Az anorexia nervosa egy olyan mentális betegség, mely étkezési zavar formájában nyilvánul meg. Az érintett nem, vagy csak rendkívül keveset eszik, ami nagymértékű súlycsökkenést eredményez. Ez az állapot azonban akár életveszélyes is lehet.

Tartalom

Mi az anorexia nervosa?

Az anorexia nervosa okai és kialakulása

Az anorexia nervosa lelki háttere

Az anorexia nervosa tünetei

Az anorexia nervosa következményei

Így kezelhető az anorexia nervosa

Gyógyítható az anorexia?

Mi az anorexia nervosa?

Az anorexia, vagy szakszóval anorexia nervosa egy súlyos pszichés betegség, evészavar, amelyet a testsúly jelentős mértékű csökkenése, ezáltal kóros soványság jellemez. Az anorexiás személyek jellemzően rendkívül szigorú – egészségtelen – étkezési szokásokat alakítanak ki és tartanak fenn. Gyakran annyi ételt visznek csak be a szervezetükbe, mely éppen elegendő az éhenhalás ellen. Fontos kiemelni, hogy az anorexia nervosa nem csupán arról szól, hogy valaki nem eszik eleget, ugyanis a mentális egészség torzulása is összefüggésben áll ezzel.

Az anorexia nervosa okai és kialakulása

Az anorexia okai között több minden is szerepelhet, azonban elmondható, hogy a környezeti és szociális hatások jelentős mértékben befolyásolhatják a kialakulását. Tehát, mind a társadalomnak, mind pedig a médiának kiemelt szerepe van benne; ennek oka, hogy a médiában túlnyomórészt idealizált, vékony testképek és szépségideálok vannak jelen, amelyek nyomást gyakorolnak az emberre – különösen a fiatal lányokra -. Ezek azt sugallják, hogy az az elfogadott, és akkor lehetnek szépek, ha a testük minél jobban hasonlít a médiában mutatott testekhez. Bár ma már az úgynevezett „body positivity” mozgalomnak köszönhetően a médiában már nem csak vékony embereket lehet látni, azonban az „ideális” testkép nem változott.

Ez a jelenség különösen nagy hatással lehet azokra, akik alapvetően is alacsony önértékeléssel rendelkeznek. Ezek a személyek hajlamosabbak arra, hogy elégedetlenek legyenek a saját testükkel és kinézetükkel, és torz önképet alakítsanak ki.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Olyan külső tényezők, mint például a tartós stressz, családi problémák, szintén befolyásolhatják az anorexia kialakulását. Ez főként azokra a személyekre lehet jellemző, akik eleve érzékenyebben reagálnak az említett körülményekre. Ezek mellett pedig a genetikai tényezőknek is szerepük lehet: ha a családban előfordult mát étkezési zavar, úgy a következő generációk is hajlamosak lehetnek rá, különösen akkor, ha tapasztalták is.

Az anorexia nervosa lelki háttere

Az anorexia hátterében különböző lelki és mentális problémák állhatnak, külön-külön is, de akár együttesen is jelen lehetnek. Az első és legismertebb az önértékelés, illetve a testkép zavara. Jellemző a saját testtel való elégedetlenség. Gyakori, hogy annak ellenére, hogy az érintettet mások soványnak – szélsőséges esetben akár alultápláltnak – látják, az egyén nem így gondolja, hiszen nem látja valósághűen a saját alkatát, ami ahhoz vezet, hogy drasztikusan lecsökkentheti az étel mennyiségét.

A másik mentális tényező az a kontroll iránti vágy. Egyfelől az embernek időnként szüksége lehet arra, hogy úgy érezze, hogy ő irányítja a testét és kontrollja van felette. Anorexia esetében ez abban merül ki, hogy a testsúly felett gyakorolnak erős kontrollt. Az érintettek úgy érezhetik, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy „rendet teremtsenek”. Maga a test súlyának csökkenése és az, hogy kimarad például pát étkezés, megadja ezt a fajta kontroll érzését. Anorexia mellett az is előfordul, hogy depresszió vagy szorongás van jelen.

Az anorexia nervosa tünetei

Az anorexia tünetei minden esetben a test és a testsúly köré összpontosulnak, ami különféle cselekvésekben nyilvánul meg.

Az egyik ilyent tünet a súlycsökkenés. A súlyvesztés megtörténhet fokozatosan – ám gyorsabban, mint egészséges diéta és testmozgás mellett -, azonban lehet hirtelen súlyvesztés is. Ami anorexia gyanúját vetheti fel, az az, hogy a súlyvesztés túlzott mértékű.

