A pszichózis egy olyan mentális állapotot jelent, amelyben az egyén elveszíti a valóságérzetét, vagyis elveszíti a kapcsolatot a külvilággal. Pszichózis esetén az embereknek téves hiedelmeik lehetnek vagy olyan dolgokat tapasztalhatnak, amelyek nem valósak. A pszichózis egy komplex és sokrétű jelenség, amely különböző formákban és súlyosságokban jelentkező tünetegyüttesként írható le. A pszichózis számos mentális betegségben előfordulhat, de bármikor jelentkezik, az sürgős orvosi ellátást igényel! Ebben a cikkben áttekintjük a pszichózis fogalmát, okait, tüneteit, valamint a kezelési lehetőségeket.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mi is az a pszichózis?
Milyen okok miatt alakulhat ki pszichózis?
Mik a pszichózis tünetei?
Mi a különbség a pszichózis és a neurózis között?
Mik a pszichózis figyelmeztető jelei?
Hogyan vizsgálható ki a pszichózis?
Hogyan kezelhető a pszichózis?

Online Bejelentkezés

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mi is az a pszichózis?

A pszichózis egy olyan állapot, amelyben az egyén elszakad a valóságtól, és torzított észlelései, gondolatai és érzelmei vannak. Pszichózisnak nevezzük azoknak a tüneteknek az összességét, amelyek akkor jelentkeznek, ha egy személynek nehézséget okoz megkülönböztetni, hogy mi a valóság és mi nem. Ez a valóságtól való elszakadás több okból is bekövetkezhet, beleértve számos különböző mentális és fizikai állapotot. A pszichózis nem betegség maga, hanem inkább más mentális rendellenességek tünete lehet, mint például a skizofrénia, a bipoláris zavar vagy a súlyos depresszió. A pszichózis tünetei között leginkább a hallucináció és a téveszmék fennállása a jellemző. A hallucináció téves érzékelést jelent. Ilyenkor az agy egyes részei úgy viselkednek, mintha az érzékszervek észleltek volna valamit, ami valójában nem történt meg. A hallucinációra példa a nem létező hangok hallása (auditív hallucináció). Például egy hallucinációban szenvedő személy hallhatja, hogy az édesanyja kiabál vele, amikor az édesanyja nincs a közelben. Vagy ha valakinek vizuális hallucinációja van, akkor láthat valamit, például egy személyt maga előtt, aki valójában nincs is ott.  A téveszmék olyan téves hiedelmek, amelyekhez valaki nagyon erősen ragaszkodik, még akkor is, ha mások nem hisznek benne, vagy ha rengeteg bizonyíték van arra, hogy a hiedelem nem igaz. Például az irányítási téveszmékben szenvedő emberek azt hiszik, hogy valaki távolról irányítja a gondolataikat vagy a cselekedeteiket. A pszichózis általában gyógyszerekkel kezelhető.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen okok miatt alakulhat ki pszichózis?

Ahogy már korábban is írtuk, a pszichózis egy tünetcsoportot jelent, amely számos pszichiátriai vagy egyéb állapotokban alakulhat ki. A pszichózis mögött álló okok gyakran összetettek. Genetikai tényezők, környezeti hatások, idegrendszeri változások és a stressz is szerepet játszhatnak a pszichotikus tünetek kialakulásában. Bizonyos drogok és az alkohol is kiválthatják a pszichózis tüneteit. A pszichózis hátterében álló okok három nagy csoportra oszthatóak. A pszichózis kialakulhat pszichiátriai betegség, neurológiai betegség tüneteként vagy egyéb állapotokban. A következő pszichiátriai betegségek tünete lehet a pszichózis:

A pszichózis számos más, az agyat és az idegrendszert érintő neurológiai állapotban is előfordulhat. Ezek közé tartoznak:

 • Alzheimer-kór és a demencia más típusai miatt kialakuló pszichózis
 • Az agy vagy a gerincvelő fertőzései (agyvelő- vagy agyhártyagyulladás)
 • Lyme-kór
 • Sclerosis multiplex
 • Szélütés és egyéb neurológiai állapotok
 • B1- és B12-vitamin hiány

A pszichózis, vagy az ahhoz nagyon hasonló tünetek más körülmények között is előfordulhatnak. A pszichózis kialakulása lehet gyors vagy lassú. A következő állapotokban is előfordulhat pszichózis:

 • Hormonális eltérések: például az Addison-kór, Cushing-kór, valamint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés tünete is lehet a pszichózis
 • Lupus
 • Alkohol, vényköteles gyógyszerek vagy rekreációs drogokkal történő visszaélés
 • Súlyos fejsérülések (például agyrázkódás)

  Kapcsolódó cikkünk

  Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

  Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

  A pszichózis a valóságtól való elszakadást jelenti, egy olyan rendkívüli állapotot jelöl, amikor az énünket támadja meg a betegség. De mit tehet a páciens, ha úgy érzi, mindenki ellene van vagy éppen ő lesz mindennek a középpontja? Mikor érdemes a hozzátartozóknak beavatkozni? Csak a skizofréniára lehet jellemző a ...

Mik a pszichózis tünetei?

A pszichózis tünetei változatosak lehetnek, de általában az észlelés és a gondolkodás zavarait látjuk, melyek a valóságtól való eltávolodás jegyében állnak.  A pszichózis súlyos mentális zavarok tünete lehet. A pszichózisban szenvedő embereknél hallucinációk vagy téveszmék jelentkezhetnek. A pszichózis néhány esetben motivációvesztést és szociális visszahúzódást is okozhat. A pszichózis tapasztalatai ijesztőek lehetnek az egyén számára. A pszichózisban szenvedő embereket arra is késztethetik a téves gondolatok, hogy kárt tegyenek magukban vagy másokban. A pszichózis éppen ezért sürgősségi állapot, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni!

