A hipochondria olyan állapot, melynek során az érintett kényszeresen foglalkozik az egészségét érintő változásokkal, és magával az egészségi állapotával. Egy valós mentális kórképről van szó, melyet kezelni szükséges.

Tartalom

Mi az a hipochondria?

Mik lehetnek a hipochondria okai?

A hipochondria tünetei

Hipochondriára jellemző kényszeres cselekvések

Hogyan diagnosztizálható a hipochondria?

A hipochondria kezelése

A hipochondria gyógyítható?

Mi az a hipochondria?

A hipochondria, más néven szomatoform zavar, komoly stresszt és szorongást okozhat az érintett személyeknek. Az egyén gyakran túlreagálja a testében észlelt apró változásokat, vagy kellemetlen, esetleg szokatlan érzéseket. Így könnyen elhiszi, hogy valamilyen súlyos betegsége van, miközben az orvosi vizsgálatok nem mutatnak ki semmit.

A hipochondria egy pszichés zavar, melynek következtében az érintett folyamatosan aggódik, illetve meggyőződése, hogy nagyon beteg. Ez annak ellenére történik, hogy enyhe tünetei vannak, vagy egyáltalán nincsenek. A hipochonder személy mindennapjai aggódással telnek az egészsége iránt, és gyakran keresi fel orvosát, orvosait, hogy elvégeztesse a – sokszor általa – szükségesnek vélt vizsgálatokat.

Mik lehetnek a hipochondria okai?

A hipochondria okai nem vezethetők vissza egyetlen okra. Több tényező is felelős lehet a kialakulásáért.

A gyermekkori tapasztalatok, mind például a gyermekként átélt traumák, súlyos betegségekkel vagy egészségügyi problémákkal kapcsolatos élmények és emlékek jelentős befolyással vannak, és növelik a hipochondria kialakulásának rizikóját.

Az egyén sajátos személyisége is faktor lehet. Ugyanis, azok a személyek, akik alapvetően hajlamosabbak a szorongásra, esetleg depresszióra – akár genetikailag is, nagyobb eséllyel lesznek hipochonderek, mint azok, akikben nincsenek ilyen irányú hajlamok.

Konkrét betegségek és fizikai tünetek is hipochondriához vezethetnek. Ezt úgy kell érteni, hogy ha az érintettnek van egy betegsége, akkor amiatt hajlamos aggódni, így pedig minden új tapasztalást túlságosan komolyan vesz és egy újabb betegségnek, vagy pedig a már meglévő betegségének a súlyosbodásának tudja be.

A modern technikának köszönhetően új rizikófaktorként jelent meg az internet is. Ha valaki túl sok időt tölt az interneten, illetve túl gyakran böngészik egészségügyi információkat tartalmazó oldalakat, akkor az egyén hajlamos lehet arra, hogy az ott olvasott tüneteket észlelje magán. Illetve gyakoribb, hogy olyan betegségek iránt alakul ki túlzott félelem, melynek nyoma sincs a szervezetében.

A hipochondria tünetei

A hipochondria tünetei a saját egészségi állapotért való aggódással vannak összefüggésben. Különböző tünetek és viselkedések jellemezhetik.

A legfőbb és legjellemzőbb tünet, hogy az egyén folyamatosan aggódik az egészsége miatt, emellett pedig rendszeresen azt gondolja, hogy súlyos betegsége van, akár mindenféle tünet nélkül.

Ebből adódik, hogy az érintett gyakran jár orvoshoz és különféle orvosi vizsgálatokra. A hipochondriás személy ugyanis gyakran keresi az orvosok segítségét, számos orvosi vizsgálaton vesz részt, hogy igazolják a betegségét.

Szintén jellemző erre a pszichés zavarra, hogy az egyén túlságosan is figyel a teste minden jelzésére, változására. Igaz ez átmeneti jelzésekre vagy állapotokra is. Például, ha hirtelen szúró fájdalmat érez az oldalában, ami rögtön el is múlik – mely alapvetően bárkivel megeshet és nincs kifejezett oka -; a hipochondriás beteg számára ez egy komoly problémára utaló tünet lehet.

Ugyan az okok között már szerepel, de tünetként is felsorolható az internetes egészségügyi weboldalak böngészése. Azonban, ha tünetként van róla szó, inkább az jellemző, hogy konkrét tünetekre, panaszokra keresnek rá, melyeket az érintettek maguk is tapasztalnak, vagy tapasztalni vélnek. Ez a hipochondriás egyén számára veszélyes, hiszen például a fejfájás lehet egyszerűen a szervezet frontra való reakciója is, de sokkal súlyosabb állapotokra is jellemző lehet.

A hipochonder személy a fentiek mellett, hajlamos lehet arra, hogy a negatív orvosi leleteket és az orvosi szakvéleményt figyelmen kívül hagyja. Ennek oka, hogy olyan erősen meg van győződve arról, hogy valami komoly betegséggel küzd.

