A szülés utáni pszichés zavarokról kevés szó esik, mivel a friss anyaság tradícionálisan az öröm és boldogság időszaka. Valójában azonban a szülés utáni időszak testileg-lelkileg igencsak megterhelő a nők számára. Míg a testük lábadozik, át kell állniuk egy teljesen új bioritmusra, megismerniük a gondoskodás felelősségét; nem is beszélve a nagymértékű hormonális változásokról. A szülés utáni pszichés zavarok lehetnek enyhék, és akár azonnali kórházi kezelést igénylőek is. Tudatos odafigyeléssel, terápiával azonban kezelhetőek, így visszatérhet az anyaság öröme.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Miért alakulhatnak ki szülés utáni pszichés zavarok?
Milyen tünetekkel jelentkeznek a szülés utáni pszichés zavarok?
Mik a szülés utáni pszichés zavarok típusai?
A szülés utáni depresszió
A szülés utáni blues
A szülés utáni poszttraumás stressz zavar
A szülés utáni pszichózis
Hogyan kezelhetőek a szülés utáni pszichés zavarok?

Online Bejelentkezés

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Miért alakulhatnak ki szülés utáni pszichés zavarok?

Habár a terhesség és a gyermek születése egy örömteli és izgalmas időszak, de mégis sok nő esetében kialakulnak szülés utáni pszichés zavarok. A szülés utáni pszichés zavarok széles skálán mozognak az enyhe hangulati ingadozásoktól a súlyosabb pszichológiai problémákig. Az anyaságra való áttérés során felszínre kerülhetnek olyan mentális zavarok, mint a depresszió, szorongás vagy a kényszerbetegség. Ritkán súlyosabb pszichés zavarok is jelentkezhetnek, mint például a szülés utáni poszttraumás stressz zavar vagy a szülés utáni pszichózis. Ezek a zavarok nem csupán egyéni élmények, hanem a szülés utáni időszak fizikai, hormonális és érzelmi változásainak összetett következményei. A várandósság és a szülés hatalmas igénybevételt és megterhelést jelenthet a szervezet számára. A szülés utáni időszakban még zajlik a regeneráció, miközben már ismét sok erőt igényel a csecsemő ellátása és gondozása. Felborul az alvás-ébrenlét ciklus, hirtelen rázuhan a felelősség a friss anyákra, akik ráadásul sokszor kétségek között vannak mi lenne a legjobb a gyermeknek. A friss anyák fáradékonyak, szorongóak és ingerlékenyek lehetnek. A szülés utáni időszak tehát igencsak megterhelő érzelmileg, éppen ezért is gyakoribbak ilyenkor a pszichés zavarok.

Kapcsolódó cikkünk

Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

A pszichózis a valóságtól való elszakadást jelenti, egy olyan rendkívüli állapotot jelöl, amikor az énünket támadja meg a betegség. De mit tehet a páciens, ha úgy érzi, mindenki ellene van vagy éppen ő lesz mindennek a középpontja? Mikor érdemes a hozzátartozóknak beavatkozni? Csak a skizofréniára lehet jellemző a ...

Milyen tünetekkel jelentkeznek a szülés utáni pszichés zavarok?

A szülés utáni pszichés zavarok tünetei széles skálán mozognak. A szülés utáni pszichés zavarok legenyhébb formájában, a szülés utáni blues esetén a tünetek gyakran spontán kezdődnek az első 10 napban. A gyakori tünetek közé tartozik a szorongás, depresszió, ingerlékenység, zavartság, sírógörcsök, étvágytalanság, valamint a baba iránti kötődés hiánya. Ezzel szemben a szülés utáni depresszió tünetei később alakulnak ki, általában a gyermek első évében. Sokan tapasztalnak hangulati ingadozást, szorongást, alvászavarokat vagy az érdeklődés elvesztését a szülés utáni időszakban. Előfordulhat megnövekedett és csökkent étvágy is.

