A meddőség hátterében nem csak anatómiai ok állhat, hanem pszichés illetve egyéb okok is, például funkcionális meddőség. A funkcionális meddőség komoly nehézségéket okozhat a mindennapi életben, így kivizsgálása és kezelése kiemelten fontos.

Funkcionális meddőség - Tartalom

Mi az a funkcionális meddőség?

Funkcionális meddőség tünetei

Funkcionális meddőség okai

Funkcionális meddőség kivizsgálása

Funkcionális meddőség kezelése

Pszichiáter szerepe funkcionális meddőség esetén

Online Bejelentkezés

Dr. Veres Andrea

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mi az a funkcionális meddőség?

A funkcionális meddőség olyan állapot, amikor a párok rendelkeznek a fogantatáshoz szükséges anatómiai és biokémiai feltételekkel, de mégsem képesek sikeresen teherbe esni. Funkcionális meddőség során semelyik partnernek sincsen olyan súlyos anatómiai vagy szervi problémája, amely egyértelműen magyarázná a meddőséget, mégis valamilyen okból kifolyólag nem következik be a terhesség.

Funkcionális meddőség tünetei

A funkcionális meddőség tünetei lehetnek enyhék vagy észrevétlenek, és sok esetben csak akkor derül ki, amikor a párok hosszabb ideig próbálkoznak a terhességgel, de nem sikerül teherbe esniük. A funkcionális meddőség tünetei közé tartozhatnak az alábbiak.

 • Rendszertelen menstruációs ciklus: Az ovulációs zavarok vagy hormonális egyensúlyhiány miatt a menstruációs ciklus lehet rendszertelen vagy hosszabb ideig tartó funkcionális meddőség esetén.
 • Az ovuláció hiánya vagy ritkán előforduló ovuláció: A petesejt rendszertelen vagy ritka kioldása a petefészekből (ovuláció) a terhesség kialakulását nehezítheti, így funkcionális meddőség alakulhat ki.
 • Hormonális problémák: Hormonális egyensúlyhiány, például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amelyben a petefészek ciszták képződnek, Funkcionális meddőségés zavarhatják az ovulációt és a menstruációs ciklust.
 • Endometriózis tünetei: Az endometriózis esetén a méh belső rétege (endometrium) a méhüten kívül is megjelenhet, ami fájdalmat, menstruációs zavarokat okozhat és funkcionális meddőség is kialakulhat.
 • Petevezeték problémák: A petevezetékek elzáródása vagy sérülése lehetőséget ad a petesejtnek a méhbe való eljutásra, ami megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását és funkcionális meddőség alakulhat ki.
 • Fájdalmas menstruációs időszakok: Fájdalmas menstruációs időszakok (dysmenorrhoea) és egyéb menstruációs tünetek lehetnek az endometriózis vagy funkcionális meddőség jelei.
 • Életmódbeli tényezők: Egészségtelen étrend, túlzott stressz, dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a funkcionális meddőség kialakulásához.

Fontos megjegyezni, hogy a funkcionális meddőség tünetei nem mindig egyértelműek, és a párok gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor hosszabb ideig sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel. Ha valaki aggódik a funkcionális meddőség miatt, érdemes szakorvoshoz fordulnia, aki szakértelmével és vizsgálataival segíthet a probléma okának azonosításában és a funkcionális meddőség megfelelő kezelési tervének kidolgozásában.

Funkcionális meddőség okai

A funkcionális meddőség különféle okokból eredhet, és azok gyakran összetettek lehetnek. 

Ovulációs zavarok: Az ovuláció hiánya vagy rendszertelen ovuláció (anovuláció) olyan állapotokat jelent, amelyekben a petesejt nem rendszeresen vagy egyáltalán nem kerül kioldásra a petefészekből. Ennek oka lehet hormonális egyensúlyhiány, például policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy más endokrin rendellenességekm, mely hozzájárul a funkcionális meddőség kialakulásához.

Endometriózis: Az endometriózis olyan állapot, amelyben az endometrium, vagyis a méh belső rétege, a méhüten kívül, például a petevezetékekben vagy a kismedencei szerveken is megjelenhet. Ez fájdalmat, gyulladást és hegesedést okozhat, amely befolyásolhatja a petesejt beágyazódását és hozzájárulhat a funkcionális meddőség kialakulásához.