Mindezen tünetek rendkívül komoly stresszhelyzetbe helyezik az érintettet, olyannyira, hogy ez megzavarhatja a mindennapi tevékenységeiben, és a kapcsolataikra is kihatással lehet, tekintettel arra, hogy a legfőbb érdeklődési körét az egészsége és a betegségei teszik ki.Hipochondria - Pszichiátriai Központ

Hipochondriára jellemző kényszeres cselekvések

A hipochondriával járó kényszeres cselekvések vagy rituálék olyan viselkedési minták, amelyeket a hipochondriás személy rendszeresen és ismétlődően végez el. Ezt annak érdekében teszi, hogy megkönnyítse vagy csökkentse az egészségügyi szorongását. Ezek a viselkedési mintázatok azt a célt szolgálják, hogy megerősítést vagy cáfolatot nyerjenek a vélt egészségügyi panaszok, melyek miatt az érintett folyamatosan aggódik.

A gyakori orvosi vizsgálatok mellett, az öndiagnózis is gyakori, melynek során különböző betegségeket azonosít magán az érintett. Az egyén folyamatosan figyeli különböző testrészeit, illetve a testének működését. Gyakori a folyamatos testhőmérséklet ellenőrzés, a vércukorszint, illetve vérnyomásmérés.

A környezetet is érintheti a kényszeres viselkedés, ugyanis a hipochondriás személy hajlamos lehet arra, hogy a környezetében lévő személyeket kérdezgesse arra vonatkozóan, hogy látnak-e rajta valami változást, ami mondjuk betegségre utalhat.

Hogyan diagnosztizálható a hipochondria?

A hipochondria tünetei jellemzően már fiatal korban jelentkeznek, és megfelelő kezelés nélkül idővel jellemző, hogy rosszabbodik az állapot. A diagnózis során az elsődleges lépés kizárni a fizikai betegségeket, és igazolni, hogy a tünetek mögött nem áll semmilyen szervi megbetegedés.

Ezt követően pszichiáter segítségével felállítható a diagnózis, melynek megvannak az adott kritériumai. A pszichiáter az első interjú alatt felméri a páciens mentális állapotát, megismeri a tüneteket, azok fennállásának körülményeit és minden egyebet figyelembe vesz, amit az érintett fontosnak tart.

A hipochondria kezelése

A hipochondria kezelése pszichoterápiával, és esetenként gyógyszeres kezeléssel történik. A kezelés célja, hogy a páciens egészségügy iránti szorongása csökkenjen és akár önállóan is képes legyen kezelni az ez iránti aggodalmát.

A kognitív viselkedésterápia az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelési módszere. A terápia során a páciens és a terapeuta közösen dolgoznak azon, hogy megértsék és kezeljék az egészségügyi szorongást okozó gondolatokat, érzéseket és viselkedéseket. A pszichiáter segít az egyénnek felismerni a túlzott aggodalmakat, majd ezeket igyekszenek új, egészséges megközelítésekkel helyettesíteni.

Szintén fontos része a terápiának a szorongáskezelő technikák alkalmazása és elsajátítása. A hipochondria kezelése során olyan szorongáskezelő technikákat tanítanak meg az érintettnek, amik segítenek a szorongás csökkentésében, ezáltal egy nyugodtabb életvitel kialakításában is. Szorongásoldó technikának minősülnek például egyes légző gyakorlatok.

Abban az esetben, ha a hipochondria és a szorongás túlzott mértékűvé válik, szükség lehet gyógyszeres kezelés alkalmazására is. A pszichiáter belátásától függően szorongáscsökkentőket vagy antidepresszánsokat javasolhat. A gyógyszeres kezelést is felügyeli, azonban a terápia továbbra is szükséges.

A támogató terápia és általánosságban a támogató, megértő közeg is hasznos lehet a hipochondria kezelésében. A családtagok, barátok támogatása segíthet az egyénnek abban, hogy könnyebben kezelni tudja a problémát.

A hipochondria kezelése hosszú folyamat lehet, javulás némi idő elteltével következik be. A megfelelő kezelési tervvel és annak betartásával a hipochondriás személy képes javítani az életminőségén és csökkenteni az egészségi állapotával kapcsolatos szorongást.

Fontos, hogy a hipochondria kezelve legyen, ugyanis, ha hosszú éveken keresztül zajlik, akkor idővel az állapot romolhat és akár még paranoia is kialakulhat.

A hipochondria gyógyítható?

A hipochondria kezelhető, és sokan képesek jelentős javulást elérni, sőt tünetmentessé is válni, ehhez azonban a megfelelő szakemberre és kezelési tervre van szükség. A teljes gyógyulás nem mindig lehetséges, a tünetek időről időre újra feltűnhetnek. Fontos, hogy a hipochondria egy valódi kórkép, és a kezelése időt igényel.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 év felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás

Rendelés helyszíne:

  • 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Utolsó módosítás:2023.09.22 09:19