Pszichoszomatikus betegség során, a mentális állapot kihatással van a fizikai állapotra és a test működésére is. Hasonló panaszok jelenhetnek meg, mint egyes szervi megbetegedések esetén. A tünetek valósak, ám a problémát nem szervi kórképek okozzák.

Tartalom

Mik azok a pszichoszomatikus betegségek?

Mik lehetnek a pszichoszomatikus betegségek okai?

A pszichoszomatikus betegségek tünetei

Pszichoszomatikus betegségek fajtái

Pszichoszomatikus betegségek fajtái I. – krónikus fáradtság szindróma

Pszichoszomatikus betegségek fajtái II. – funkcionális meddőség

Pszichoszomatikus betegségek fajtái III. – krónikus fejfájás

Pszichoszomatikus betegségek fajtái IV. – hipochondria

A pszichoszomatikus betegségek diagnózisa

A pszichoszomatikus betegségek kezelése

Mik azok a pszichoszomatikus betegségek?

A pszichoszomatikus betegségek olyan betegségek, melyek esetében pszichológiai, érzelmi és mentális állapotok kihatással vannak a testi egészségre és fizikai tünetek formájában mutatkoznak meg. Pontosabban: az egyénnek testi panaszai vannak, ám azok mögött nincs semmiféle testi megbetegedés, a tünetek a nem megfelelő mentális állapot miatt alakulnak ki. Maga a „pszichoszomatikus” szó is a görög „test” és „lélek” szavakból tevődik össze. A fizikai formában megjelenő tünetek minden esetben léteznek, valósak, és az érintettek is komolyan élik meg.

Mik lehetnek a pszichoszomatikus betegségek okai?

A pszichoszomatikus betegségek mögött tehát minden esetben valamiféle érzelmi zavar vagy mentális probléma áll. A leggyakoribb, mindenkit érintő ok a stressz. A tartósan fennálló, hosszabb ideig jelenlévő stressz nem csak magára a mentális egészségre és az érzelmi állapotra van negatív hatással, de a testre is. Az állandó stressz következtében megnövekszik a különböző stresszhormonok szintje, ami miatt különböző egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

A különböző érzelmi traumák is a pszichoszomatikus betegségek lehetséges okai között szerepelnek. Az elszenvedett traumák következtében túlzott stresszválaszokkal reagál a szervezet, ami a testre is kihat. Korábban elszenvedett traumák, később is okozhatnak tüneteket.

Egyes pszichoszociális tényezők és az érzelmek kezelése is hozzájárulhat a kialakuláshoz. Ez alatt elsődlegesen a családi dinamikák értendők. Továbbá, azoknál a személyeknél, akik bármilyen okból kifolyólag nehezen kezelik a stresszt, és az érzelmi kihívásokat, nagyobb eséllyel tapasztalhatnak pszichoszomatikus betegségeket, vagy tüneteket. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A pszichoszomatikus betegségek tünetei

A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, az egészen enyhétől a komolyabb panaszokig sok minden tapasztalható. Erősségüket szintén több faktor befolyásolja, mint például a betegségekre való hajlam is. A tüneteket nagyobb csoportokra is lehet osztani jellegüktől függően.

Gyomor és emésztési tünetek

 • gyomorfájdalom (gyomorgörcs, gyomorégés)
 • hányinger
 • székelési problémák

Neurológiai tünetek

Szív- és érrendszeri tünetek

Mozgásszervi tünetek

 • izom- és ízületi fájdalmak
 • izommerevség

Bőrtünetek

 • akné
 • kiütések
 • ekcéma

Légzőszervi tünetek

 • nehézlégzés
 • légszomj
 • fulladásérzés

Amikor pszichoszomatikus betegségekről van szó, fontos kiemelni, hogy kezdetben a lelkiállapot és a fizikai állapot közötti kapcsolatot viszonylag könnyedén fel lehet ismerni, ám ha a tünetek állandóvá válnak, úgy létrejöhet a pszichoszomatikus betegség önállóan is – ekkor már a kapcsolat a test-lélek között nehezen lesz felismerhető. Ehhez azonban a pszichoszomatikus betegsége okozta tünetek tartós fennállása szükséges. Pszichoszomatikus betegségek - Pszichiátriai Központ

A pszichoszomatikus betegségek fajtái

Pszichoszomatikus betegségek kialakulhatnak gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A két esetben előforduló betegségek különböznek egymástól. Gyermekeknél leggyakrabban bőrtünetek fordulnak elő, mint például az ekcéma, emésztőrendszeri panaszok közül a hányás, hasmenés a leggyakoribb, illetve asztma is előfordulhat. Az, hogy kinél mi jelentkezik, teljesen egyéni.