A pszichózis fő tünetei a következők:

 • Hallucinációk: A hallucinációk során az egyén lát, hall, érez olyan dolgokat, amelyek nem valósak.
 • Téveszmék: A téveszmék során a beteg olyan hitrendszerekbe vagy elképzelésekbe kapaszkodik, amelyek nincsenek összhangban a valósággal.
 • Dezorganizált viselkedés: Értelmetlennek tűnő vagy impulzív viselkedés.
 • Negatív tünetek: Látszólag nincsenek érzelmek, a korábban kedvelt tevékenységek iránti érdeklődés hiánya, ápolatlan megjelenés stb.
 • Katatónia: „Megfagyott" megjelenés.

Mi a különbség a pszichózis és a neurózis között?

A pszichózis és a neurózis valójában nagyon különböző állapotok, habár az elavult definíciók miatt gyakran felcserélik a kettő szó használatát. Ez zavart okozhat, így leírjuk a két állapot közötti különbségeket. Régebben a pszichózis alatt minden olyan mentális betegséget értettek, amely kellően nagy zavart okozott egy személy működésében és a mindennapi tevékenységeinek elvégzésében. Ma már olyan tünetekre utal a pszichózis, amelyek azt mutatják, hogy az illető valamilyen módon elszakadt a valóságtól. A neurózis ezzel szemben egy elavult kifejezés a nagyon magas szintű aggodalomra vagy szorongásra (a szakértők a félreértések elkerülése érdekében ezeket inkább szorongásos zavaroknak nevezik). A valóságtól való elszakadás nem olyasmi, ami a szorongás esetén önmagában bekövetkezik. A pszichózisban szenvedő emberek azonban szorongással kapcsolatos állapotokkal is rendelkezhetnek, és egy személynél mindkettő előfordulhat egyszerre.

Mik a pszichózis figyelmeztető jelei?

A pszichózis korai figyelmeztető jeleit általában nem könnyű észrevenni. A pszichózis okától függően különböző formákat ölthet, és néha napokkal vagy akár hetekkel a többi tünet előtt jelentkezhetnek bizonyos tünetek. Amennyiben van valaki környezetünkben, aki hajlamos arra, hogy pszichózis alakuljon ki nála, érdemes ismernünk és figyelnünk a pszichózis korai, figyelmeztető jeleit. A pszichózis korai, figyelmeztető jelei a következők lehetnek:Pszichózis - Pszichiátriai Központ

 • Az érzelmek megváltozása (félelem, gyanakvás vagy paranoiás viselkedés, hangulatzavarok vagy az érzelmek kimutatásának észrevehető csökkenése)
 • A valóság és a nem valóság elkülönítésének nehézsége
 • Változások a viselkedésben (koncentrációs vagy gondolkodási problémák, a szokásos tevékenységek elkerülése)
 • Érdektelenség az önfenntartás iránt
 • Hirtelen visszaesés az iskolai vagy munkahelyi teljesítményben
 • Változások a társas kapcsolatokban (elzárkózás a barátoktól és szeretteiktől, családtagok kerülése)
 • Kommunikációs nehézségek

Hogyan vizsgálható ki a pszichózis?

A pszichózis kivizsgálása pszichiáter segítségével történik. Az orvos megfigyeli az érintett személy viselkedését, és kérdéseket tesz fel arról, hogy mit tapasztal. A pszichózis kivizsgálása egy hosszú anamnézis felvételnek tűnhet. Egyéb orvosi vizsgálatok és röntgenfelvételek is kérhetőek, amelyek segítségével megállapítható, hogy van-e valamilyen szervi alapbetegség a pszichózis tünetei mögött. Az elvégzett vizsgálatok alapján azonosítható a fennálló pszichiátriai, neurológiai vagy egyéb betegség, ami következtében kialakult a pszichózis. Fontos tudni, hogy a tinédzserek és fiatalok körében a pszichózis kivizsgálása eltérő lehet. A kisgyermekeknek például gyakran vannak képzeletbeli barátaik, akikkel beszélgetnek. Ez csupán képzeletbeli játékot jelent, ami teljesen normális a gyermekek számára, nem ad okot aggodalomra. Ha azonban aggódik egy gyermek vagy serdülő miatt, a legjobb, ha leírja a gyermek viselkedését egy orvosnak, aki meg tudja állapítani esetében a pszichózis fennállását.

Hogyan kezelhető a pszichózis?

A pszichózis hatékony kezeléséhez meg kell találni a kiváltó okot, gyakran ugyanis a kiváltó ok kezelése az egyetlen szükséges kezelés. A pszichózis kezelésében számos eszköz áll rendelkezésre. Az antipszichotikus gyógyszerek gyakran a tünetek enyhítésére alkalmazhatóak, míg a pszichoterápia segíthet az egyénnek megérteni és kezelni az érzéseit, gondolatait. Az antipszichotikus gyógyszerek a leggyakrabban alkalmazott gyógyszeres kezelés a pszichózis kezelésére, de más gyógyszerek, például az antidepresszánsok vagy a lítium is segíthetnek. A pszichózis súlyos eseteiben, különösen, ha a személy veszélyt jelenthet önmagára vagy másokra, néha szükség van kórházi vagy speciális intézményben történő fekvőbeteg-kezelésre. Sok embernél más betegségek, például alkohol- vagy kábítószer-használati zavarok és személyiségzavarok miatt alakul ki pszichózis. Ezeknek a rendellenességeknek a kezelése is része a pszichózis kezelésének. A társadalmi és szociális támogatás is fontos, mely segíthet az egyénnek visszailleszkedni a pszichózis után a mindennapi életbe.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

 

Utolsó módosítás:2024.01.09 12:14