A szülés utáni pszichés zavarok kihatással vannak a gyermekre is. Az első életév kritikus időszak a gyermek kognitív fejlődése szempontjából. Ha egy újdonsült anya súlyos depresszióban szenved, a létfontosságú anya-gyermek kapcsolat feszültté válhat. Kevésbé lehet képes reagálni a gyermeke igényeire. Számos tanulmány kimutatta, hogy minél depressziósabb egy anya, annál nagyobb mértékű a csecsemő fejlődésének elmaradása.

Mik a szülés utáni pszichés zavarok típusai?

A szülés utáni pszichés zavarok több csoportba sorolhatóak, attól függően, hogy milyen jellegű és mennyire súlyos állapotról van szó. Minden esetben komolyan kell venni ezt az állapotot és orvoshoz fordulni vele kivizsgálás és kezelés céljából. A szülés utáni pszichés zavarok hajlamosíthatnak arra, hogy valaki később is átéljen pszichés zavarokat. A szülés utáni pszichés zavarok a következőek lehetnek:Szülés utáni pszichés zavarok - Pszichiátriai Központ

 • Szülés utáni depresszió: A szülés utáni depresszió olyan állapot, amelyet a szokásos depressziós tünetek jellemeznek, mint például a szomorúság, az érdeklődés elvesztése és az álmatlanság. A depresszió a szülést követő első évben jelentkezhet, és kezelés nélkül hosszú távú hatásokkal járhat.
 • Szülés utáni szorongás: A szülés utáni szorongás során az anya intenzív aggodalmakkal, feszültséggel és szorongással küzd, amelyek gyakran a gyermekével kapcsolatosak. A szorongás megnehezítheti az anya mindennapi életét és a gyermek gondozását.
 • Poszttraumás stressz zavar: Egyes nők szülési élménye traumatikus lehet, amely hosszú távon is hathat a mentális jóllétükre. A szülési traumákból kialakulhat poszttraumás stressz zavar, ami szorongással, rémálmokkal és visszatérő emlékekkel jár.
 • Szülés utáni pszichózis: Bár ritka, de súlyos állapot lehet, amelyben az érintett anya elveszíti a kapcsolatot a valósággal. A pszichózis tünetei közé tartozhatnak hallucinációk, téveszmék és súlyos agitáció.

A szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió körülbelül minden 10. anyánál fordulhat elő, ám ennél jóval kevesebben fordulnak szakemberhez miatta. A tünetek – melyek olyanok, mint a depresszió tünetei – a szülés után bármikor elkezdődhetnek, és akár egy évig is eltarthatnak:

A szülés utáni blues

A szülés utáni blues-nak nevezett állapot a leggyakoribb a szülés utáni pszichés zavarok között, akár a nők 80%-ánál is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy nagyfokú hangulatingadozást tapasztalnak az anyák, melynek a hátterében a hormonális rendszer szülés utáni ingadozása áll. A szülés utáni blues általában három-öt nappal a szülés után jelentkezik, és a hormonszintek stabilizálódásával pár nap alatt enyhülnie kell. Ha valakinél a szülés után több, mint két hétig állnak fent a tünetek, az komolyabb probléma, például a szülés utáni depresszió jele lehet.

A szülés utáni poszttraumás stressz zavar

A szülés után a nőknél poszttraumás stressz zavar is kialakulhat, amennyiben a szülés egy traumatizáló élmény volt a számukra. Poszttraumás stressz zavar akkor jön létre, ha valaki átél vagy szemtanúja egy tényleges vagy fenyegető veszélynek, amire intenzív félelemmel, tehetetlenséggel vagy rémülettel reagál. A szülés az ismeretlensége miatt félelmetes, fájdalmas és kiszolgáltatott élmény lehet, különösen ha a szülésben segítő személyek ezt nem kezelik jól. Hogyha az anya nem aktív résztvevő, nem fordítanak elég figyelmet az ő jóllétére, akkor könnyen magatehetetlennek vagy csapda helyzetben érezheti magát. Ebből pedig kialakulhat később poszttraumás stressz zavar.

