Az időskori demencia egy olyan tünetcsoportot foglal magában, amelyet az agy károsodása okoz, és a mentális képességek fokozatos csökkenésével jár.

Mi az az időskori demencia?

Az időskori demencia kialakulásának okai

Az időskori demencia kezdeti tünetei

Az időskori demencia későbbi tünetei

Az időskori demencia diagnózisa

Az időskori demencia kezelési lehetőségei

Mi az az időskori demencia?

Az időskori demencia egy általános fogalom, amely különböző típusú betegségeket fed le, beleértve az Alzheimer-kórt, a vascularis demenciát, a Lewy-testes demenciát és másokat. A demencia általában az idősebb korosztályt érinti, bár nem minden idős ember szenved ettől a problémától.

Az időskori demencia tünetei között szerepelhetnek a memóriavesztés, a zavarodottság, a nyelvi nehézségek, a problémák a gondolkodásban és az ítélőképességben, valamint a mindennapi tevékenységek végzésének nehézségei. Ezek a tünetek általában progresszíven romlanak az idővel, és jelentősen befolyásolhatják az érintett személy mindennapi életét.

Az időskori demencia nem egyetlen betegség, hanem egy tünetegyüttes, amely különböző kóros folyamatok eredménye lehet az agyban. A korai felismerés és a kezelés fontos szerepet játszik a demencia kezelésében és az életminőség javításában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az időskori demencia kialakulásának okai

Az időskori demencia kialakulásának okai összetettek, és több tényező egyidejű jelenléte járul hozzá. A leggyakoribb típusok közé tartoznak az Alzheimer-kór, a vascularis demencia, a Lewy-testes demencia és a frontotemporális demencia. Az alábbiakban néhány általános tényezőt lehet olvasni, amelyek hozzájárulhatnak az időskori demencia kialakulásához:

 • Agyi plakkok: Az Alzheimer-kór esetében az agyban kialakuló amyloid-beta plakkok és tau fehérjeaggregátumok az idegsejtek közötti kommunikációt akadályozzák, hozzájárulva az idegsejtek pusztulásához.
 • Vascularis tényezők: A vascularis demencia esetében az agyi erek elzáródása vagy beszűkülése csökkentheti az agyba jutó vér mennyiségét, ami perfúziós károsodáshoz vezethet.
 • Genetikai hajlam: Bizonyos genetikai tényezők növelhetik a hajlamot a demencia kialakulására. Az Alzheimer-kór esetében például az ApoE4 gén variánsa növeli a kockázatot.
 • Életmód: Az egészségtelen életmód tényezői közé tartozik a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és az alacsony fizikai aktivitás. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak az agy egészségének romlásához.
 • Korábbi fejsérülések: Az ismétlődő fejsérülések vagy egyetlen súlyos fejsérülés is növelheti az időskori demencia kockázatát.
 • Egyéb egészségügyi állapotok: Például a Parkinson-kór, a Huntington-kór és más neurodegeneratív betegségek növelhetik az időskori demencia kialakulásának kockázatát.
 • Pszichoszociális tényezők: A szociális izoláció, a krónikus stressz és a mentális egészség problémái is hozzájárulhatnak a demencia kialakulásához.

Az időskori demencia kialakulása általában több tényező együttes hatásának eredménye, és sok esetben pontos ok nem mindig azonosítható.

Kapcsolódó cikkünk

A bipoláris zavar kezelésében a cél a hangulat stabilizálása

A bipoláris zavar kezelésében a cél a hangulat stabilizálása

A bipoláris zavar egy olyan hangulati hullámvasútnak is nevezhető állapot, amelyben a szélsőséges felhangoltság és a depresszív időszakok váltják egymást, sőt, nem is túl ritka esetekben akár szinte egyidejűleg is jelen lehetnek. Nem nehéz elképzelni, milyen megterhelő lehet ezt megélni az érintettnek és a környezetének egyaránt, akik ...

