A drogfüggőség leggyakrabban az illegális szerek iránti vágyat takarja. A rendszeres droghasználat súlyos problémákhoz vezethet, melyek érinthetik mind a mentális, mind pedig a fizikai egészségi állapotot.

Tartalom

Mi az a drogfüggőség?

A drogfüggőség kialakulása

A drogfüggőség tünetei

A leggyakrabban használt drogok

A leggyakrabban használt illegális drogok I. – marihuána

A leggyakrabban használt illegális drogok II. – LSD

A leggyakrabban használt illegális drogok III. - metamfetamin

A drogfüggőség egészségügyi kockázatai

Hogyan kezelhető a drogfüggőség?

Mi az a drogfüggőség?

A drogfüggőség egy olyan állapot, amikor valakiben, különböző pszichoaktív szerek használata miatt fizikai és pszichológiai függőség alakul ki. Ez a függőség idővel az egyén életére, társas kapcsolataira és fizikai egészségére is hatással lehet, és súlyos problémákhoz vezethet. Legtöbbször az illegális szerek használatára vonatkozóan használatos a drogfüggőség kifejezés, azonban nem csak ezek a szerek tartozhatnak ide. A legális anyagok, mint például az alkohol vagy a cigaretta szintén kiválthatnak nagyon erős függőséget.

A drogfüggőség kialakulása

A drogfüggőség kialakulása egy több lépcsőből álló folyamat; egy-két használat után nem lehet azt mondani valakire, hogy drogfüggő, csak akkor, ha megfelel a függőség kritériumrendszerének. Ebben az esetben is – akárcsak a többi szenvedélybetegség esetében is – a kialakulás folyamata jellemzően adott.

Először jellemző, hogy kíváncsiságból próbálja ki az egyén az adott szert, kísérletezik, esetleg nem akar kimaradni abból, amiben a barátai is részt vesznek. A kipróbálást több minden is indikálhatja.

A különféle drogok hatása rövid távú: néhány óráig vagy maximum pár 1-2 napig tart. Ez függ az adott szertől, illetve annak mennyiségétől is. Sok esetben már az első használat is rendkívül pozitív élménnyel járhat a használó számára. Az egyén, ezt az élvezetet újra át akarja élni, ezért ismételten használja a szert. Ez a folyamat addig ismétlődik, míg az érintett rendszeres szerhasználóvá nem válik. A fizikai és pszichológiai függőség nagyjából egy időben alakul ki: mind az egyén teste megszokja az adott drog jelenlétét, így igényelni fogja, ebből kifolyólag pszichológiailag is szüksége lesz rá az egyénnek, hogy jobban érezhesse magát.

Ennek a folyamatnak a következtében, kialakul az úgynevezett intolerancia: ami azt jelenti, hogy adott mennyiségű szerhez már olyan mértékben hozzá van szokva a szervezet, hogy már nem elégíti ki, vagyis többre lesz szükség. Ha az emelt mennyiségű anyaghoz nem jut hozzá a test, úgy arra különböző, fizikai tünetek formájában fog reagálni. Ezek az úgynevezett megvonásos, elvonásos tünetek.

Ha a drogfüggőség súlyossá válik, akkor az egyén a drog iránti vágya miatt elveszíti a kontrollt; semmi nem számít, csak az, hogy használhassa az adott szert.Drogfüggőség - Pszichiátriai Központ

A drogfüggőség tünetei

A drogfüggőség tünetei igen sokfélék lehetnek, melyeket az adott, használt drog fajtája is befolyásolhat. Léteznek olyan tünetek, melyek ugyan nem specifikusak, ám általánosságban a drogfüggőségre igazak.

  • intenzív kényszer, erős vágy a használt szer iránt
  • kontrollvesztés a droghasználat felett
  • megvonási tünetek
  • tolerancia kialakulása
  • elhanyagoltság
  • tevékenységek és kötelezettségek elhanyagolása

Drogfüggőség következtében előfordulhat, hogy az érintettnél depresszió, szorongás, esetleg pszichózis alakul ki.

Mind ezek mellett vannak olyan tünetek, vagy jelek, melyek szintén jellemzőek lehetnek és a szociális életben is megnyilvánulhatnak. Ilyen jel például, a társas kapcsolatok megromlása vagy akár az anyagi nehézségek is.

A leggyakrabban használt drogok

A leggyakrabban használt drogok között vannak legális és illegális szerek. Drognak nevezhető minden olyan szer, amelyek képesek befolyásolni az agyat és a testet egyaránt. Ezen felül képesek megváltoztatni az érzékelést, a gondolkodást, de akár az érzelmeket is. Alapvetően a drogokat két nagyobb csoportra lehet osztani: vannak az úgynevezett pszichoaktív drogok és a rekreációs drogok.

Pszichoaktív drogok

A pszichoaktív drogokra jellemző, hogy befolyásolják az agyat és a pszichológiai funkciókat. Ide tartoznak az úgynevezett stimulánsok (kokain, amfetamin származékok, marihuána), a depresszánsok (alkohol), hallucinogén anyagok (LSD és különböző gombák) és az opiátok (heroin, morfin származékok).

Rekreációs drogok

A rekreációs drogok azok a fajta szerek, melyeket az egyén főként szórakozás, esetleg relaxációs célzattal használ. Ebbe a kategóriába sorolható a koffein (kávé, energiaital, üdítő), a nikotin (dohányzás, vizipipázás), a orvosi marihuána és az ecstasy is. Rekreációs drogként lehet számon tartani olyan gyógyszereket is, melyeket orvosi vény ellenében adnak ki: nyugtatók, erős fájdalomcsillapítók, altatók. Tehát, javarészt az olyan szerek sorolhatók ide, melyek alapvetően gyógyítás célját szolgálják, azonban „élvezeti szerként” is használatosak lehetnek.

