A női életciklus egyik jelentős és természetes eseménye a klimax, amely az utolsó menstruációs periódust jelzi. A klimax, más néven menopauza számos fizikai tünettel jár, de kevésbé ismert, hogy pszichés problémák is kísérhetik ezt az időszakot. Ebben a cikkben bemutatjuk a klimax okozta pszichés problémákat, és azt is, hogy hogyan lehet megbirkózni ezekkel a kihívásokkal.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mit jelent a klimax?
Okozhat a klimax pszichés problémákat?
Mik a jellemző klimax okozta pszichés problémák?
Hogyan kezelhetőek a klimax okozta pszichés problémák?
Hogyan lehet megbirkózni a klimax okozta pszichés problémákkal?

Online Bejelentkezés

Dr. Veres Andrea

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mit jelent a klimax?

A klimax egy nő életében azt az időszakot jelenti, amikor a menstruációs ciklus véglegesen megszűnik. Ezt a természetes biológiai folyamatot menopauzának is nevezik. A nők innentől kezdve nem tudnak teherbe esni természetes úton. A klimax általában 45 és 55 év között jelentkezik, és több évig fennáll.

A menopauza hátterében a petefészek kimerülése és a hormonális folyamatok megváltozása áll. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintjének csökkenése okozza a klimaxot. Az ösztrogén és a progeszteron szerepet játszik a menstruációs ciklus szabályozásában és más testi funkciókban is, éppen ezért a hormon szintek csökkenése számos testi is pszichés tünetet is okozhat. Jelentkezhetnek például hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozások, alvásproblémák és a szexuális funkciók változásai is. A menopauza jelzi a termékenység időszakának végét.

Fontos megjegyezni, hogy minden nő más és egyedi módon tapasztalja meg a klimaxot. Az életstílustól és az egészségi állapottól függően a klimax tünetei változhatnak. Sok nőnek a menopauza nem jár súlyos tünetekkel, mások viszont nagyobb kihívásokkal néznek szembe, és jobban szenvednek miatta. A klimax időszakában a nők orvosi segítséget is kérhetnek a tünetek enyhítése és az egészségük megőrzése érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Okozhat a klimax pszichés problémákat?

Kevés szó esik a klimax okozta pszichés problémák témaköréről, annak ellenére, hogy a klimax igenis okozhat pszichés problémákat. A klimaxra nem csak úgy kellene tekinteni, mint a menstruáció megszűnésére, a klimax ugyanis az egész szervezet működésében változásokat és számos pszichés tünetet is okozhat. A klimax okozta pszichés problémák sok nő életét érintik. A klimax az érzelmek és a hangulat megváltozásával járhat, a depresszió és a szorongás tünetei a perimenopauza és a menopauza idején a leggyakoribbak közé tartoznak. Alvászavarok, agyi köd, hangulatingadozás és feledékenység is előfordulhat.  A klimax ráadásul az az időszak, amikor megváltozhat a nő szerepe, emiatt sokan újraértékelik a helyüket az életben. A klimax tehát a testi tünetek és a menstruáció megszűnése mellett komoly pszichés kihívások időszaka egy nő számára. Ezzel érdemes tisztában lenni és felkészíteni magunkat erre az időszakra, valamint támogatni a hölgyeket a klimax okozta pszichés problémák időszakában. A társas támogatás, az érzelmek megosztása, az orvosi segítség és a megfelelő kezelések hozzájárulhatnak a klimax nehézségeinek csökkentéséhez és az életminőség javításához.

Mik a jellemző klimax okozta pszichés problémák?

A klimax okozta pszichés problémák sokfélék lehetnek és különbözhetnek a nők között. A klimax előrehaladtával idővel is változhatnak a klimax okozta pszichés problémák. A klimax minden nő számára egy egyedi élmény, amiben vannak ugyan közös elemek, de nem ugyanúgy zajlik, és nem ugyanolyan mértékű pszichés megterhelést jelent. Ezzel érdemes tisztában lenni és elfogadni, támogatni a nőket a klimax okozta pszichés problémák időszakában. A klimax okozta pszichés problémák általában a következőek:Klimax okozta pszichés problémák - Pszichiátriai Központ

 • Hangulatingadozások: Az ösztrogén szintjének csökkenése hatással lehet az agyi neurotranszmitterekre, ami hangulatváltozásokat okozhat.
 • Depresszió, szorongás, ingerlékenység: Ez a három tünet talán a leggyakoribbnak mondható a klimax okozta pszichés problémák között. Főként azoknál fordulnak elő, akik hajlamosak a depresszió vagy szorongásos zavarok kialakulására.
 • Álmatlanság: Az éjszakai hőhullámok és izzadások, valamint az alvási apnoé gyakoribbá válása miatt alvászavarok is kialakulhatnak klimax alatt. Az alvásproblémák hozzájárulhatnak a hangulati problémákhoz és a kognitív funkciók romlásához. Az alvászavar tehát a klimax okozta pszichés problémák egyike, és mások okozója is lehet.
 • Memória és koncentrációzavar: Az alacsony ösztrogénszint hatással lehet a kognitív funkciókra, beleértve a memóriát és a koncentrációt is. Sok nő tapasztal memóriaromlást vagy a figyelem, koncentráció zavarát a klimax időszakában. Ez a jelenség "klimax agy" vagy "agyköd" néven is ismert.
 • Szexuális diszfunkció: A hormonális változások és az esetleges vaginális szárazság miatt a klimax idején szexuális diszfunkciók jelentkezhetnek. Ezek természetesen pszichés stresszt okozhatnak a pár, de különösen a nők számára.
 • Társadalmi nyomás: A klimaxhoz kapcsolódó változások, például a testalkat megváltozása és a szexuális vonzerő elvesztése társadalmi nyomást gyakorolhatnak, és negatívan befolyásolhatják a nők önértékelését és a testképét.

