A személyiségzavarok következtében az egyént az átlagos, normáktól eltérő viselkedés és személyiségvonások jellemzik. Ezek mind az érintett, mind pedig a környezetében lévő személyek életében nehézségeket okozhat.

Tartalom

Mik azok a személyiségzavarok?

A személyiségzavarok okai

A személyiségzavarok általános tünetei

A személyiségzavarok típusai

A személyiségzavarok diagnózisa

A személyiségzavarok kezelése

A személyiségzavarok gyógyulási esélyei

 

Személyiségzavarokkal kapcsolatos szolgáltatások a Pszichiátriai Központban

 • pszichiátriai interjú és konzultáció
 • gyógyszeres terápia

Mik azok a személyiségzavarok?

A személyiségzavar olyan mentális állapotot jelöl, amelyben a személyiség állandó és jelentős kognitív, érzelmi és viselkedési szélsőségek jellemzőek. Ezek az eltérések fokozottan megnehezítik az egyén számára a mindennapi életben való működést, illetve az egészséges kapcsolatok kialakítására is negatív hatással lehet, hiszen a szélsőséges megnyilvánulások gyakran konfrontáció formájában nyilvánulnak meg. A személyiségzavarok hosszú távon és tartósan hatnak az egyén gondolkodására, viselkedésére, érzéseire és önértékelésére egyaránt.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve, illetve a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) alapján különféle személyiségzavarok különböztethetők meg egymástól. A személyiségzavaroknak azonban vannak olyan főbb jellemzői, melyek általánosan is igazak.

Egyik fő jellemző, hogy tapasztalható bennük egyfajta stabilitás: a személyiségzavarok hosszú távúak és stabilak, tehát a személyiség kialakulásában, sok esetben más serdülő- vagy fiatal felnőttkorban megjelennek. A viselkedési- és érzelmi mintái a személyiségzavarral élő betegnek szélsőségesek, így jelentős mértékben eltérhetnek a társadalmi normáknak elvártaktól. A személyiségzavarok ezek mellett jelentősen befolyásolják a társas kapcsolatok kialakítását és megtartását is, ugyanis az állapot hatással van mind a kapcsolatokban történő együttműködésre és a konfliktuskezelésre is.

A személyiségzavarok okai

A személyiségzavarok kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, környezeti és pszichológiai hatások, együttesen is. A különféle személyiségzavarok esetében az, hogy ezek közül a tényezők közül melyek a dominánsak, attól függ, hogy mely típusú személyiségzavarról van szó. Ritka, hogy csupán egyetlen tényező legyen az oka.

A személyiségzavarok okai általában a következők lehetnek:

Genetikai hajlammal rendelkeznek azok a személyek, akiknek a családjában előfordult már valamilyen pszichológiai, pszichiátriai kórkép. Családi halmozódás figyelhető meg sok esetben. A környezeti tényezők is szerepet játszanak a személyiségzavarok kialakulásában, például egy gyermekkorban átélt traumatikus élmény (például instabil családi háttér, bántalmazás) következménye is lehet. Sok esetben bizonyos kémiai folyamatok is végbemennek az agyban, melyek a neurotranszmitterek működésbeli különbségéből fakadnak, így neuropszichológiai tényezők is okolhatók személyiségzavar kialakulásáért.

A személyiségzavarok általános tünetei

Mivel a személyiségzavar egy csoportosítása, kategorizálása több kórképnek, így a különféle személyiségzavarok különféle tünetekkel rendelkeznek. A tünetek függnek az személyiségzavar típusától, annak súlyosságától is, illetve a tünetek egyénenként eltérők lehetnek. Vannak azonban általános tünetek, melyek bármely személyiségzavar esetében megjelenhetnek és jellemzőek lehetnek.

Sok személyiségzavar, mint például a borderline személyiségzavarra jellemző lehet az érzelmi instabilitás. Gyakoriak az intenzív és hirtelen kialakuló hangulatváltozások, illetve az alapvetően indokolatlan, túl heves érzelmi reakciók. Ebből kifolyólag az impulzivitás is egy általános tünet lehet, továbbá a negatív önértékelés is gyakori. A személyiségzavarral élő személyek általában nehezen kezelik a konfliktusokat, az elutasítást és az elhanyagolást is rosszabbul viselik az átlagnál. Jellemzőek sajátos viselkedésminták, mint például a manipuláció, a megszállottság és a szorongás is.

