Az alkoholizmus mondhatni, hogy népbetegség. Ennek több oka is lehet, azonban az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémák gyakorinak tekinthetők.

Tartalom

Mi az alkoholizmus?

Az alkoholizmus okai

Hogyan alakul ki az alkoholizmus?

Az alkoholizmus tünetei

Mik lehetnek az alkoholizmus szövődményei?

Diagnózis: az alkoholhasználat zavara

Így kezelhető az alkoholizmus

Az alkoholizmus gyógyítható?

Mi az alkoholizmus?

Az alkoholizmus egy olyan krónikus betegség, pontosabban addikció/szenvedélybetegség, függőség melynek lényege a túlzott és kontrollálatlan, illetve kontrollálhatatlan mértékű alkoholfogyasztás. Az alkoholizmus komoly egészségügyi és mentális problémának tekinthető, hiszen hosszú távon károsíthatja a szervezetet, ami súlyos, olykor irreverzibilis következményekkel járhat. Az alkoholizmus kezelése orvosi segítséget igényelhet, és többféle terápiás megközelítése is létezik a gyógyításának.

Az alkoholizmus okai

AZ alkoholizmus szenvedélybetegség, melynek kialakulása a függőség lépcsőin keresztül történik. Azonban vannak olyan külső és belső tényezők, melyek hozzájárulhatnak ehhez. Ilyen például a függőségre való hajlam, ami genetikai és környezeti tényezők együttes kölcsönhatásának az eredménye. Tehát, ha például a családban előfordultak szenvedélybetegségek, úgy kialakulásának nagyobb az esély a későbbi generációkban is. Ennek egyik oka, hogy léteznek olyan gének, melyek hajlamosíthatnak a függőségekre. Például a FOXN3 gén egyik alléljével rendelkező személyek gyakrabban fogyasztanak alkoholt. Fontos azonban kiemelni, hogy a genetikai hajlam megléte nem jelenti azt, hogy az egyén biztosan alkoholizmussal fog küzdeni, több tényező is szükséges a kialakulásához.

A genetikához hasonlóan a környezeti és szociális tényezőknek is jelentős szerepe van. Ha valaki gyermekkorától kezdve szembesül a problémával a családja körében és azt látja, hogy szülei rendszeresen fogyasztanak alkoholt, úgy ezt fogják ők is mintának venni, hiszen a család az elsődleges szocializációs közeg. Fiatal korban a szociális tényezők lehetnek faktorok, ugyanis az alkoholfogyasztás gyakran a szórakozás részét képezi, így sok fiatal, annak érdekében, hogy ne érezze magát kirekesztve, részt vesz benne. Ide kapcsolódik a túl korai kezdés is, ami ugyancsak fokozhatja a kockázatot.

Gyakori, hogy fokozott stresszhelyzetben vagy mentális gondokkal élők az alkoholhoz fordulnak. Ez egyfajta megoldásként szolgál, hiszen arra az időre elfelejtik a problémáikat, oldottabbak lesznek. Ennek oka egyrészt az, hogy az alkoholfogyasztás endorfint szabadít fel, ami ugyancsak hozzájárul a függőség kialakulásához.Alkoholizmus - Pszichiátriai Központ

Hogyan alakul ki az alkoholizmus?

A függőségek, így az alkoholizmus kialakulása is többlépcsős folyamat:

 1. kísérletezés, kipróbálás
 2. rendszeres használat
 3. tolerancia kialakulása
 4. kontrollvesztés
 5. elvonási tünetek
 6. kényszeresség, kontroll elvesztése

Az alkoholizmus kezdetben kipróbálással kezdődik, ami már fiatal korban megjelenik, hiszen a kíváncsiság erős mozgatórugója. Bár nem ajánlott fiatalon az alkoholfogyasztás, ugyanakkor ezzel még nincs különösebb probléma, illetve akkor sincs, ha az egyén – felnőtt korában - alkalmanként fogyaszt alkoholt. A kipróbálás szakaszában tapasztalt pozitív érzések vezetnek a függőség további szakaszaihoz.