A szülés utáni poszttraumás stressz zavar tünetei a következők lehetnek:

A szülés utáni pszichózis

Ritka esetekben a nőknél előfordulhat szülés utáni pszichózis is, amely a szülés utáni pszichés zavarok legsúlyosabb állapota. A betegség gyorsan kialakul, általában a szülést követő két-három héten belül. Szülés utáni pszichózis esetén kórházba kell szállítani a beteget! A tünetek megegyeznek a más betegségekben kialakuló pszichózis tüneteivel, melyek a következők:

 • Téveszmék és hallucinációk
 • Paranoia
 • Irracionális kijelentések
 • Az étkezés megtagadása
 • Szélsőséges zavartság
 • Emlékezetkiesés
 • Összefüggéstelenség

Hogyan kezelhetőek a szülés utáni pszichés zavarok?

A szülés után egy természetes folyamat lehet, hogy kimerültnek érzik magukat a nők vagy alvászavarokkal, megváltozott étvággyal és a szülés utáni pszichés zavarok egyéb tüneteivel küzdenek. Ha azonban egy újdonsült anya drasztikus változásokat tapasztal a motivációjában, az étvágyában vagy a hangulatában, mentálhigiénés szakember segítségét kell kérnie! A régóta fennálló tünetek jelentősen rontják az életminőséget, akár meg is akadályozhatják az anyát abban, hogy megfelelően tudjon gondoskodni gyermekéről, valamint növelik a későbbi pszichés zavarok kockázatát. Éppen ezért a régóta fennálló, az életminőséget rontó vagy a mindennapi tevékenységeket akadályozó tünetekkel orvoshoz kell fordulni! Számos lehetőség adott ugyanis a szülés utáni pszichés zavarok kezelésére, nem kell egyedül megbirkózni vele. A következő lehetőségek segíthetnek:

 • Pszichoterápia: Különböző pszichoterápiás módszerek, például a kognitív-viselkedésterápia vagy a pszichoedukáció segíthet az érintetteknek tudatosítani és kezelni érzéseiket.
 • Gyógyszeres kezelés: Bizonyos súlyosabb esetekben orvosok antidepresszánsokat vagy más pszichotróp gyógyszereket írhatnak fel a szülés utáni pszichés zavarok tünetei enyhítése érdekében. Fontos, hogy mindig konzultáljon orvosával a gyógyszerek esetleges mellékhatásairól, amelyek hatással lehetnek Önre vagy a szoptatott gyermekére.
 • Társadalmi támogatás: A család, barátok és támogató, hasonló helyzetben levő női közösség jelentős segítséget nyújthatnak. Az érintett anyának nehezebb egyedül megbirkózni a pszichés zavarokkal. A szülés utáni pszichés zavarok sokkal több nőt érintenek, mint gondolnánk. Merjünk beszélni róla és segítséget kérni!
 • Rendszeres orvosi kontroll: Szülés utáni pszichés zavarok estén fontos a rendszeres orvosi követés. Az állapot ugyanis hajlamosít arra, hogy később is kialakuljanak hasonló zavarok, például depresszió. Rendszeres kontroll vizsgálatok esetén korán felismerhetőek és kezelhetőek ezek az elváltozások.
 • Egészséges életmód: Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás nem csak a testünkre, de a mentális egészségünkre is jó hatással van. Bármennyire is felborul a rutin szülés után, próbáljunk meg időt szakítani az óvatos testmozgásra. A koffeint - bár csábító a kimerült anyukák számára - érdemes kerülni, mert szorongást és hangulatváltozást okozhat.

  Téma szakértője

  Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

   

Utolsó módosítás:2024.02.15 10:38