A GAD, vagyis generalizált szorongásos zavar egy gyakori pszichiátriai kórkép. A GAD jellemző tünete a tartós, ngyfokú sokszor különös ok nélküli szorongás és aggodalom. GAD esetén a beteg nem tud úrrá lenni szorongása felett, ami gyakran testi panaszokban (fáradtságérzés, izomfeszülés, nyugtalanság, szomatikus tünetek) is jelentkezik.

GAD - Tartalom

Mi az a GAD?

GAD tünetei

GAD: mi állhat a hátterében?

GAD felismerése

Pszichiáter szerepe GAD esetén

GAD gyógyszeres kezelése

GAD megelőzése

Online Bejelentkezés

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mi az a GAD?

GAD a Generalized Anxiety Disorder rövidítése, ami magyarul általános szorongásos zavart jelent. Ez egy olyan mentális egészségügyi állapot, amelyben az egyén állandóan aggódik és feszült, még olyan hétköznapi dolgok miatt is, amelyek mások számára nem okoznak szorongást vagy. GAD- során a betegek nehézségekkel küzdenek az alapvető tevékenység elvégzésébenn is. GAD során a betegek küzdenek a pihentető alvással, koncentrációval és a mindennapi tevékenységekkel való foglalkozással. A GAD kezelhető terápiás módszerekkel, gyógyszerekkel vagy egyéb terápiás módszerekkel is. Fontos azonban a GAD időben történő diagnózisa és kezelése, hogy az érintett egyén minél hamarabb visszatérhessen az általános szorongás nélküli mindennapokhoz. gad

GAD tünetei

A Generalized Anxiety Disorder (GAD) tünetei egyénenként eltérhetnek, de általánosságban a következők a GAD legjellegzetesebb tünetei

 • Állandó és túlzott szorongás és aggodalom: A GAD - al küzdő egyének folyamatosan aggódnak különböző dolgok miatt, akár kisebb problémák vagy események miatt is.
 • Feszültség és nyugtalanság: A folyamatos szorongás és aggodalom miatt gyakran feszültnek és nyugtalannak érzik magukat a GAD kórképével küzdő egyének.
 • Kognitív tünetek: GAD során bizonyos kognitív diszfunkcionalitás is jelentkezhet, ilyenek lehetnek a nehézségek a koncentrációban, figyelemzavar, döntéshozatali nehézségek és az állandó pesszimizmus.
 • Testi tünetek: A GAD sokszor a mentális kihívásokon túl testi tünetekben jelentkezik. Ide tartozik a fejfájás, gyomorpanaszok, izomfeszültség, remegés, szédülés és általános fáradtságérzés.
 • Alvászavarok: A GAD - al küzdő egyének gyakran szenvednek alvászavaroktól, az állandó szorongás és feszültség érzése miatt.
 • Izolálódás és elkerülés: GAD során jellemző, hogy az érintett egyének a szorongás miatt gyakran hajlamosak elkerülni olyan helyzeteket vagy tevékenységeket, amelyek további stresszt okozhatnak.

A GAD tünetei egyénenként változnak, és más egészségügyi vagy mentális problémákhoz is kapcsolódhatnak, ezért fontos, hogy az érintett személy szakemberrel konzultáljon a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

GAD: mi állhat a hátterében?

A Generalized Anxiety Disorder (GAD) kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, sokszor számos faktor együttes jelenléte során jelentkezik.A GAD rizikófaktoriai az alábbiakk:

 • Genetikai tényezők: Az öröklődés szerepet játszhat a GAD kialakulásában. Ha egy személy családjában már volt GAD - al küzdő egyén, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a többi családtagnál is GAD jelentkezik.
 • Környezeti tényezők: Stresszes vagy traumatikus életesemények, például családi traumák, munkahelyi problémák vagy pénzügyi nehézségek hozzájárulnak a GAD kialakulásához.
 • Neurotranszmitter egyensúly felborulása: Az agyban található kémiai anyagok, a neurotranszmitterek (pl. szerotonin és noradrenalin) szintjének egyensúlyzavara szintén szerepet játszhat a GAD kialakulásában. A neurotranszmitterek szabályozzák az érzelmeket és a hangulatot, és ha felborul az egyensúly, akkor GAD alakulhat ki.
 • Személyes tulajdonságok és tanult viselkedés: Bizonyos személyiségvonások, például a túlzott perfekcionizmus, a túlzott aggodalomra való hajlam vagy a konfliktuskerülés mind hozzájárulhatnak a GAD kialakulásához. Emellett a tanult viselkedés is szerepet játszik a GAD kialakulásában, például ha valaki olyan környezetben nő fel, ahol a szorongás elfogadott vagy megerősített viselkedésminta. A túlzott családi elvárások is okozhatnak szorongást és vezethetnek GAD kialakulásához.