  Kapcsolódó cikkünk

  A pánikbetegség nem csak egy divatos öndiagnózis

  A pánikbetegség nem csak egy divatos öndiagnózis

  A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, bár sokan még mindig „hisztinek”, egyfajta divathóbortnak gondolják, ha valaki pánikbeteg. Holott ez egy valódi, sokszor igen ijesztő tünetekkel járó betegség, amelyet pszichiáter diagnosztizálhat, és indíthat el egy összetett kezelést. Ennek lépéseiről adott ...

Hogyan kezelhetőek a klimax okozta pszichés problémák?

Szerencsére a klimax okozta pszichés problémák kezelhetőek! Valójában több kezelési lehetőség is rendelkezésre áll a klimax okozta pszichés problémák esetében. Minden nő számára egyedi, hogy ezek közül melyik válik be, és előfordulhat, hogy a klimax előrehaladtával változtatni kell a kezelésen. A klimax okozta pszichés problémák kezelési lehetőségei:

 • Hormonpótló kezelés (HRT): Az ösztrogén és progeszteron pótlása segíthet csökkenteni a klimax okozta pszichés tüneteket. Azonban fontos megjegyezni, hogy az HRT-nek lehetnek kockázatai és mellékhatásai, ezért mindig konzultáljon orvosával a lehetőségekről.
 • Életmódváltozások: Egészséges életmód, például a rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás és elegendő alvás hozzájárulhat a pszichés jólléthez és a klimax tüneteinek enyhítéséhez.
 • Pszichoterápia: A pszichoterápia segíthet az érzelmi kihívások kezelésében, és támogathatja az egyén szembenézését a klimax okozta változásokkal.
 • Gyógyszeres kezelés: Ha valaki a klimax okozta pszichés problémák között a depresszió vagy a szorongásos zavarok tüneteivel küzd, a gyógyszeres kezelés is segíthet az állapotán. Adhatóak például antidepresszánsok a depresszió tüneteinek enyhítésére.
 • Társas támogatás: A barátokkal, családdal vagy támogató csoportokkal való kapcsolattartás segíthet az érzelmek megosztásában és az egészséges életmód kialakításában.
 • Alternatív terápiák: Néhány nő alternatív terápiákat választ, mint például a gyógynövénykészítmények vagy akupunktúra a klimax tüneteinek enyhítésére.

Hogyan lehet megbirkózni a klimax okozta pszichés problémákkal?

A klimax okozta pszichés problémák igencsak megterhelőek lehetnek a nők számára. Érdemes tudni, hogy ez az állapot átmeneti, és habár végtelennek tűnhet a klimax több éves időszaka, el fog múlni! Érdemes türelmesnek lenni önmagunkkal ebben az időszakban, és a fókuszt a jóllétre helyezni. Sok nő számára az öregedési folyamattal való szembesülés váltja ki a klimax körüli pszichés problémákat. Ebben segíthet, ha átállítjuk a szemléletünket az öregedéssel kapcsolatban. Ha megpróbáljuk a klimaxot és az öregedést az élet természetes részeként felfogni, ami új lehetőségeket tartogat. Gondoljunk arra, hogy mit nyerhetünk a menopauzával! Ne bánkódjunk például a gyermekvállalási évek elvesztése miatt, hanem fogadjuk el az előttünk álló szabadságot. Tereljük a hangsúlyt a szarkalábakról és a test változásairól arra, hogy ki mit szeret önmagában. Keressünk támogatást orvosunktól, a közösségtől és más nőktől ebben az időszakban. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amik segíthetnek a klimax okozta pszichés problémák kezelésében a mindennapokban:

 • Végezzen rendszeres testmozgást! A testmozgás rutinja javíthatja a testképet, valamint az egészséget és a mentális jóllétet. A rendszeres testmozgás a klimax alatti súlygyarapodás megállítására és csökkentésére is szolgálhat. A menopauza alatt ugyanis lassulhat az anyagcsere, ami oda vezet, hogy több zsír szaporodik fel a szervezetben.
 • Táplálkozzon egészségesen! A változatos, egészséges étrend a testi és szellemi jóllét fenntartásában egyaránt fontos.
 • Sajátítson el relaxációs technikákat! Ilyenek lehetnek például a jóga, meditáció vagy a ritmikus légzés, melyeket a mindennapokban is tudja alkalmazni a feszültség csökkentésére.
 • Kerülje a nyugtatók és az alkohol fogyasztását! Ezek a szerek ugyanis pillanatnyilag megnyugtatóak lehetnek és csökkenthetik a feszültséget, de valójában hosszútávon csak fokozzák az ingadozó érzelmeket.
 • Végezzen kreatív tevékenységeket, amely elősegíti a sikerélményt és növeli az önbizalmat!
 • Ápolja a baráti és rokoni kapcsolatokat!
 • Terelje a hangsúlyt a hibáiról arra, amit szeret önmagában. Amikor kritikus gondolatok merülnek fel, segíthet, ha feljegyez néhány öndicséretet, amelyre később visszatérhet elolvasni.

  Téma szakértője

  Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

   

Utolsó módosítás:2024.01.09 12:20