Petevezeték problémák: A petesejteknek a petefészekből a méhbe történő eljutását a petevezetékek elzáródása vagy sérülése is akadályozhatja. Ez megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhben és hozzájárulhat a funkcionális meddőség kialakulásához.

Hormonális egyensúlyhiány: Hormonális változások, például pajzsmirigyproblémák, prolaktin szintjének emelkedése vagy más endokrin rendellenességek, befolyásolhatják a menstruációs ciklust és az ovulációt és funkcionális meddőség alakulhat ki.

Életmódbeli tényezők: Egészségtelen étrend, túlzott stressz, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és túlzott testsúly vagy alacsony testsúly is hozzájárulhat a funkcionális meddőség kialakulásához .

Életkor: Az életkor egy jelentős tényező lehet a nőknél, mivel az életkorral csökken a petesejtek minősége és mennyisége. A férfiak esetében is a spermaminőség idővel változhat és ez is hozzájárulhat a funkcionális meddőség kialakulásához.

Genetikai tényezők: Bizonyos genetikai faktorok is szerepet játszhatnak a funkcionális meddőség kialakulásában, különösen, ha az öröklött rendellenességek a reproduktív rendszer működését érintik.

A funkcionális meddőség okainak megállapításához általában szakorvosi vizsgálatra és különböző diagnosztikai eljárásokra van szükség. A funkcionális meddőség kezelése függ az okoktól, és lehet magában foglalni életmódváltoztatásokat, hormonterápiát, sebészeti beavatkozásokat, in vitro fertilizációt vagy más reproduktív eljárásokat.

Funkcionális meddőség kivizsgálása

A funkcionális meddőség kivizsgálása szakorvosi feladat, és számos diagnosztikai eljárásra lehet szükség a funkcionális meddőség okának azonosításához. 

 • Anamnézis: A pácienssel történő részletes beszélgetés a funkcionális meddőség tüneteiről, a menstruációs ciklusról, az ovulációról, az esetleges fájdalomról és más releváns információkról.
 • Fizikai vizsgálat: Gondos vizsgálat a reproduktív rendszerrel kapcsolatban, beleértve a méh, a petefészek és a petevezetékek érzékelését funkcionális meddőség gyanűja esetén.
 • Hormonvizsgálatok: Vértesztek, amelyek segíthetnek értékelni a reproduktív hormonok, például az LH (luteinizáló hormon), FSH (tüszőstimuláló hormon), ösztrogén és progeszteron szintjét funkcionális meddőség gyanúja esetén.
 • Ovulációs monitorozás: A peteérés követése ultrahanggal vagy más módszerekkel annak érdekében, hogy meghatározzák az ovulációs időszakot funkcionális meddőség esetén.
 • Petevezeték áteresztőképesség vizsgálata: HSG (hysterosalpingography) vagy egyéb vizsgálatok, amelyek megmutathatják a petevezetékek elzáródásait vagy egyéb problémáit funkcionális meddőség esetén.
 • Ultrahangvizsgálat: Ultrahangos vizsgálatok a reproduktív szervek részletes vizsgálatához, beleértve a méh, a petefészek és az petevezetékek állapotát is fontos szerepet töltenek be funkcionális meddőség esetén.
 • Spermaanalízis: Ha a funkcionális meddőség hátterében állhat férfi reproduktív probléma is, akkor a partner spermaminőségét is ellenőrizhetik.
 • Endometriózis diagnózisa: Laparoszkópos műtét: A funkcionális meddőség hátterében álló endometriózis kivizsgálására és kezelésére laparoszkópos műtétet alkalmazhatnak, amely során egy kis kamerát helyeznek a hasüregbe.
 • Genetikai vizsgálatok: Genetikai tesztek elvégzése, ha a szakorvosnak gyanúja van valamilyen genetikai tényezőről funkcionális meddőség esetén.

