A személyiségzavarok a pszichiátriai kórképek között egy nagy területet jelentenek, melyek folyamatos szenvedést okoznak az érintetteknek. Fontos megértenünk a személyiségzavarok hátterét és fejlesztenünk a terápiás, megküzdési módszereket. Ebben a cikkben a nárcisztikus személyiségzavarról lesz szó, ami egy olyan komplex zavar, amit a nárcisztikus személyiségjegyek erőteljes és tartós jelenléte jellemez. A nárcisztikus személyiségzavar számos hatással lehet az érintettek és a környezetük életére. Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú az érintettek mentális egészségének javításában.

Nárcisztikus személyiségzavarral kapcsolatos szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központnál
Mit jelent a nárcisztikus személyiségzavar?
Kiknél fordul elő gyakran nárcisztikus személyiségzavar?
Mik a nárcisztikus személyiségzavar jellemző tünetei?
Mi áll nárcisztikus személyiségzavar hátterében?
Hogyan diagnosztizálják a nárcisztikus személyiségzavart?
Hogyan kezelhető a nárcisztikus személyiségzavar?

Nárcisztikus személyiségzavarral kapcsolatos szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központnál

Mit jelent a nárcisztikus személyiségzavar?

A nárcisztikus személyiségzavar egy összetett mentális zavar, amelyet úgy írhatnánk le, hogy az érintettek indokolatlanul nagyra tartják saját fontosságukat. Túlzott önbizalommal rendelkeznek, vágyat éreznek a különlegesség és a kivételesség iránt. A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők keresik és igénylik a figyelmet, azt akarják, hogy az emberek csodálják őket. Gyakran túlzottan önzőek, hajlamosak másokat kihasználni, és nehezen képesek empátiát mutatni mások iránt. Ez megterhelő lehet a környezetüknek, főleg, hogy a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők nem képesek megérteni mások érzéseit, vagy nem törődnek velük. A rendkívüli magabiztosság álarca mögött azonban sérülékenység reljik: nem biztosak önértékelésükben, és a legkisebb kritika is könnyen felzaklatja őket. A nárcisztikus személyiségzavar mögött gyakran mélyebb sebek és önértékelési problémák húzódnak meg. A nárcisztikus személyiségzavar megértése és az empátia segíthet a vele küzdőknek a gyógyulás útján.

A nárcisztikus személyiségzavar képes igencsak megkeseríteni az érintettek és környezetük mindennapjait. Az élet számos területén, a kapcsolatokban, a munkában vagy az iskolában, a pénzügyekben is problémákat okozhat. A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek könnyen boldogtalanok és csalódottak lehetnek, ha úgy érzik, hogy nem kapják meg a nekik járó különleges szívességet vagy csodálatot. Emiatt a kapcsolataikat gyakran boldogtalannak, problémásnak vagy kielégítetlennek találják. Ezzel egyidőben a környezetük számára megterhelő lehet, szorongást vált ki megpróbálni kielégíteni a nárcisztikus személyiségzavaros emberek állandó igényeit, figyelem éhségüket. Ezért sokan nem szívesen vannak a nárcisztikus személyiségzavaros emberek közelében.

Kiknél fordul elő gyakran nárcisztikus személyiségzavar?

A nárcisztikus személyiségzavar talán a legtöbbször használt személyiségzavar a köznyelvben. Gyakran használjuk a másik félre például párkapcsolati problémák esetén. Valójában ennél kevesebb embert érint, az élethosszi prevalenciánk 6,2%. A nárcisztikus személyiségzavar több férfit érint, mint nőt. A nárcisztikus személyiségzavar kialakulása gyakran tizenévesen vagy fiatal felnőttkorban kezdődik. Egyes gyermekeknél is megjelenhetnek a nárcisztikus személyiségzavar vonásai, de ez gyermekeknél inkább életkori sajátosság, nem feltétlenül jelenti azt, hogy később nárcisztikus személyiségzavar alakul ki náluk.