Ezt követően alakul ki a rendszeres használat. Kezdetben a folyamat megismétlődik néhány alkalommal, majd idővel rendszeressé válik. A rendszerességnek köszönhetően egyfajta szokás lesz, ám az egyén nem feltétlenül érzi még, hogy ez problémát jelentene, vagy, hogy befolyásolná a szervezetét, életét. Ennek következtében alakul ki a tolerancia, melynek mentén az alkohol mennyisége növekszik, ahogyan a szervezet tűrőképessége is. Ezt követi a kontrollvesztés, amikor az alkohol iránti igény továbbfokozódik, illetve a gyakoriság is növekszik. Annak tükrében, hogy mind a testi, mind a mentális igény az alkohol iránt nő, megjelenhetnek elvonási, megvonási tünetek, ha az kiürült a szervezetből, vagy nincs egy adott szinten a véralkoholszint. Ebben a szakaszban már rendkívül erős sóvárgás jelentkezhet, mely a mindennapi tevékenységekre is kihatással van.

Az alkoholizmus tünetei

Az alkoholizmus tüneteinek alapvetően két nagyobb csoportja van. Fel lehet osztani lelki, illetve fizikai tünetekre. A lelki tünetek főként a függőség sajátosságaiból adódnak.

Lelki, mentális tünetek:

 • ingerlékenység
 • személyiségváltozás
 • hangulatváltozás
 • kontrollvesztés
 • agresszivitás
 • alkohol utáni sóvárgás

Fizikai tünetek:

 • májproblémák
 • cukorbetegség
 • kézremegés
 • szellemi működés hanyatlása
 • gyomorproblémák

Mik lehetnek az alkoholizmus szövődményei?

Az alkoholizmusnak számos súlyos egészségügyi szövődménye, következménye lehet, amelyek jelentősen károsíthatják az egyén életminőségét és élettartamát.

Az egyik leggyakoribb az, hogy a hosszantartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás májbetegségeket okozhat. Ide tartozik például az alkoholos májgyulladás, zsírmáj, cirrózis (májzsugor), illetve májelégtelenség. Ezek mind súlyos állapotok, több életveszélyes állapotokat eredményezhet. Sok esetben transzplantációra is szükség lehet, azonban ahhoz több okból kifolyólag is tartós absztinencia szükséges.

Az alkoholizmus növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát is; gyakran alakul ki magasvérnyomás betegség, szívritmuszavarok és szívelégtelenség. Továbbá a szívizominfarktus kockázatát is növeli.

Szintén gyakori egészségügyi probléma a különféle gyomor-és bélrendszeri betegségek. A túlzott alkoholfogyasztás állandó gyomorégést okozhat, károsítja az érzékeny nyálkahártyákat. Mindezek mellett pedig gyomorfekély is kialakulhat, mely egy súlyos állapot.

Ezeken túlmenően az agyra és az agysejtekre is rendkívül káros hatással van az alkoholizmus. Számos negatív változást idézhet elő; neurális károsodás mehet végbe, ami azt jelenti, hogy magukat az agysejtek és azok működése is kárt szenved, ugyanis toxikus hatással van az agyra is. Ennek következtében az agysejtek elpusztulhatnak, ami azért veszélyes, mert nem keletkeznek újak az elvesztettek helyet, ez pedig idővel lassú gondolkodást, memóriazavarokat, kognitív zavarokat és szellemi hanyatlást eredményez.

Diagnózis: az alkoholhasználat zavara

Az alkoholizmus diagnózisát szigorú szempontok alapján határozzák meg, melyek alapján az állapot 3 csoportba sorolható. E szerint a zavar lehet enyhe, közepes vagy súlyos is.

