A bipoláris zavar – korábbi nevén mániás depresszió - egy súlyos pszichiátriai betegség, amely az érzelmek és a hangulat szélsőséges ingadozását eredményezi. A betegek váltakozva élnek át depressziós és mániás periódusokat, ami jelentősen ronthatja az életminőséget és akár munkaképesség-vesztéshez is vezethet. A következő cikkben részletesen bemutatjuk a bipoláris zavar jellemzőit, okait, tüneteit és a kezelési lehetőségeket.

Bipoláris zavarral kapcsolatos szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központnál
Mit jelent a bipoláris zavar?
Milyen típusai vannak a bipoláris zavarnak?
Milyen tünetek jellemzik a bipoláris zavart?
Milyen okok azonosíthatóak a bipoláris zavar hátterében?
Hogyan diagnosztizálják a bipoláris zavart?
Hogyan kezelhető a bipoláris zavar?

Bipoláris zavarral kapcsolatos szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központnál

 

Mit jelent a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar a pszichiátriai betegségek között a hangulatzavarok családjába tartozó kórkép. A bipoláris zavart gyakran az érzelmek hullámvasútjaként emlegetik. Ebben a hangulatzavarban ugyanis az egyén hangulata ingadozik a depressziótól a mániás epizódokig. Depresszió esetén levertség, reménytelenség, szomorúság, üresség és az érdeklődés hiánya jellemző, míg a mániás epizódok során a bipoláris zavarban szenvedő személy túlzottan felfokozott, eufórikus, energikus, ingerlékeny és impulzív lehet. Ezek a hangulatingadozások hatással vannak a cirkadián ritmusra: befolyásolják az alvást, a napi energiaszintet, az aktivitást; de ezeken túlmenően az ítélőképességet, a viselkedést és a tiszta gondolkodás képességét is.

Bár a betegség pontos okai még nem ismertek teljes mértékben, a genetikai hajlam és a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulása szerepet játszhatnak a kialakulásában.  A hangulatingadozások epizódjai jelentkezhetnek ritkán, de egyeseknél évente többször is előfordulhatnak. A legtöbb ember az epizódok között érzelmi tüneteket tapasztal, de ez nem feltétlenül van így, egyesek egyáltalán nem tapasztalják.

A bipoláris zavar bármelyik életkorban előfordulhat, de jellemzően a tinédzserkorban vagy a 20-as évek elején diagnosztizálják. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, és a tünetek idővel változhatnak. A bipoláris zavar egy élethosszig tartó állapot, azonban van kiút. Megfelelő kezeléssel és támogatással a betegek képesek lehetnek kezelni hangulatingadozásaikat és egyéb tüneteiket, és egy teljes és kielégítő életet élni. A bipoláris zavarral élők és családtagjaik számára kulcsfontosságú a betegség megértése és az empátia, valamint a szakmai segítség igénybevétele a betegség kezeléséhez. A legtöbb esetben a bipoláris zavar kezelése gyógyszerekkel és pszichoterápiával történik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen típusai vannak a bipoláris zavarnak?

A bipoláris zavarnak két fő típusát különböztetjük meg:

 • Bipoláris zavar I. típus: Ebben a formában a beteg legalább egy alkalommal átélte a mánia vagy a hypománia (enyhébb formájú mánia) állapotát. Ezek a periódusok a depressziós időszakokkal váltakoznak, követhetik és meg is előzhetik a mániát. Egyes esetekben a mánia a valóságtól való elszakadást (pszichózis) válthat ki.
 • Bipoláris zavar II. típus: Ebben az esetben a betegnek már volt legalább egy major depressziós epizódja és legalább egy hipomániás epizódja, de sosem szenvedett teljes mániában. A hypománia enyhébb és rövidebb, mint a mánia, de még mindig szokatlanul magas hangulattal és energiaszinttel jár.
 • Egyéb típusok: Ide tartoznak például a bipoláris és a rokon rendellenességek, amelyeket bizonyos gyógyszerek vagy alkohol válthatnak ki; vagy amelyek valamilyen betegség, például Cushing-kór, sclerosis multiplex vagy stroke miatt alakulnak ki.