A GAD kialakulásában több tényező együttesen játszik szerepet, és minden egyén esetén változó. A GAD pontos okának megértése és a GAD egyéni kezelési tervének kidolgozása érdekében fontos a szakemberrel történő konzultáció.

GAD felismerése

A Generalized Anxiety Disorder (GAD) időben történő felismerése fontos lépés a megfelelő kezelés és támogatás elérésében. A GAD diagnózisánal felállítása a tüneteken alapszik és alábbi jelek és tünetek hívhatják fel a figyelmet a GAD jelenlétére.

Állandó szorongás és aggodalom: GAD során a beteg állandóan aggódik különböző dolgok miatt, még akkor is, ha nincs kézzel fogható ok az aggodalomra.

Feszültség és nyugtalanság: A folyamatos szorongás és aggodalom miatt GAD során az egyén gyakran feszültnek és nyugtalannak érzi magát.

Testi tünetek: GAD jelentkezhet testi tünetek formájában is, ide tartozik a fejfájás, gyomorpanaszok, izomfeszültség, remegés, szívverésérzés, légszomj és az általános fáradtságérzé iss.

Alvászavarok: GAD során bizonyos alvászavarok isjellemzőek, beleértve az elalvási vagy átalvási nehézségeket is..

Kognitív tünetek: A GAD kognitív tünetek formájában is jelentkezhet, ilyenek lehetnek a koncentrációs nehézségek, figyelemzavar, döntéshozatali nehézségek és a pesszimista gondolkodásmód.

Izolálódás és elkerülés: A GAD - al küzdő egyének a szorongás miatt hajlamosak elkerülni olyan helyzeteket vagy tevékenységeket, amelyek további stresszt okozhatnak számukra. Ez akár teljes szociális izolációhoz is vezethet, ami valójában tovább ronthatja az érintett egyén tüneteit.

Ha Ön is ilyen jellegű tüneteket tapasztal, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon,elsősorban pszichológussal vagy pszichiáterrel. Ők segíthetnek a GAD diagnózisának felállításában és a megfelelő kezelési lehetőségek kiválasztásában. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Pszichiáter szerepe a GAD gyógyításában

A pszichiáter fontos szerepet játszik a Generalized Anxiety Disorder (GAD) kezelésében és gyógyításában is. A pszichiáterek szakemberek, akik specializálódtak a mentális egészségügyre, és képesek diagnosztizálni és kezelni a különböző mentális egészségügyi állapotokat, beleértve a GAD -t is. A pszichiáterek segítenek a betegség a GAD helyes diagnózisának felállításában azáltal, hogy alapos klinikai értékelést végeznek, beszélgetnek a beteggel a tüneteiről és a történetéről, valamint más szükséges vizsgálatokat is elvégeznek.

A pszichiáterek felírják és felügyelik a GAD kezelésére alkalmas gyógyszereket, például anxiolitikumokat vagy antidepresszánsokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a GAD tüneteit és javítani az életminőséget.

 A pszichiáterek gyakran ajánlják és vezetik a terápiás üléseket, például a kognitív viselkedésterápiát vagy más pszichoterápiás módszereket, amelyek segíthetnek a GAD gyógyításában a kóros gondolkodási és viselkedési minták átbeszélésével. A GAD kezelésére szolgáló pszichoterápia során fontos az egyénnek elsajátítani hatékony kezelési stratégiákat a szorongás kezelésére.

GAD során a pszichiáterek irányt adnak az egyéb kezelési lehetőségek és támogatási rendszerek között, például a csoportterápiák, támogató csoportok vagy más mentálhigiénés erőforrások felé.

A pszichiáterrel való rendszeres konzultáció és együttműködés kulcsfontosságú a GAD hatékony kezelésében és a GAD tüneteinek enyhítésében. GAD esetén a pszichiáterek személyre szabott kezelési tervet dolgoznak ki minden egyén számára, figyelembe véve az egyéni szükségleteket és körülményeket.

