfelmérő tesztek bemutatása
Pszichiátriai tesztek III: A teljesítménytesztek bemutatása

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mik azok a pszichiátriai tesztek?

A pszichiátriai tesztek a pszichiátriai kivizsgálás fontos eszközei. Segítenek az orvosoknak és a pszichológusoknak értékelni az egyén mentális állapotát és a diagnózis felállítását. A pszichiátriai tesztek segítségével követhető is a betegség lefolyása, azonosítható vele az állapot javulása vagy romlása. A pszichiátriai tesztek különböző módszerekkel mérnek különböző mentális funkciókat és állapotokat, nagyon sok típusuk létezik.

A pszichiátriai kivizsgálás során ki kell deríteni a beteg panaszait, tüneteit, azt, hogy ezek mióta állnak fent és jelentkeztek-e korábban is. Érdemes kitérni a beteg korábbi anamnézisére, pszichés és egyéb betegségeire, valamint a családban előfordult más pszichés betegségekre is. Sok pszichiátriai betegség vagy annak genetikai hajlama ugyanis öröklődhet. Fontos felmérni, hogy a pszichiátriai betegség mennyire zavarja az egyént a mindennapi feladatai elvégzésében, hogy felmerültek-e benne öngyilkossági gondolatok. A páciens élettörténetének, családi állapotának, közösségeinek és mindennapjainak megismerése is fontos lehet, hogy azonosítani lehessen a pszichiátriai betegségeket, valamint, hogy megtalálhassuk annak okát. Amint látható, a pszichiátriai kivizsgálás során számtalan kérdésre keres választ az orvos. Éppen ezért is általában több beszélgetés is kell ahhoz, hogy fel lehessen mérni a páciens mentális állapotát és kimondani egy diagnózist. A beszélgetések meggyorsításában és az objektív értékelésben segíthetnek a pszichiátriai tesztek. A pszichiátriai tesztek specifikusan, bizonyos betegségek és annak súlyoságának felismerésére, valamint a mentális állapot, a személyiség feltérképezésére lettek kifejlesztve.

Kapcsolódó cikkünk

Depresszió - ha nem képes az örömre, kaphat segítséget

Depresszió - ha nem képes az örömre, kaphat segítséget

Annyira depressziós vagyok – mondjuk sokszor, anélkül, hogy tudnánk, valójában mit is takar ez a pszichés betegség. A rossz hír, hogy a tartós lehangoltságra való hajlam genetikus, a jó hír viszont, hogy szakértő támogatással ki lehet lábalni belőle. Dr. Veres Andrea , a Pszichiátriai Központ pszichiátere, főorvos a Depresszió ...

Hogyan segítenek a pszichiátriai tesztek?

A pszichiátriai tesztek nagyon sokat segítenek abban, hogy fel lehessen mérni a páciens mentális állapotát és azonosítani bizonyos kórképeket. A mentális panaszokkal, aggodalmakkal vagy rendellenes viselkedéssel küzdő betegek felkereshetik a pszichiátriát ambuláns ellátásban, de sok esetben sürgősséggel szállítják őket pszichiátriai osztályra. Az orvosnak első körben el kell tudnia különíteni, hogy mi áll fent:Pszichiátriai tesztek

 • Mentális zavar
 • Mentális zavar kezelése miatt kialakult elváltozás
 • Valamilyen mentális zavarokat utánzó testi rendellenesség (például ionháztartás eltérések)

Fontos azt is felmérni, hogy a páciens veszélyes-e önmagára vagy a környezetére. Ezek eldöntésében és a kivizsgálásban sokat segíthetnek a pszichiátriai tesztek, valamint meg is gyorsíthatják a folyamatot. Természetesen a kivizsgálás során nem maradhat el a kórtörténet, fizikális vizsgálat; valamint gyakran agyi képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek. A pszichiátriai tesztek segíthetik az anamnézis felállítását: fel kell jegyezni a tünetek jellegét és azok kezdetét, különösen azt, hogy a tünetek hirtelen vagy fokozatosan jelentkeztek-e, és hogy a tünetek valamilyen lehetséges kiváltó okok után jelentkeztek-e (pl. trauma, betegség, gyógyszer vagy szer elkezdése vagy abbahagyása után). A tesztekkel felmérhető, hogy a betegnek voltak-e korábban hasonló tünetekkel járó epizódjai, diagnosztizáltak-e és kezeltek-e mentális rendellenességet, és ha igen, a beteg abbahagyta-e a gyógyszerek szedését. A pszichiátriai tesztek segítik a betegség lefolyásának megítélését is. A páciensek könnyebben értékelik általuk a jelenlegi állapotukat, tüneteiket, vagyis objektíven össze lehet hasonlítani az eredményeket a korábbi tesztek eredményeivel. Vannak specifikus tesztek, amik egy bizonyos pszichiátriai betegség felmérését szolgálják, ilyenek például a Beck-féle depresszió kérdőív, vagy a demencia azonosítására szolgáló mini mentál teszt. Természetesen nem minden esetben alkalmazhatóak a pszichiátriai kérdőívek. Ahhoz, hogy a pszichiátriai kérdőívek sikeresek legyenek, orvos-beteg együttműködésre van szükség, valamint arra, hogy nyugodt állapotban, tiszta tudattal végig gondolja és megválaszolja a kérdőívet a páciens. Éppen ezért a pszichiátriai kérdőívek inkább az ambuláns ellátásban alkalmazottak, sürgősségi helyzetben, például pszichózisban lévő betegnél nem alkalmasok.

Milyen típusaik vannak a pszichiátriai teszteknek?