Kapcsolódó cikkünk

Szkizofrénia- zavar az érzékelésben, gondolkodásban, viselkedésben

Szkizofrénia- zavar az érzékelésben, gondolkodásban, viselkedésben

A szkizofrénia kifejezés hallatán sokakban élhet az a téves elképzelés, miszerint ez maga a többszörös személyiség. Ez azonban nem igaz, a szkizofrénia az idegrendszer olyan komplex működészavara, amely érintheti többek közt a gondolkodást, az érzékelést, az információfeldolgozást, a hangulatot és a viselkedést. Dr. ...

Mik a nárcisztikus személyiségzavar jellemző tünetei?

A nárcisztikus személyiségzavar tünetei és azok súlyossága eltérő lehet. A nárcisztikus személyiségzavar a következő tünetekkel jellemezhető:

 • Nagy önbizalom és önteltség: A nárcisztikusok gyakran túlzottan magabiztosak, indokolatlanul nagy önérzettel rendelkeznek, úgy érzik, hogy kivételesek és különlegesek. Felsőbbrendűnek érzik magukat másoknál, és csak hasonlóan különleges emberekkel tölthetnek időt, vagy úgy érzik, hogy csak hasonlóan különleges emberek értik meg őket. Ezek miatt arrogánsan viselkedhetnek, a külvilágnak beképzeltnek tűnnek.Nárcisztikus személyiségzavar - Pszichiátriai Központ
 • Empátia hiánya: Az érintettek nehezen vagy egyáltalán nem képesek mások érzéseire és szükségleteire reagálni, és gyakran kihasználják másokat a saját céljaik érdekében. A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők kritikusak és lenézik azokat az embereket, akikről úgy érzik, hogy nem fontosak.
 • Igény a figyelemre és az elismerésre: A nárcisztikusok állandóan a figyelem középpontjában szeretnének lenni, úgy érzik, hogy kiváltságokat és különleges bánásmódot érdemelnek. Gyakran azonban olyan elismerést és dicséretet várnak el, amelyek túlzottak lehetnek, valamint elvárják, hogy teljesítmény nélkül is felsőbbrendűnek ismerjék el őket.
 • Irányítási igény: Az érintettek hajlamosak irányítani másokat és nehezen fogadják el mások véleményét vagy iránymutatását.
 • Túlzott versengés és rivalizálás: A nárcisztikus személyiségzavarral küzdők gyakran versengők és rivalizálók, és mindent azon mérnek, hogy ki a jobb vagy erősebb. Sokat foglalkoznak a sikerről, hatalomról, szépségről vagy a tökéletes társról való fantáziálással. Az elért eredményeiket és tehetségüket gyakran nagyobbnak tünteti fel, mint amekkorák valójában.
 • Érzelmek nehéz kezelése: A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők könnyen türelmetlenné vagy dühössé válhatnak, ha nem kapnak különleges elismerést vagy bánásmódot. Könnyen érzik magukat lekicsinyelve, ezért maguk is megpróbálnak lekicsinyelni másokat, hogy felsőbbrendűnek tűnjenek. Problémát okoz a stressz kezelése és a változásokhoz való alkalmazkodás számukra.
 • Sebezhetőség a kritikára: A nárcisztikusok gyakran mélyen sebezhetők a kritikára és a hibáik felfedezésére. Nehezen kezelnek bármit, amit kritikának tekintenek és gyakran irigykednek másokra. Titokban bizonytalanságot, szégyent, megaláztatást és félelmet éreznek, hogy kudarcot vallanak, ezért inkább kerüli az ilyen helyzeteket. Belül depressziósnak és rosszkedvűnek érzik magukat, mert elmaradnak a tökéletességtől.

Mi áll nárcisztikus személyiségzavar hátterében?

A nárcisztikus személyiségzavar oka összetett és nem is pontosan ismert. Genetikai, gyermekkori és társadalmi, környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Egyes kutatók szerint a túlságosan védelmező vagy elhanyagoló szülői magatartás hatással lehet azokra a gyermekekre, akik genetikailag, öröklött hajlammal is születnek a nárcisztikus személyiségzavar kialakulására. Az olyan gyermekkori tapasztalatok, mint az elfojtás vagy az elhanyagolás is hozzájárulhatnak a nárcisztikus személyiségzavar kialakulásához. A társadalmi nyomás és az olyan körülmények, amelyek ösztönzik az önközpontúságot és az egyéni sikerre való törekvést szintén szerepet játszhatnak a nárcisztikus személyiségzavar kialakulásában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan diagnosztizálják a nárcisztikus személyiségzavart?