​​​​Ciklotímiás zavar: A betegnek legalább két éve - vagy gyermekek és tizenévesek esetében egy éve - számos hipomániás tünetű és depressziós tünetű (bár a major depressziónál kevésbé súlyos) időszakai vannak.

Fontos kiemelni, hogy a bipoláris zavar II. típusa nem a bipoláris zavar I. típusának enyhébb formája, hanem egy külön diagnózis. Míg a bipoláris zavar I. típusának mániás epizódjai súlyosak és veszélyesek lehetnek, a bipoláris zavar II. típusában szenvedő személyek hosszabb ideig lehetnek depressziósak, ami jelentős károkat okozhat.

Milyen tünetek jellemzik a bipoláris zavart?

A bipoláris zavar tünetei rendszerint típusonként és egyéni alapon változhatnak. A tünetek kiszámíthatatlan változásokat okozhatnak a hangulatban és a viselkedésben, ami jelentős szorongáshoz és életvezetési nehézségekhez vezethet.

A bipoláris zavar leggyakoribb tünetei a következők:Bipoláris zavar - Pszichiátriai Központ

 • Depressziós periódusok során: szomorúság, reménytelenség érzése, alvászavarok (álmatlanság vagy túl sok alvás), fáradtság, csökkent energia, gondolkodási és koncentrációs képesség. Jelentős érdektelenség vagy az öröm hiánya minden - vagy majdnem minden - tevékenységben. Jelentős súlyvesztés vagy súlygyarapodás, az étvágy csökkenése vagy növekedése (gyermekeknél a várt súlygyarapodás elmaradása a depresszió jele lehet). Bipoláris zavar depressziós periódusa során értéktelenség érzése, vagy túlzott vagy nem megfelelő bűntudat is kialakulhat. Gyakran fordulnak elő öngyilkossági gondolatok, tervezgetés vagy maga az öngyilkossági kísérlet.

 • Mániás vagy hypomániás periódusok során: rendkívül emelkedett hangulat, eufórikus állapot, túlzott önbizalom, fokozott aktivitás, izgatottság, beszédesség jellemzi a bipoláris zavarral küzdőt. Csökkenhet az alvásigénye, gondolatai gyorsan „száguldhatnak”, emiatt nehéz lehet követni a beszédét. Jellemző erre a szakaszra a rossz döntéshozatal - például könnyelmű pénzköltés, vásárlási roham, ostoba befektetések vagy szexuális kockázatvállalás.
  A mánia és a hipománia két különböző típusú epizód, de ugyanazokkal a tünetekkel járnak. A mánia súlyosabb, mint a hipománia, és észrevehetőbb problémákat okoz a munkában, az iskolában és a társas tevékenységekben, valamint párkapcsolati nehézségekhez is vezethet. A mánia a valóságtól való elszakadást (pszichózist) is kiválthat, és kórházi kezelést igényelhet.

 • A bipoláris zavar egyéb jellemzői: A bipoláris zavar jelei és tünetei más elemeket is tartalmazhatnak. Ilyen például a szorongás, melankólia vagy a pszichózis. A tünetek időzítése egyénenként változó. A bipoláris tünetek jelentkezhetnek a terhesség alatt, vagy az évszakokkal együtt is változhatnak.

Milyen okok azonosíthatóak a bipoláris zavar hátterében?

A bipoláris zavar pontos okai még nem ismertek teljes mértékben, de számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához:

 • Genetikai tényezők: A családi hajlam és a genetikai öröklődés szerepet játszhat a bipoláris zavar kialakulásában. Ha egy szülő vagy testvér is szenved ebben a betegségben, nagyobb az esélye annak, hogy az illetőnél is kialakul a bipoláris zavar.
 • Biológiai különbségek: A bipoláris zavarban szenvedő embereknél úgy tűnik, hogy fizikai változások vannak az agyukban.
 • Kémiai egyensúlyhiány: Az agy kémiai egyensúlyának zavarai szintén hozzájárulhatnak a bipoláris zavar kialakulásához. A neurotranszmitterek, például a dopamin és a szerotonin szintjének változása, rendellenességei befolyásolhatják az érzelmi szabályozást.
 • Stresszes életesemények: Stresszes élethelyzetek, traumák vagy nagy érzelmi változások is kiválthatják a betegséget, vagy súlyosbíthatják a már meglévőt. Tartós és nagymértékű kábítószer és alkohol fogyasztás is elősegítheti a bipoláris zavar kialakulását.