A pszichoszomatikus betegségek fajtái I. – krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindróma következtében az egyén úgy érzi, hogy mind testileg, mind pedig mentálisan elfáradt, kimerült. A legtöbb esetben nem teljesen egyértelmű, hogy pszichoszomatikus betegségként van-e jelen, azonban például depresszió vagy demencia esetén gyakran tapasztalható állapotról van szó. Ugyanígy a tartósan fennálló stressz is okolható lehet a szindrómáért, illetve súlyosbíthatják is azt.

A pszichoszomatikus betegségek fajtái II. – funkcionális meddőség

A funkcionális meddőség olyan esetet takar, melyben a párok gyermeknemzési próbálkozása hosszú idő óta sikertelen, annak ellenére, hogy fizikailag teljesen egészségesek, illetve a reprodukcióhóz minden testi és biológiai feltétel adott. Ilyen esetekben a probléma forrása a mentális állapotban és pszichében keresendő. Gyakori, hogy a sikertelen próbálkozások állandó stressz forrást jelentenek, így pedig egy ördögi kör alakul ki, és funkcionális meddőségről lehet beszélni.

A pszichoszomatikus betegségek fajtái III. – krónikus fejfájás

Krónikus fejfájásról akkor lehet beszélni, ha a fájdalom hetente vagy havonta rendszeresen jelentkezik, és nincs különösebb ok rá. Például vannak, akik érzékenyebben reagálnak a frontokra, emiatt pedig migrénes fejfájást tapasztalnak, krónikus fejfájás esetében ilyenről nincs szó. Leggyakrabban szorongás, és nagyfokú stressz a krónikus fejfájás kiváltó okai.

A pszichoszomatikus betegségek fajtái IV. – hipochondria

A hipochondria egy olyan állapot, melynek során az egyén túlzottan aggódik – legfőképpen – a saját egészségi állapota miatt, ezt egyfajta szorongás is kísérheti. Ilyen esetekben az érintett minden apró kis panasz mögött valami súlyos betegséget lát, ami átmeneti tünetek esetében is megtörténik. Emellett pedig folyamatosan aggódik, hogy nehogy beteg legyen. Ez az állapot is állandó stresszt okoz, hiszen folyton abban a tudatban van az egyén, hogy valami komoly betegséggel kell megküzdenie. Az állapot jellemzően akkor kerül felismerésre, ha sorozatosan minden orvosi eredménye jó eredményeket mutat.

A pszichoszomatikus betegségek diagnózisa

A pszichoszomatikus betegségek diagnosztizálása nem egyszerű feladat, hiszen az érintett először a fizikai tünetei alapján fordul orvoshoz. Jellemzően több orvost is felkereshet, hogy fény derüljön a betegségére. Mivel ezek a testi tünetek nem képzelt panaszok, valóban léteznek, így feltétlenül szükséges az alapos orvosi kivizsgálás. Amennyiben nem találnak valódi, tehát szervi kórképet, úgy felmerülhet a gyanú, hogy pszichoszomatikus betegségről van szó, és javasolt felkeresni egy pszichiátert.

A pszichoszomatikus betegségek kezelése

Az elsődleges feladat a diagnózis felállítása, illetve meg kell győződni arról, hogy valóban pszichoszomatikus betegség áll a háttérben, nem pedig más mentális kórkép. Ez azért szükséges, mert a megfelelő kezelési tervet csak így lehet felállítani.

A pszichoszomatikus betegségek kezelése pszichoterápiával történik. Ennek több módja is lehetséges. Alkalmazható kognitív viselkedésterápia és pszichoedukáció, melyeknek célja, hogy a páciens megfelelő kezelési stratégiákat tudjon kialakítani és alkalmazni a stressz és az érzelmi reakciók kezelésére, és a gondolatokat pozitív irányba mozgassa. Ugyanígy külön stresszkezelési technikák elsajátítása is célszerű lehet; ez jelenthet meditációt, légzési technikák elsajátítását. Az életmódváltás is előre mozdíthatja a pszichoszomatikus betegségek elmúlását; különösen fontos a rendszeres testmozgás beiktatása, ami segít a stressz csökkentésében és megszüntetésében, így ez által hozzájárulhat a tünetek enyhüléséhez is. 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

 

Utolsó módosítás:2024.04.02 15:59