A pszichiátriai tesztek több típusa is ismert és a tesztek nagyban különböznek egymástól. Vannak köztük kérdőívek, de olyanok is, amikor rajzolni kell vagy ábrákat felismerni. A kérdőívekre adott válaszokat pontozzák, a pontok bizonyos tartományba esnek, ami alapján meghatározható egy betegség fennállása. Bizonyos pszichiátriai tesztek specifikusak, ez azt jelenti, hogy egy adott betegség felismerésére és annak a lefolyásának követésére lettek kifejlesztve. Ezzel szemben vannak olyanok is, amik általánosak, általánosságban mérik fel például a személyiségjegyeket. A megfelelő pszichiátriai tesztek kiválasztása és alkalmazása az orvos feladata, ő tudja eldönteni a klinikai helyzet és az egyén tünetei, szükségletei alapján, hogy melyik a legmegfelelőbb a pszichiátriai tesztek közül. A pszichiátriai tesztek nagy segítséget jelenthetnek az orvosoknak a pontosabb diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Az alábbiakban csoportonként bemutatunk néhány gyakori pszichiátriai tesztet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Pszichiátriai tesztek I: A személyiségtesztek bemutatása

A pszichiátriai tesztek között a személyiségtesztek olyan eszközök, amelyek segítenek az orvosoknak az egyén személyiségjegyeinek, viselkedési mintáinak és érzelmi reakcióinak értékelésében. Ezek a tesztek a személyiség különböző aspektusait mérik. Néhány példa a pszichiátriában használt személyiségtesztek közül:

 • Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI): Az MMPI egy önértékelő személyiségteszt, amelyet gyakran használnak a pszichiátriai diagnosztika és a személyiségzavarok értékelése során.
 • Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI): Az MCMI egy olyan személyiségteszt, ami segít az egyén pszichopatológiai zavarainak és kognitív struktúrájának felmérésében.
 • Rorschach-féle tintafolt teszt: A teszt során a betegeknek különböző tintafoltokat kell értékelniük, és le kell írniuk, hogy mit látnak bennük. Az orvosok azután elemzik ezeket a válaszokat a személyiség és az érzelmek potenciális jellemzőinek feltárására.
 • 16 Personalities (Myers-Briggs Type Indicator - MBTI): Az MBTI egy is egy olyan speciális személyiségteszt, ami segít az egyén preferenciáinak és viselkedési mintáinak megértésében.

Pszichiátriai tesztek II: Az állapotfelmérő tesztek bemutatása

A pszichiátriában számos állapotfelmérő teszt is rendelkezésre áll. Ezek a tesztek segítenek a páciens aktuális érzelmi, hangulati állapotának feltérképezésében. Néhány példa az állapotfelmérő tesztek közül:

 • Beck Depresszió Kérdőív (BDI): A BDI egy önértékelő kérdőív, amely a depresszió súlyosságának felmérésére szolgál. A betegeknek különböző kérdéseket kell megválaszolniuk, például az alvási szokásaikról, az étvágyról és az érzelmi állapotukról.
 • Generalizált Szorongás Kérdőív (GAD-7): A GAD-7 egy rövid, önértékelő kérdőív, amely a generalizált szorongásos rendellenesség (GAD) jelenlétét és súlyosságát vizsgálja. A betegek az érzelmi tüneteket mérő kérdésekre válaszolnak, például a feszültségről, az idegeskedésről és a nyugtalanságról szólókra
 • Mini Mentális Állapot Vizsgálat (MMSE): Az MMSE egy gyakran használt teszt a kognitív funkciók értékelésére, különösen az idősebb felnőtteknél. Ez a teszt a memóriát, az orientációt, a számítást és a figyelem összetevőit vizsgálja.
 • MINI (Mini International Neuropsychiatric Interview): A MINI egy strukturált interjú, amelyet általában képzett szakemberek végeznek. Ez a teszt segít a különböző pszichiátriai zavarok diagnosztizálásában, például a depresszió, a szorongás, a bipoláris rendellenesség, a skizofrénia és más pszichiátriai állapotok azonosításában.
 • PSQI (Pittsburgh Alvási Minőség Index): A PSQI egy kérdőív, amely az alvás minőségét és zavarait vizsgálja. A betegek különböző kérdésekre válaszolnak az alvási szokásaikról és problémáikról, például az elalvási nehézségekről, az éjszakai ébrenlét időtartamáról és az alvás minőségéről.

Pszichiátriai tesztek III: A teljesítménytesztek bemutatása

A pszichiátriai teljesítménytesztek különféle mentális funkciókat, például memóriát, figyelmet, koncentrációt és a kognitív teljesítményt vizsgálják. Néhány közülük:

 • Montreali Kognitív Értékelés (MoCA): A MoCA egy gyakran használt kognitív teszt, amely segít a kognitív funkciók, például a memória, az orientáció, a figyelem, a nyelvi képességek és az ujjmozgás értékelésében. Ez a teszt gyakran segít a kognitív problémák, például az Alzheimer-kór vagy más típusú demencia korai felismerésében.
 • Trail Making Test: A Trail Making Test (TMT) egy másik kognitív teszt. A teszt két részből áll: az egyikben a résztvevőknek számokat kell összekötniük egy sorban, a másikban pedig számokat és betűket kell váltogatva összekötniük.
 • Stroop-teszt: A Stroop-teszt a figyelem, az impulzuskontroll és az agyi rugalmasság értékelésére szolgál. A teszt során a résztvevőknek szavakat kell olvasniuk, amelyek szín nevét jelentik, de a szavak színe eltérő.
 • Wechsler Felnőtt Intelligencia Skála (WAIS): A WAIS egy széles körben alkalmazott teszt a kognitív képességek, például az intelligencia és a verbális-kommunikációs készségek értékelésére felnőtteknél.

  Téma szakértője

  Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 év felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás

  Rendelés helyszíne:

  • 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)
Utolsó módosítás:2024.02.15 12:55