A hallucináció az érzékszervi tapasztalat hamis érzékelése. A hallucináció élménye misztikusnak vagy titokzatosnak tűnhet, habár valójában sokan tapasztaltunk már a hallucináció élményét, például az elalvás vagy az ébredés is okozhat hallucinációkat. Más hallucináció azonban súlyosabb állapot jelei lehetnek. A hallucináció gyakran fordul elő pszichiátriai betegségben szenvedőknél, beleértve a skizofréniát és a bipoláris zavart, azonban nem feltétlenül kell mentális betegségben szenvedni ahhoz, hogy hallucinációkat tapasztaljunk. Nem számít, hogy mi a hallucináció oka, komolyan kell venni. A következő cikkben a hallucináció témakörében a legfontosabb ismereteket foglaltuk össze.

Hallucinációval kapcsolatos szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mit jelent a hallucináció?
Milyen formáit ismerjük a hallucinációnak?
Milyen tényezők állnak a hallucináció előfordulásának hátterében?
Milyen pszichiátriai állapotok velejárója lehet a hallucináció?
Mik a hallucináció tünetei?
Hogyan lehet kivizsgálni a hallucinációt?
Mi a hallucináció kezelésének menete?

Hallucinációval kapcsolatos szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

 

Mit jelent a hallucináció?

A "hallucináció" szó a latinból származik, és azt jelenti, hogy "mentálisan elkalandozni". A hallucináció laikus nyelven azt jelenti, hogy az illetők olyan dolgokat hallanak, látnak, éreznek, szagolnak vagy akár ízlelnek, amelyek nem valósak. A hallucináció leggyakoribb típusa a hallási hallucináció, amelyek során hangokat hallunk, amelyeknek nincs fizikai forrásuk. A hallucináció gyakran úgy jelenik meg, mintha valóságos lenne, és az érintettek nem mindig képesek megkülönböztetni hallucináció és a valós érzékszervi élmények közti különbségeket. Ha egy személy hallucinációt tapasztal, nem mindig ismeri fel, hogy az nem valós. Ha a személy azt hiszi, hogy a hallucináció valós, akkor az pszichotikus tünetnek minősül.

A hallucináció lehet ideiglenes, például kialakulhat hallucináció pszichedelikus drogok hatása alatt, vagy lehet állandó hallucináció, mint például a skizofrénia esetében. A hallucinációkat az agyban lejátszódó kémiai reakciók és/vagy rendellenességek okozzák. A hallucinációk jellemzően pszichózissal kapcsolatos rendellenességek, különösen a skizofrénia tünetei, de származhatnak kábítószer-fogyasztásból, neurológiai állapotokból (például demencia) és bizonyos átmeneti helyzetekből is.

Az hallucináció fogalma évezredek óta jelen vannak az emberi történelemben és kultúrában. Sok vallási és szellemi tradícióban az hallucinációkat szent és misztikus élményekként értelmezik. Például az ősi sámánok gyakran használtak pszichedelikus növényeket, hogy kapcsolatba lépjenek a szellemvilággal és hozzájussanak a tudás forrásához. Az 1960-as évek hippikultúrája is meghatározó volt az hallucinogének terjedésében, és azokat a tapasztalatokat kereste, amelyekkel a valóság határain túlléphetnek.

Milyen formáit ismerjük a hallucinációnak?

A hallucináció sokféle formában jelentkezhet. A hallucináció öt fő csoportját különböztetjük meg az alapján, hogy melyik érzékszerven keresztül történik a hallucináció.
A hallucináció fő típusai:Hallucináció - Pszichiátriai Központ

 • Auditorikus hallucináció: Olyan hangok hallása, amelyeket senki más nem hall (a hallucinációk leggyakoribb típusa). Például az illető beszélgetést hall, amit mások nem.
 • Vizuális hallucináció: Olyan emberek, színek, alakzatok vagy tárgyak látása, amelyek nem valódiak. A vizuális hallucinációk a hallucinációk második leggyakoribb típusa.
 • Taktilis hallucináció: Bizonyos érzések észlelése (például, mintha bogarak másznának a bőre alatt), vagy mintha megérintenék, miközben ez nem történik meg.
 • Szagló hallucináció: Valami olyan szagnak az észlelése, amelynek nincs fizikai forrása, amit mások nem éreznek (ritkább, mint a vizuális és auditív hallucinációk).
 • Gusztációs hallucináció: Olyan íz érzése a szájban, amelynek nincs forrása (a hallucinációk legritkább típusa).
 • Jelenléti hallucináció: Az az érzés, hogy valaki a közelben vagy a szobában van, miközben nincs ott senki.
 • Proprioceptív hallucináció: Az az érzés, hogy a teste mozog, vagy hogy a végtagjai elkülönülnek a testétől, miközben egyik sem történik meg.

Egyesek éjszaka vagy reggel hallucinációkat tapasztalnak. A hallucináció ezen típusai közé tartoznak:

Milyen tényezők állnak a hallucináció előfordulásának hátterében?

A hallucináció összefüggésbe hozható bizonyos pszichiátriai állapotokkal. Leggyakrabban a skizofrénia vagy a bipoláris zavar egyik lehetséges jellemzője a hallucináció előfordulása.

Hallucináció azonban nemcsak mentális betegségek esetén fordulhat elő, hanem a következő fizikai és pszichés állapotok esetén is:

Milyen pszichiátriai állapotok velejárója lehet a hallucináció?