Hogyan diagnosztizálják a bipoláris zavart?

A bipoláris zavar diagnosztikája többféle vizsgálatot is magában foglal. Az orvos fizikális vizsgálatot és laboratóriumi vizsgálatokat végezhet, hogy megállapítsa, nem más betegség okozza-e a tüneteket. A pszichiátriai konzultáció során az érintett gondolatairól, érzéseiről és viselkedési mintáiról beszélgetnek. A pszichiáter gyakran megkéri a beteget, hogy töltsön ki különböző kérdőíveket. Arra is megkérheti, hogy naponta vezessen feljegyzést a hangulatáról, alvási szokásairól vagy más olyan tényezőkről, amelyek segíthetnek a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés megtalálásában. A bipoláris zavar diagnózisa a DSM-5 kritériumok alapján születik meg.

Kapcsolódó cikkünk

Szkizofrénia- zavar az érzékelésben, gondolkodásban, viselkedésben

Szkizofrénia- zavar az érzékelésben, gondolkodásban, viselkedésben

A szkizofrénia kifejezés hallatán sokakban élhet az a téves elképzelés, miszerint ez maga a többszörös személyiség. Ez azonban nem igaz, a szkizofrénia az idegrendszer olyan komplex működészavara, amely érintheti többek közt a gondolkodást, az érzékelést, az információfeldolgozást, a hangulatot és a viselkedést. Dr. ...

Hogyan kezelhető a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar egy élethosszig tartó állapot, nem gyógyítható, de hatékony kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére, kezelésére. A leggyakoribb terápiás megközelítések közé tartozik a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia és a támogató terápia.

A gyógyszerek között szerepelnek a hangulatstabilizálók, antipszichotikumok és antidepresszánsok, szorongásoldó gyóhgyszerek, amelyek célja az érzelmi ingadozások szabályozása és a tünetek enyhítése. A pszichoterápiás módszerek között szerepel a kognitív viselkedésterápia (CBT), pszichoedukáció, családközpontú terápia és az interperszonális és szociális ritmusterápia (IPSRT). Egyéb kezelések is kiegészíthetik a depresszió terápiáját, például az elektrokonvulzív terápia (ECT) és a transzkraniális mágneses stimuláció (TMS).
A bipoláris zavarban küzdőnek orvosa időnként kórházi kezelést javasolhat, például ha veszélyesen viselkedik, öngyilkossági hajlamot érez, vagy elszakad a valóságtól (pszichózis). A kórházi pszichiátriai kezelés segíthet abban, hogy biztonságban maradjon, és stabilizálja a hangulatát, függetlenül attól, hogy mániás vagy súlyos depressziós epizódja van.

A betegség megelőzése és kezelése érdekében fontos az időben történő diagnózis és kezelés korai megkezdése. A támogató családi és baráti környezet, valamint a rendszeres orvosi ellenőrzések is segíthetnek a bipoláris zavarban szenvedőnek abban, hogy jobban megértse és kezelje a betegségét. A terápiák közül előfordulhat, hogy valamelyik nem válik be. Ez a folyamat türelmet igényel, mivel egyes gyógyszereknek hetekre vagy hónapokra van szükségük ahhoz, hogy teljes mértékben kifejtsék hatásukat.

Téma szakértője

Specialitások:
 • szkizofrénia
 • depresszió
 • bipoláris hangulatzavar
 • szorongásos zavarok 

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet - Buda Square Irodaház

Utolsó módosítás:2023.11.14 09:44