Az időskori demencia kezdeti tünetei

Az időskori demencia kezdeti tünetei általában lassan, fokozatosan alakulnak ki, és eleinte lehet, hogy észrevétlenek vagy könnyen összekeverhetők más problémákkal.Időskori demencia

 • Stressz és szorongás: Az időskori demencia során az érintetek gyakran érzik magukat frusztráltnak, szorongóknak vagy idegesnek, mivel kezdik észlelni, hogy valami nincs rendben kognitív képességeikkel.
 • Memóriavesztés: A rövid távú emlékezet romlása lehet az egyik korai jel időskori demencia esetén. Az érintett személy elfelejtheti, hogy mit tett röviddel korábban, és ismétlődően megkérdezheti ugyanazokat a dolgokat.
 • Problémák a mindennapi feladatokkal: Az egyszerű, mindennapi feladatok elvégzése, például a kulcsok vagy a telefon megtalálása, a főzés vagy az öltözködés, nehezebb lehet időskori demencia esetén.
 • Nyelvi nehézségek: Az időskori demencia esetén gyakran tapasztalhatnak nehézségeket a szavak megtalálásában, a tárgyak megnevezésében vagy a beszédben, ami zavarokat okozhat a kommunikációban.
 • Időbeli és térbeli zavarok: Az érintett személyek nehezen tájékozódnak időben és térben. Elfelejtik, hogy milyen nap van, milyen évszak, vagy éppen hol vannak.
 • Döntéshozási nehézségek: A komplex döntések meghozatala nehezebb lehet időskori demencia esetén, és az érintett személyeknek hosszabb időbe telhet a döntéshozatal.
 • Szociális visszahúzódás: Időskori demencia esetén az érintettek kezdenek visszahúzódni a szociális interakciókból, mert érzik, hogy nehezen tudnak lépést tartani a beszélgetésekkel vagy érzik, hogy nehezen kapcsolódnak másokhoz.
 • Hangulatváltozások: Időskori demencia esetén gyakran fordulnak elő hangulatingadozások, beleértve az ingerlékenységet, a szorongást vagy az apátiát.

Az időskori demencia későbbi tünetei

Az időskori demencia későbbi stádiumaiban a tünetek általában súlyosabbá válnak, és az érintett személyek mindennapi életére jelentősebb hatással lehetnek. Az időskori demencia későbbi tünetei között szerepelhetnek:

 • Súlyosabb memóriavesztés: Az emlékezet romlása tovább súlyosbodhat, és a beteg nem emlékezhet a saját nevét, a családtagok nevét és más ismerős információkat is elfelejthet.
 • Kommunikációs nehézségek: A beszéd és a nyelvi készségek további romlása miatt az időskori demenciával élők nehezebben értik meg mások beszédét, és maguk is nehezebben tudják kifejezni gondolataikat.
 • Mozgásproblémák: A koordináció és a mozgás irányításának nehézségei növekedhetnek, ami a járás bizonytalanná válását és a sérülések kockázatának fokozódását eredményezheti.
 • Álmatlanság és alvászavarok: Alvászavarok gyakoriak lehetnek időskori demencia esetén.
 • Teljes függés mások segítségétől: Az önálló életvitelre való képtelenség fokozódhat, és az érintett személyek teljes mértékben mások segítségére szorulhatnak az alapvető napi tevékenységek elvégzéséhez.
 • Személyiségváltozások: Az időskori demencia esetén személyiségváltozásokat is lehet tapasztalni, például az érzelmi kiegyensúlyozatlanságot, a hangulatváltozásokat és az impulzivitást.
 • Érzékelési problémák: Az időskori demenciával élők érzékelési problémákat tapasztalhatnak, például nehézségeket a környezet változásainak észlelésében vagy az objektumok azonosításában.
 • Inkontinencia: A hólyag- és végbélkontroll elvesztése is gyakori az időskori demencia késői szakaszában.