Több pszichiátriai kórképben is előfordulhat hallucináció. A skizofrénia a fő mentális betegség, amely hallucinációkat okoz. A skizofrénia egyszerre utal egyetlen állapotra és a pszichózissal kapcsolatos rendellenességek kategóriájába tartozó állapotok spektrumára. Ezek olyan állapotok, amelyekben a személy a valóságtól való "elszakadás" valamilyen formáját tapasztalja (pszichózis), ami hallucinációkat is magában foglalhat. A hangok hallása a hallucináció leggyakoribb típusa az ilyen mentális betegségekben szenvedő embereknél.

A skizofrénia spektrumába tartozó állapotok, amelyek hallucinációkat okozhatnak, a következők:

 • Skizofrénia
 • Szkizotip személyiségzavar
 • Téveszmés zavar
 • Rövid ideig tartó pszichotikus zavar
 • Szkizofréniform zavar
 • Skizoaffektív zavar

Egyéb pszichiátriai állapotok, amelyek hallucinációkat okozhatnak, a következők:

 • Bipoláris zavar: A bipoláris zavarban szenvedő emberek mind súlyos depressziós, mind súlyos mániás epizódok során hallucinációkat tapasztalhatnak. A bipoláris I-es zavar esetében a hallucinációk mind a mánia, mind a depresszió esetén lehetségesek. A bipoláris II-es betegségben a hallucinációk csak a depressziós fázisban fordulhatnak elő.
 • Major depresszió pszichotikus vonásokkal (pszichotikus depresszió): A pszichotikus vonásokkal járó súlyos depressziós zavar (MDD) a depressziós betegség egy sajátos típusa, amelyben a hangulatzavart téveszmék, hallucinációk vagy mindkettő kíséri.

  Kapcsolódó cikkünk

  A bipoláris zavar kezelésében a cél a hangulat stabilizálása

  A bipoláris zavar kezelésében a cél a hangulat stabilizálása

  A bipoláris zavar egy olyan hangulati hullámvasútnak is nevezhető állapot, amelyben a szélsőséges felhangoltság és a depresszív időszakok váltják egymást, sőt, nem is túl ritka esetekben akár szinte egyidejűleg is jelen lehetnek. Nem nehéz elképzelni, milyen megterhelő lehet ezt megélni az érintettnek és a környezetének egyaránt, akik ...

Mik a hallucináció tünetei?

A hallucináció típusától függően számos tünettel járhat, amiket az alábbaikban példákkal együtt összegyűjtöttük:

 • Testi érzetek érzékelése (például kúszó érzés a bőrön vagy mozgás)
 • Zajok hallása (például zene, lépések vagy ajtócsapkodás)
 • Hangok hallása (lehetnek pozitív vagy negatív hangok, például olyan hang, amely arra utasítja a hallucinációban szenvedőt, hogy ártson magának vagy másoknak)
 • Tárgyak, lények, minták vagy fények látása
 • Szagok érzése (lehet kellemes vagy kellemetlen, és az egyik vagy mindkét orrlyukban érezhetőek)
 • Valaminek az ízlelése (gyakran fémes ízű)

Hogyan lehet kivizsgálni a hallucinációt?

A hallucináció kivizsgálásának első lépése egy részletes konzultáció a kezelőorvossal. Sajnos számos tanulmány és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az emberek aluljelentik a hallucináció gyakoriságát és tüneteit. Ezért fontos, hogy amikor beszél orvosával, őszintén meséljen a hallucináció időtartamáról és gyakoriságáról, valamint a hallucinációkkal kapcsolatos konkrét tünetekről.
Miután megkérdezte a tünetekről, a kórtörténetről és az életmódbeli szokásokról, az orvos valószínűleg fizikális vizsgálatot végez. Ezután elrendelhet néhány további vizsgálatot, hogy megpróbálja kizárni a hallucináció egyéb, például neurológiai okait. A diagnosztikai vizsgálatok közé tartozhatnak:

Mi a hallucináció kezelésének menete?

A hallucináció kezelése a hallucináció típusától, a kiváltó októl és a beteg általános egészségi állapotától függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy orvosa valószínűleg multidiszciplináris megközelítést fog javasolni hallucináció esetében, amely magában foglalja a gyógyszeres kezelést, a terápiát és a szociális támogatást. A hallucináció kezelése több irányból is megközelítve lehet a legsikeresebb.

 • Pszichoterápia: A hallucináció pszichoterápiája során részletesen elemzi a beteg és a kezelőorvosa a hallucináció részleteit, pszichoedukációis történik, valamint a hallucináció "hihető okainak" feltárása és az élmény normalizálása.
 • Gyógyszeres kezelés: Az antipszichotikus gyógyszerek hatékonyak lehetnek a hallucinációk kezelésében. Egyrészt megszüntetik vagy csökkentik a hallucináció előfordulási gyakoriságát, másrészt nyugtató hatásuk révén kevésbé zavaróvá teszik a hallucináció élményét.
 • Ismétlődő transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS): Ez egy nem invazív eljárás, amely egy kis mágneses eszköz közvetlenül a koponyára helyezésével és az agy mágneses stimulációjával jár. Előzetes bizonyítékok vannak arra, hogy egyes skizofréniában szenvedőknél képes lehet csökkenteni a hallucináció előfordulási gyakoriságát és súlyosságát.
 • Önsegítés: Számos önsegítő stratégia is létezik, amelyek szintén segíthetnek a betegeknek megbirkózni a hallucináció gyakran kínzó élményével. Ezek közé tartoznak például a hangok figyelmen kívül hagyása, zenehallgatás, olvasás (előre és hátrafelé), beszélgetés másokkal.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.09.30 11:11