 • gyakori, nagymértékű alkoholfogyasztás
 • alkohol iránti vágy, a mennyiség csökkentésének sikertelensége
 • az alkohol problémákat okoz a munkahelyen, családban – nem teljesíti kötelezettségeit
 • alkoholfogyasztás annak ellenére, hogy problémákat okoz (testi-lelki)
 • a korábban kedvelt tevékenységeit, kötelezettségeit elhagyja
 • tolerancia alakul ki
 • elvonási, megvonási tünetek alakulnak ki, ha nem fogyaszt alkoholt

Enyhe alkoholhasználati zavarról van szó, ha a fentiekből 2-3 szempont áll fent, közepesről van szó, ha 4-5, illetve súlyos, ha 6 vagy több szempontnak felel meg az egyén.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az érintett nem feltétlenül érzékeli reálisan a dolgokat, hajlamosak lehetnek tagadni a súlyosságot, illetve maguknak sem ismerik be a problémát.

Így kezelhető az alkoholizmus

Az alkoholizmus kezelése attól is függ, hogy milyen súlyossági fokozatról van szó, vannak-e fizikai tünetek, ha igen, azok milyen súlyosak. Általánosan azonban elmondható, hogy a kezelés része a pszichoterápia. Itt lehet szó kognitív viselkedésterápiáról, motivációs interjúkról, de akár családi terápiáról is. Ez azért fontos, mert egyfelől segít meghatározni az alkoholhasználat okát, az érintett megismerheti jobban önmagát és az utat, ami addikcióig vezette, továbbá segít hatékonyan kezelni a probléma mentális szegmensét.

Emellett pedig rendkívül fontos, hogy az érintett elhagyja az alkoholt. Ha súlyos esetről van szó, úgy ez orvosi felügyelet mellett zajlik, hiszen a hirtelen megvonás akár életveszélyes következményekkel is járhat. Ilyen drasztikus körülményekre azonban nem minden esetben van szükség, nem minden fizikai tünet igényel orvosi felügyeletet. A kezelés részeként alkalmazhatók gyógyszerek is, melyek segítenek csökkenteni az alkohol iránti vágyat.

Sokat segíthetnek az anonim csoportok is, melyekben lehetőség van sorstársakkal találkozni, és akik megosztják egymással a történetüket. Motivációs szempontból hasznos a támogató betegcsoportokban való részvétel, azonban fontos, hogy hozzáértő személy vezesse!

Fontos, hogy a megfelelő kezelési módozatok kialakítása pszichiáter segítségével és kontrollja alatt történjen!

Az alkoholizmus gyógyítható?

Vannak, akik sikeresen leteszik az alkoholt, és elérik a teljes alkoholmentességet, továbbá ezt az állapotot tartósan képesek fenntartani. Amennyiben ez sikerül, úgy mondhatni, hogy az egyén kigyógyult az alkoholizmusból. Különösen igaz lehet ez akkor, ha az érintett aktívan részt vesz a kezelésben és rendszeresen jár terápiára, úgy el tudja érni azt az állapotot, hogy képes ellenállni az alkoholnak. Ekkor – amennyiben a pszichiáter is úgy ítéli meg – a terápiának vége lehet, azonban ez egy hosszú folyamat.

Azonban vannak olyan érintettek, akiknél krónikus állapotként marad fenn az alkoholizmus, és az ezzel szembeni küzdelem, folyamatos. Náluk előfordulhat, hogy megmarad a kísértés, és visszaesés is előfordulhat.

A gyógyuláshoz vezető út kulcsa a megfelelő szakember kiválasztása, aki elkészíti a kezelési tervet. Továbbá az együttműködés, a probléma beismerése és az aktív részvétel a kezelésben. A folyamat hosszú, komplex és minden esetben egyedi.

Téma szakértője

Specialitások:
 • szkizofrénia
 • depresszió
 • bipoláris hangulatzavar
 • szorongásos zavarok 

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet - Buda Square Irodaház

Utolsó módosítás:2023.09.15 11:21