Gyógyszeres kezelés GAD esetén

A Generalized Anxiety Disorder (GAD) gyógyszeres kezelése általában a következő típusú gyógyszereket foglalja magában:

 • Antidepresszánsok: Bizonyos típusú antidepresszánsok, mint például a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) és a szerotonin-noradrenalin visszavétel gátlók (SNRI-k), hatékonyak lehetnek a GAD kezelésében. Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a GAD során jelentkező általános szorongást, így javítják az életminőséget. Néhány példa a GAD kezelésére szolgáló ilyen típusú gyógyszerekre: fluoxetin, szertalin, escitalopram, venlafaxin.
 • Anxiolitikumok: Bizonyos gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek, rövid távú megoldást nyújtanak a GAD során jelentkező tünetekre. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek potenciálisan függőséget okozhatnak, és hosszú távú használatuk GAD kezelésére nem ajánlott. Emellett más anxiolitikumok is léteznek, amelyek kevésbé okoznak függőséget, például a buspiron.
 • Gyógyszerek a testi tünetek kezelésére: Néhány gyógyszer, mint például a béta-blokkolók, segíthet csökkenteni a szorongás testi tüneteit, mint például a szívdobogás, remegés vagy izzadás, amelyek GAD során jelentkezhetnek.

A GAD gyógyszeres kezelését mindig orvos felügyelete mellett kell elkezdeni és folytatni. GAD esetén a pszichiáter segít, hogy megtalálják a legmegfelelőbb gyógyszert és adagolást az egyéni szükségletek és körülmények figyelembevételével. Emellett fontos az is, hogy a GAD gyógyszeres kezelését más kezelési módszerekkel, például a terápiával vagy életmódbeli változtatásokkal is kombinálják a legjobb eredmények elérése érdekében.

GAD megelőzése

A Generalized Anxiety Disorder (GAD) megelőzése többféle módon lehetséges, bár nem minden esetben lehet teljesen megelőzni a kialakulását. Azonban az alábbi lépések segítenek csökkenteni a GAD kialakulásának kockázatát és enyhíteni a tüneteket:

Stresszkezelés

A stressz hatékony kezelése segít csökkenteni a szorongást és a GAD egyéb tüneteit is. Fontos megtanulni az egészséges stresszkezelési technikákat, amelyek kőzé tartozik a meditáció, a jóga, a légzőgyakorlatok vagy a progresszív izomlazítás.

Egészséges életmód fenntartása

Az egészséges étkezés, rendszeres testmozgás és elegendő alvás kulcsfontosságú a mentális egészség megőrzésében. Az egészséges életmód fenntartása segít csökkenteni az általános szorongást és stressz szintjét, így hatékony módszer a GAD megelőzésére is.

Szociális támogatás

A szociális támogatásnak és az egészséges kapcsolatoknak fontos szerepe van a mentális egészség megőrzésében. Fontos, hogy fenntartsuk a szoros kapcsolatokat családtagokkal és barátokkal, és ne féljünk segítséget kérni, ha szükségünk van rá. GAD esetén jellemző tünet a szociális izoláció, melynek felismerése és kezelése elengeddhetlen a GAD egyéb tüneteinek enyhítéséhez is.

Tanácsadás és terápia

Ha úgy érzi, hogy nehézségei vannak a stressz vagy szorongás kezelésében, fontos, hogy időben segítséget kérjen egy szakembertől. GAD során a tanácsadás és terápia lehetőséget nyújt az érzelmek és gondolatok feldolgozására, és megtanít hatékonyabb kezelési stratégiákra.

Gyógyszerek

Egyes esetekben, ha magas a szorongás kockázata, a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a GAD kockázatát vagy enyhíteni a tüneteket. Azonban mindig fontos, hogy csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzanak gyógyszeres kezelést a GAD tüneteinek enyhítésére.

A fent felsorolt megelőző lépések csökkentik a GAD kialakulásának kockázatát, fontos megjegyezni, hogy minden egyén más és más, és az egyéni kezelési tervet a személyes szükségletek és körülmények alapján kell kidolgozni GAD esetén is.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

 

 


 

Utolsó módosítás:2024.04.12 12:31