Az étkezés korlátozása szintén egy tünet: annak érdekében, hogy mielőbb súlyt veszítsenek, az érintett személyek egy vagy több, sőt akár egész napos étkezéseket is kihagynak, illetve minimális ételt és ezáltal, kevés kalóriát is visznek be a szervezetükbe. Rendkívül sokat foglalkoznak mind a testsúlyukkal, mind pedig az étrendjükkel és annak betartásával.

A torz testkép megléte vagy kialakulása szintén az anorexia egyik jellemzője. Ez azt jelenti, hogy nem látják reálisan a testüket, túlsúlyosnak érzik és látják is magukat még akkor is, ha ez egyáltalán nincs így, ez pedig az étkezések további korlátozásához vezethet.Anorexia nervosa - Pszichiátriai Központ

Az anorexia nervosa következményei

Az anorexia mindamellett, hogy egy kezelést igénylő mentális állapotot jelent, a fizikai egészségi állapotra is jelentős, negatív hatásai lehetnek. Kihathat a vérnyomásra, a hormonokra, az izmokra, az emésztőrendszerre és az immunrendszerre is.

Az alacsony testsúlynak és az alultápláltságnak köszönhetően az anorexiában érintett egyének vérnyomása és pulzusa is a normál tartomány alá eshet. Ez növeli a szédülés, az ájulás és a későbbi szívproblémák kialakulásának a kockázatát is, mint például szívelégtelenség, vagy arritmia.

A hormonok esetében, az endokrin rendszer lehet a leginkább érintett; az alultápláltság következtében a hormontermelés nem megfelelő, ami nőknél befolyásolja a menstruációt. Az anorexiás személyeknél gyakori, hogy teljesen el is marad.

Amennyiben valaki kórosan sovány vagy alultáplált, nem csak ételt és energiát nem kap a szervezete, hanem vitaminokat és ásványianyagokat sem. Ennek következtében is gyengül az immunrendszer, gyakoribbak lehetnek a különféle betegségek, hiszen az érintettek hajlamosabbak lesznek ezáltal a fertőzésekre. Továbbá a különféle vitaminok (és hormonok) csökkent szintje miatt, egyéb panaszok is jelentkezhetnek, mint például a hajhullás vagy gyenge körmök.

Az alacsony kálciumbevitel és kálciumszint következtében az izmok is veszítenek tömegükből, továbbá a csontsűrűség is emelkedhet hosszú távon. Ez pedig a későbbiekben csontritkuláshoz is vezethet.

Így kezelhető az anorexia nervosa

Az anorexia kezelése a súlyosságától is függ: vannak érintettek, akik állapota nem annyira súlyos, így nekik elegendő lehet akár a pszichoterápia is, azonban több esetben is szükség van pszichiáter mellett egyéb orvosi felügyeletre is. Azonban ezt minden esetben a kezelőorvos(ok) határozzák meg!

A pszichoterápia célja, a testképpel kapcsolatos torzulás korrigálása: fontos, hogy az egyén reálisan lássa magát, elfogadja és megtanulja, akár szeretni is azt, ahogyan kinéz. Emellett pedig a társuló vagy kialakulásban résztvevő érzelmi problémák kezelése is fontos és elengedhetetlen feladat.

Szintén fontos része a kezelésnek dietetikus szakember bevonása. A táplálkozási szakemberek segíthetnek abban, hogy rendszeres és jó étkezési szokásokat alakítson ki az érintett személy, illetve speciális étrend előírásával segíthet az elveszített tápanyagok pótlásában is.

Súlyos esetekben alultápláltság és/vagy kiszáradás miatt kórházi kezelés lehet szükséges. Előfordulhatnak olyan szélsőséges esetek, életveszélyes állapotok, amikor parenterális, vagyis mesterséges táplálás lehet szükséges.

Minden esetben, amikor beigazolódik az anorexia nervosa diagnózisa, szakorvosi kivizsgálások szükségesek, hogy felmérjék az érintett fizikai állapotát!

Gyógyítható az anorexia?

Az anorexia nervosa gyógyítható, ehhez azonban megfelelő kezelési tervre, terápiára és annak betartására van szükség. Továbbá rendkívül fontos, hogy az érintett mielőbb orvosi segítséghez jusson: mivel a testi egészséget jelentősen befolyásolja a kórkép, így ebben az esetben nem csak mentális, de fizikális gyógyításról is szó van. Sajnos az anorexia nervosa mortalitása magasnak mondható, nagyjából 8% körülire tehető, emiatt pedig kifejezetten fontos a kezelés időbeni megkezdése. 

Téma szakértője

Specialitások:
  • szkizofrénia
  • depresszió
  • bipoláris hangulatzavar
  • szorongásos zavarok 

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet - Buda Square Irodaház

Utolsó módosítás:2023.09.20 13:03