A személyiségzavarok általános tünetei tehát a következők:

 • érzelmi instabilitás és hangulatzavarok
 • impulzivitás, önértékelési gondok
 • kapcsolati nehézségek, problémák a konfliktuskezeléssel
 • viselkedési minták: manipuláció, megszállottság, szorongásSzemélyiségzavarok - Pszichiátriai Központ

A személyiségzavarok típusai

A személyiségzavaroknak különböző fajtái vannak, melyeket alapvetően 3 nagyobb csoportra lehet osztani:

 • különc csoport
 • dramatikus csoport
 • szorongó csoport

A különc csoportba az alábbi személyiségzavarok sorolhatók:

A dramatikus csoportba sorolhatók a következő személyiségzavarok:

A szorongó csoportba tartozó személyiségzavarok közé sorolhatók:

A személyiségzavarok diagnózisa

A diagnózis felállítása egy komplex folyamat eredménye, mely részletes klinikai értékelést és a tünetek átfogó vizsgálatát és megismerését foglalja magában. A diagnózist rendszerint pszichiáter állítja fel.

A diagnosztikai folyamat első lépése a klinikai értékelés. Ez gyakorlatilag a kórtörténet áttekintése, a tünetek részletezése és a jelenlegi állapot felmérése, mely interjú keretein belül történik. A páciensnek fontos ismernie a tüneteit, azok időtartamát, kezdetét, illetve az intenzitását. Több mentális kórkép tünete is átfedésben lehet egymással, így a diagnózis felállítása előtt fontos elkülöníteni az adott személyiségzavart már állapotoktól.

Előfordulhat, hogy a diagnózis felállítása némi időt igényel, ez különösen akkor lehet igaz, ha nem sikerült kizárni egyes kórképek fennállását. A betegsé megállapításához több konzultációra, tesztekre lehet szükség, hogy a kezelés az adott személyiségzavarnak megfelelően történhessen.

A személyiségzavarok kezelése

A személyiségzavarok kezelése egy hosszú, megtervezett folyamat, amely magában foglalja elsődlegesen a pszichoterápiát, az életmódbeli változásokat és szükség esetén a gyógyszeres kezelést is. A kezelési terv meghatározása függ az adott személyiségzavartól, annak súlyosságától, illetve a pácienstől is. Az viszont kiemelten fontos, hogy a kezelést egy képzett szakember, pszichiáter végezze.

A pszichoterápia vagy beszélgetéses terápia kulcsfontosságú a személyiségzavarok kezelésében. Különféle terápiás módszerek alkalmazhatók. Ilyen például a kognitív-viselkedésterápia, a dialektikus viselkedésterápia vagy a pszichoanalitikus terápia. Ezek segíthetnek az egyénnek a viselkedési minták és gondolkodási sémák felismerésében, de akár az önértékelés is javulhat ezek által. A gyógyszeres kezelés nem minden személyiségzavar esetében szükséges, azonban vannak olyan esetek, melyekben feltétlenül kellhet. A gyógyszerek közül, típus szerint szóba jöhetnek a hangulatstabilizálók, antipszichotikumok és az antidepresszánsok is. Fontos tudni, hogy amennyiben a gyógyszerszedés is a kezelés részét képezi, abban az esetben az azt felíró pszichiáter nyomon is követi a páciens állapotát.

Emellett fontos szerepe van a pácienst támogató közegnek is. Fontos az érintettnek, hogy a környezetében lévők megértéssel forduljanak felé, és támogassák a kezelésében is.

A személyiségzavarok gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek függnek attól, hogy milyen típusú személyiségzavarról van szó, mióta áll fenn, mennyire eredményes a kezelés. Azt, hogy egy kezelés, a terápia, meddig szükséges és meddig fog tartani, nem lehet előre megmondani, legfeljebb megbecsülni, ám ezt nem lehet készpénznek venni. A teljes gyógyulás általában nem jellemző, azonban a tünetek enyhítésével az életminőség javulhat és a páciens mindennapjai is könnyebbé válnak ezáltal.

Mint a legtöbb betegség esetében, úgy a személyiségzavaroknál is fontos a korai felismerés. Az állapot stabilizálására annál nagyobb az esély, minél korábban született meg a diagnózis. Szintén befolyásoló tényező az a terápia, amit alkalmaznak. Vannak esetek, melyeknél elegendő, ha rendszeresen konzultációkra jár az érintett, más esetekben a gyógyszer elengedhetetlen része a kezelésnek, illetve olyan is előfordul, hogy kezelés közben kezdi el valaki a gyógyszeres terápiát is, ami gyorsabb javulást eredményez.

Téma szakértője

Specialitások:
 • szkizofrénia
 • depresszió
 • bipoláris hangulatzavar
 • szorongásos zavarok 

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

 • 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet - Buda Square Irodaház

Utolsó módosítás:2024.02.14 09:51