Az időskori demencia diagnózisa

Az időskori demencia diagnózisát szakember végzi, általában neurológus vagy geriáter. Az időskori demencia diagnózisához számos klinikai és szűrőteszt áll rendelkezésre. Fontos megemlíteni, hogy az időskori demencia diagnózisa kizárólag orvosi szakember által végezhető, és magában foglalja a beteg tüneteinek és a családi anamnézisnek a részletes értékelését. Néhány fontos teszt és vizsgálat a következők:

 • Klinikai értékelés: Az orvos megvizsgálja a beteget, figyelembe véve a tüneteket, az észlelt kognitív és viselkedési változásokat, valamint az egészségi és orvosi előzményeket.
 • Mentális állapot vizsgálata: Az orvos számos mentális állapot vizsgálatot alkalmazhat, például a Mini-Mental State Examination (MMSE) vagy az Addenbrooke Kognitív Értékelés (ACE) tesztet, amelyek segítenek az érintett személy kognitív funkcióinak értékelésében.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Különböző laboratóriumi vizsgálatokat is elvégezhetnek, például vérkép, pajzsmirigyfunkciók, B12-vitamin szint, mivel bizonyos rendellenességek, például vitaminhiányok vagy pajzsmirigyproblémák is okozhatnak demenciához hasonló tüneteket.
 • Neuroképalkotó vizsgálatok: A CT (komputertomográfia) vagy MRI (mágneses rezonancia képalkotás) vizsgálatok segíthetnek abban, hogy az orvosok vizsgálhassák az agy szerkezetét és az esetleges elváltozásokat, például agyi atrófiát vagy stroke-ot.
 • Neuropszichológiai értékelés: A neuropszichológus vagy pszichológus szakember által elvégzett vizsgálatok segíthetnek az érintett személy kognitív funkcióinak részletes értékelésében.
 • PET (pozitronemissziós tomográfia) vagy SPECT (egyfotonemissziós komputertomográfia) vizsgálatok: Ezek a vizsgálatok segíthetnek az Alzheimer-kór diagnózisában, mivel rámutatnak az agyban lévő amyloid plakkokra és az agy anyagcsere aktivitására.
 • Cerebrospinális folyadék elemzése: Egyes esetekben az orvosok a cerebrospinális folyadék elemzését is elvégezhetik, hogy megvizsgálják az agyban található specifikus fehérjék szintjét, ami segíthet a diagnózisban.

Az időskori demencia kezelési lehetőségei

Az időskori demencia kezelése általában a tünetek enyhítésére és az életminőség javítására irányul, mivel a jelenlegi tudás szerint a demencia gyógyítása nem lehetséges. A kezelési terv általában az érintett személy egyedi szükségletei és állapotának figyelembevételével készül. A kezelési lehetőségek a következők lehetnek:

 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek segíthetnek enyhíteni az időskori demencia tüneteit. Az Alzheimer-kór kezelésére például alkalmazhatnak kolinészteráz-gátlókat vagy memantint. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógyszerek hatásai egyénenként változhatnak, és nem mindenki reagál rájuk egyformán.
 • Kognitív terápia: A kognitív terápia és az érzékelési tréning segíthet az érintetteknek a kognitív képességeik javításában vagy legalábbis fenntartásában. Ez a terápia az érzékszervek és az agy aktivitását ösztönzi.
 • Fizikai aktivitás: A rendszeres testmozgásnak kedvező hatása lehet az agy egészségére és a hangulat javítására. Az egészséges életmód fenntartása, beleértve a testmozgást, segíthet az időskori demencia kialakulásának kockázatának csökkentésében.
 • Életmódbeli változások: Az egészséges étrend fenntartása, a megfelelő hidratáltság biztosítása és a megfelelő pihenés mind hozzájárulhatnak az általános jóléthez.
 • Szociális aktivitások: A szociális kapcsolatok fenntartása és szociális tevékenységekbe való bevonódás is fontos az időskori demenciával élők számára. Ez segíthet megelőzni az izolációt és javítani a mentális egészséget.
 • Gondozás és támogatás: Az érintett személyeknek és családtagjaiknak szükségük lehet pszichoszociális támogatásra, például terápiára vagy támogató csoportokra. A gondozóknak is fontos a támogatás és az ismeretek bővítése a megfelelő ellátás biztosításához.
 • Környezetadaptáció: A környezeti változtatások, például az otthon kialakítása és biztonságossá tétele, segíthetnek az érintett személyek számára, hogy könnyebben kezeljék mindennapi tevékenységeiket.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.12.19 09:55