A nárcisztikus személyiségzavar diagnózisa nehéz lehet. Egyrészt a nárcisztikus személyiségzavar egyes jellemzői hasonlítanak más személyiségzavarok jellemzőire, másrészt pedig az érintettek gyakran más személyiségzavarokkal is rendelkeznek. Gyakran társul depresszió, kábítószer- vagy alkoholfogyasztás, vagy más mentális egészségügyi probléma a nárcisztikus személyiségzavarhoz. A diagnózis meghozatalában segíti a pszichiátert az illető tünetei, és az, hogy ezekkel kapcsolatban hogyan érez, hogyan befolyásolják a mindennapi életét. Kérdőív kitöltését is javasolhatja az orvos, mellyel alaposabb pszichés értékelésre van lehetőség. Ezen felül fizikális és egyéb vizsgálatokat is végezhet. A diagnózis a DSM-5 irányelvek alapján születik meg.

Hogyan kezelhető a nárcisztikus személyiségzavar?

A nárcisztikus személyiségzavar kezelése sem mindig egyszerű, mivel az érintettek gyakran nehezen ismerik el a problémát. Az önbecsülésüket sérti a diagnózis és a kezelés elfogadása és követése. A megfelelő kezelés azonban segíthet abban, hogy nárcisztikus személyiségzavarral küzdők életminősége javuljon és élvezetesebbé váljon.

A nárcisztikus személyiségzavar kezelésére még nem fejlesztettek ki specifikus gyógyszereket. A kapcsolódó tünetek (depresszió, szorongás) oldására lehet felírni gyógyszereket, melyek már önmagukban is javítják az életminőséget. A nárcisztikus személyiségzavar kezelésében a pszichoterápia a leghatékonyabb módszer. A terapeuta segíthet az érintettnek megérteni saját viselkedését, fejleszteni az empátia képességét, és kezelni az önbizalom és az elfogadás kérdéseit. A kezelés során fontos a hosszú távú elköteleződés és a folyamatos terápiás munka.

A pszichoterápia segíthet a nárcisztikus személyiségzavarban küzdőnek, hogy:

 • Megtanuljon jobban viszonyulni másokhoz, hogy kapcsolatai szorosabbak, élvezetesebbek és gyümölcsözőbbek legyenek.
 • Megértse az érzelmei okait, és azt, hogy mi készteti arra, hogy versengjen, hogy ne bízzon másokban, hogy ne kedveljen másokat és esetleg önmagát.
 • Megtanuljon elfogadni és fenntartani a valódi személyes kapcsolatokat és a munkatársakkal való együttműködést.
 • Ismerje fel és fogadja el tényleges képességeit, készségeit és lehetőségeit, hogy képes legyen elviselni a kritikát vagy a kudarcokat.
 • Növelje az érzelmei megértésének és kezelésének képességét.
 • Értse meg és tanulja meg, hogyan kezelje az önbecsülésével kapcsolatos problémákat.
 • Tanuljon meg olyan célokat kitűzni és elfogadni, amelyeket el tud érni, ahelyett, hogy olyan célokat szeretne, amelyek nem reálisak.

Ha Ön nárcisztikus személyiségzavarral küzd, fontos, hogy higgyen a terápia sikerességében és kitartson mellette. Koncentráljon a kezelés előnyeire, motiválja az, hogy helyreállíthatja a sérült kapcsolatait, elégedettebbé válhat az életével. Kövesse a kezelési tervet. Tartsa észben, hogy a folyamat hosszú és kemény munka lehet, és időnként előfordulhatnak visszaesések. Amennyiben más mentális egészségügyi problémái vagy alkohol- drogfüggősége van, fontos, hogy azok kezelését is elkezdje a terápia sikeressége érdekében.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

 • 1015 Budapest, Ostrom 16. I.em. 1-es rendelő

Utolsó módosítás:2023.09.25 10:10