A fentieken kívül a funkcionális meddőség kivizsgálása során az orvos további specifikus vizsgálatokat is elrendelhet a lehetséges okok felderítése érdekében. A funkcionális meddőség kivizsgálása és diagnózisa komplex folyamat, amely magában foglalja a párok összetett orvosi, hormonális és reproduktív állapotának átfogó elemzését. A funkcionális meddőség megfelelő diagnózisa elengedhetetlen annak érdekében, hogy a párok számára az optimális kezelési tervet állítsák össze.

Kapcsolódó cikkünk

Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

A pszichózis a valóságtól való elszakadást jelenti, egy olyan rendkívüli állapotot jelöl, amikor az énünket támadja meg a betegség. De mit tehet a páciens, ha úgy érzi, mindenki ellene van vagy éppen ő lesz mindennek a középpontja? Mikor érdemes a hozzátartozóknak beavatkozni? Csak a skizofréniára lehet jellemző a ...

Funkcionális meddőség kezelése

A funkcionális meddőség kezelése a kiváltó okoktól függ, és személyre szabott lehet a párok egyedi helyzetétől és kivizsgálási eredményeitől. 

Ovulációs indukció

Gyógyszerek, például klomifén vagy letrozol alkalmazása, amelyek segíthetnek az ovuláció szabályozásában és fokozásában funkcionális meddőség esetén.

Intrauterin inszemináció

 Az intrauterin inszemináció során a megtermékenyített spermát közvetlenül a méhbe vezetik be, növelve a petesejt és a spermium találkozásának esélyeit.

Asszisztált reprodukciós technológiák 

In vitro fertilizáció: A petesejtet és a spermiumot laboratóriumi körülmények között összeviszik, majd a megtermékenyített petesejtet a méhbe ültetik be funkcionális meddőség esetén.

Intracitoplazmatikus spermiuminjekció: Egyetlen spermiumot közvetlenül beinjekcióznak a petesejtbe, hasznos az esetleges spermiumproblémák esetén funkcionális meddőség során.

Endometriózis kezelése 

Sebészeti eltávolítás: Funkcionális meddőség hátterében álló endometriózisos területek sebészeti eltávolítása laparoszkópiával.

Hormonterápia: Hormonális kezelés a tünetek enyhítése és a funkcionélis meddőség hátterében álló endometriózis terjedésének megakadályozása érdekében.

Életmódváltoztatások

Egészséges étrend, testmozgás, stresszcsökkentés és más életmódbeli tényezők módosítása, amelyek pozitívan befolyásolhatják a reproduktív egészséget, így segíthet a funkcionális meddőség kezelésében is.

Tüneti kezelés

Funkcionális meddőség tüneteinek enyhítése például fájdalomcsillapítók vagy más tüneti panaszok enyhítésére irányuló terápiák alkalmazása.

A funkcionális meddőség kezelési tervét az orvos a diagnózis, a kivizsgálás és az egyéni körülmények alapján alakítja ki. Fontos az együttműködés az orvossal, és a párok számára lehetőség van támogató terápiák, pszichológiai segítségnyújtás vagy más segítő szakemberek bevonására is. A funkcionális meddőség kezelése összetett folyamat, és az egyéni eseteket figyelembe véve kell megközelíteni.

Pszichiáter szerepe funkcionális meddőség esetén

A pszichiáter szerepe a funkcionális meddőség esetén fontos lehet, mivel a funkcionális meddőség jelentős stresszt és érzelmi terhelést okozhat a párok életében. A pszichiáter, mint szakember a mentális egészség területén, segíthet a pároknak megküzdeni az érzelmekkel, stresszel és az esetleges pszichológiai nehézségekkel, amelyek funkcionális meddőség esetén felmerülhetnek. Funkcionális meddőség esetén a pszichiáter fontos szerepet tölt be az érzelmi támogatásban, stresszkezelésben, pszichiátriai és akár párkapcsolati támogatásban is.

A pszichiáteri támogatás kiegészítő lehet más orvosi és reproduktív egészségügyi kezelésekkel együtt funkcionális meddőség esetén. A mentális egészség szakemberei segíthetnek a pároknak abban, hogy a funkcionális meddőség kapcsán az érzelmi és pszichológiai terheiket kezeljék, és a kezelések hatékonyságát is növelhetik.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

 

 

Utolsó módosítás:2024.01.09 12:15