A leggyakrabban használt illegális drogok I. – marihuána

A marihuána az egyik leggyakrabban használt, Magyarországon illegális szer. Hatását a tetrahidrokannabinolt (THC) okozza, ez felelős a használat következtében kialakuló érzésekért. Változó lehet, hogy kiből mit vált ki a használata, illetve ez attól is függ, hogy az egyén aktuálisan – a szer használata közben -, milyen lelki és mentális állapotban van. Alapvetően elmondható, hogy relaxált állapotba kerül az egyén, megnő a kreativitása, javulhat a hangulata. Ugyanakkor, befolyásolhatja a koordinációt és a koncentrációt is. Hosszú távú alkalmazása során memóriazavarok léphetnek fel, melyek főként a rövid távú memóriát érintik. Továbbá gyakran depressziót és szorongást is kiválthat, amik szerhasználat közben felerősödhetnek.

A leggyakrabban használt illegális drogok II. – LSD

Az LSD (lysergic acid diethylamide) egy pszichoaktív szer, mely hallucinációkat okoz. Jelentős hatással van az érzékelésre. Használata pszichedelikus hatásokat vált ki, ami miatt a használója intenzívebbnek látja a színeket, elmélyülhetnek az érzelmei és gondolatai, illetve az idő és tér érzékelése is megváltozik. Időtartamban mérve a hatása hosszabb ideig tart, nem ritka, hogy 8-12 órán keresztül érezhető. Ezt az időt nevezik „LSD tripnek”. Ebben az esetben is rendkívül fontos a hatásokat illetően, hogy az egyén milyen mentális állapotban van a használat idején.

A leggyakrabban használt illegális drogok III. - metamfetamin

A metamfetamin különösen a fiatalok körében népszerű, köznyelvben „speed”. Stimulálja az idegrendszert, melynek következtében az éberség fokozódik, és az energiaszint is megnő, továbbá növeli a koncentrációskészséget. Amellett, hogy az egyén ezeket a hatásokat tapasztalja, megnő a vérnyomás, szapora lesz a szívverés, tehát jelentős hatással van a szív-és érrendszerre.

A drogfüggőség egészségügyi kockázatai

A drogfüggőség és a hosszú távú droghasználat súlyos, és irreverzibilis következményekkel járhat. Ez mind elmondható a mentális és a fizikai egészségre vonatkozóan is.

Mentális egészségügyi problémák

A drogfüggőség önmagában is súlyos mentális problémákat okozhat, illetve az sem gyakori, hogy valamilyen hasonló probléma vezetett a szerhasználatig és a függőségig. Így tehát különösen nagy kockázattal okozhat mentális problémát azoknál, akik hajlamosak rá, vagy akik konkrétan küzdenek valamilyen zavarral. A legtöbb szer használata ronthatja a depressziót és a szorongást is.

Fizikai egészségügyi problémák

A leggyakoribb, hogy drogfüggőség következtében szív- és érrendszeri problémák lépnek fel. Ilyen például a szívritmuszavar, magas vérnyomás és különböző érbetegségek. Légzőszervi problémák is felléphetnek, a tüdő súlyosan károsodhat, hörgőgyulladás alakulhat ki, nehézlégzés léphet fel, illetve intravénás szerek használata során fokozott a fertőzésveszély. Ez annak köszönhető, hogy gyakori a közös tűhasználat, mely a HIV vírus terjedését segíti elő.

A drogfüggőség következtében az immunrendszer is károsodhat, ugyanis ahogy roncsolja a testet, úgy az immunrendszerre is hatással van, mely gyengül. Ennek következtében az egyén fogékonyabb lehet a különböző fertőzésekre is.

A legsúlyosabb kockázat és következmény pedig értelemszerűen a túladagolás. A súlyosan drogfüggő egyén hajlamos rosszul felmérni a helyzetet, és több drogot használ, amikor azt érzi, hogy a szervezete és elméje erősen kívánja a szert. A legnagyobb kockázatot ugyanakkor az ismeretlen tisztaságú drogok használata jelenti, melyek könnyen halálhoz vezethetnek.Drogfüggőség - Pszichiátriai Központ

Hogyan kezelhető a drogfüggőség?

A drogfüggőség kezelése egy rendkívül hosszú folyamat, ugyanakkor a megfelelő segítséggel és akarattal lehetséges a gyógyítás. Ennek azonban első és legfontosabb lépése az, hogy az érintett is felismerje, hogy drogproblémái vannak és szüksége van segítségre. Ehhez egy támogató, szerető környezet nagy segítséget nyújthat – ahogyan a terápia és a kezelés alatt mindvégig szükség van rá.

Mivel a drogfüggőség mentális és fizikai téren is súlyos probléma, így a megfelelő pszichiáter és megfelelő kezelési terv szerves része a gyógyulási folyamatnak. A kezelési terv menete minden esetben egyéni, azonban hatékonyan alkalmazható kognitív viselkedésterápia, motivációs interjú, de egyéb pszichoterápiás módszerek is szóba jöhetnek. Amennyiben szükséges, egyéb orvosi kezelések is alkalmazhatók, különösen akkor, ha már jelentkeztek a drogok okozta egészségügyi problémák. Illetve, az elvonási tünetek enyhítésére is tudnak gyógyszert adni, amennyiben szükséges.

Rendkívül súlyos esetekben elvonókúra is szóba jöhet, ahogy a drogfüggőséggel küzdő személy speciális ellátást kap, és csoportterápián is részt vehet sorstársaival.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

  • 1015 Budapest, Ostrom 16. I.em. 1-es rendelő

Utolsó módosítás:2023.09.26 12:47