A poszttraumás stressz szindróma a szorongásos zavarok közé sorolható, mely traumatikus eseményeket követően alakulhat ki. Megkülönböztethető fennállásától függően akut és krónikus formája is. Bármelyikről is legyen szó, tartós fennállás esetén mindenképpen kezelés szükséges!

Tartalom

Mit jelent a poszttraumás stressz szindróma?

A PTSD egy viszonylag új kórkép

Mik a PTSD tünetei

A PTSD okai

A PTSD diagnózisa

A PTSD diagnosztikai kritériumai

A PTSD kezelése

Gyógyulás PTSD-ből

Online Bejelentkezés

Dr. Veres Andrea

Széna téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mit jelent a poszttraumás stressz szindróma?

A poszttraumás stressz szindróma (post-traumatic stress disorder) – röviden PTSD – egy olyan mentális egészségügyi állapot, amely azokat a személyeket érinti, akik rendkívül súlyos vagy traumatikus eseményeket éltek át, és melyeknek emléke hosszabb idő elteltével is feldolgozatlan maradt. Minden olyan súlyosabb történés okán kialakulhat PTSD, melyek aktualitásukkor súlyos stresszt vagy félelmet váltottak ki az egyénből.

A PTSD egy viszonylag új kórkép

A poszttraumás stressz szindróma az előző évszázad második felében vált elismert és definiált kórképpé. Ez annak köszönhető, hogy az első és második világháborút követően rendkívül gyakori jelenség volt a fronton harcoló katonák körében ugyanazon tünetek megjelenése. Az első világháborút követően még homály övezte a jelenséget, azonban ezek ismeretében a második világháború után már egyértelművé vált, hogy a harctéren szerzett élmények a kiváltó okai a tüneteknek. Ott az ember állandó stressznek van kitéve és hosszú időn keresztül élet-halál harcot vív.  Kezdetben tehát mondhatni, hogy a „katonák betegsége” volt a PTSD, azonban idővel világossá vált, hogy más traumatikus események is kiválthatják. A poszttraumás stressz szindróma a 80-as években került pontos definiálásra és vált hivatalosan is diagnosztizálható mentális egészségügyi zavarrá.

Mik a PTSD tünetei

A PTSD tünetei alapvetően 4 nagyobb csoportba sorolható: újbóli élmények (újraélés), elkerülés és érdeklődés elvesztése, fokozott szorongás érzése, negatív hangulatbeli változások.

1. Újbóli élmények

 • a trauma eseményét ismétlő álmok
 • az érintettnek olyan érzése van, mintha újra átélné a traumás eseményt, flashback-et él át, vagyis akaratlanul, hirtelen is eszébe juthatnak a történések
 • a trauma kapcsán hirtelen intenzív érzelmi reakciók keletkeznek
 • fizikai reakciók alakulnak ki (például szapora pulzus, szívdobogásérzés)

2. Elkerülés

 • a trauma eseményeivel kapcsolatos dolgok elkerülése, beleértve az erről történő beszélgetést is
 • érdeklődés elvesztése
 • társas kapcsolatok kerülése, visszahúzódás

3. Fokozott szorongás

 • álmatlanság, alvászavarok
 • fokozott ingerlékenység, gyakori idegeskedés
 • koncentrációs nehézségek

4. Negatív hangulatbeli változások

 • negatív változások az önértékelésben
 • negatív változások a világképet illetően
 • jelentős, tartósan fennálló érzelmi zavarokPTSD - Pszichiátriai Központ

A PTSD okai

A PTSD kialakulásához szükséges egy korábbi traumatikus élmény, mely rendkívüli módon hatással van az egyénre.. Azonban ez nem feltétele a PTSD kialakulásának; minden egyén másképpen reagál egy-egy traumatikus eseményre, illetve vannak olyan események, melyek nem mindenki számára tartoznak a traumatikus élmények kategóriájába; ez függhet az egyén érzelmi intelligenciájától, jellemétől.

A PTSD kialakulásának leggyakoribb okai a következők lehetnek.

A háború a mai napig az egyik legismertebb lehetséges oka a PTSD-nek. A katonák fokozott életveszélynek vannak kitéve, ami már önmagában is nagyfokú stresszt okoz, amit még tovább képes fokozni a háborús körülmény, a sérült emberek látványa és egyéb nehezen feldolgozható történések. Ez azonban csak egy szűkebb réteget érint, a hétköznapi ember jó eséllyel nem él át ilyen szituációkat.

Balesetek következtében létrejött trauma is PTSD-hez vezethet. Különösen igaz ez akkor, amikor a baleset következtében veszteség is éri az egyént; legyen szó egészségkárosodásról vagy akár egy személy elvesztéséről, a balesetben résztvevők haláláról.

Egy szeretett személy elvesztése is PTSD kialakulásához vezethet. Fokozott az esély a kialakulásra, ha a haláleset váratlanul, vagy baleset következtében történt. Ugyanakkor, ha nem sikerül végigmenni az egészséges gyászfolyamaton, és az valahol megakad, szintén van esély PTSD kialakulására.

A bántalmazások különféle formái is okként szerepelhetnek. Igaz ez mind a verbális, mind pedig a fizikai bántalmazások, erőszak formáira. Azonban gyakrabban alakul ki PTSD szexuális erőszak áldozatainál.

Fontos, hogy nem kizárólagosan csak ezek és az ehhez hasonló események vezethetnek PTSD-hez. Kialakulása nagyban függ az egyéni élettörténettől, érzékenységtől – sebezhetőségtől.

A PTSD diagnózisa

A diagnózis felállítása mindig pszichiáter vagy pszichológus segítségével történik. A vizsgálat ilyen esetekben egy első konzultációval, interjúval kezdődik, melynek során a pszichiáter megismeri a páciens életének fontos történéseit, melyek hatással voltak rá, illetve az adott traumatikus esemény történését, történéseit. Fontos, hogy a körülmények mellett a tünetekkel is tisztában legyen.

A diagnózishoz rendkívül fontos a traumatikus esemény beazonosítása abban az esetben, ha a páciens nem csak egyet nevez meg. Természetesen több trauma együttese is kiváltó okként szerepelhet.

Fontos a diagnosztizálás során, hogy PTSD esetében a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve szerinti kritériumoknak meg kell felelni, ahhoz, hogy elmondható legyen, hogy az egyén valóban poszttraumás stressz szindrómában szenved.

A PTSD diagnosztikai kritériumai

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szakmailag megalapozott és elfogadott meghatározásai szerinti, diagnózis felállításához szükséges kritériumok a következők:

 • egy vagy több súlyos trauma átélése
 • az élmények újbóli átélése visszatérő (rém)álmok vagy flhasback-ek formájában
 • az érintett kerüli a traumára emlékeztető szituációkat, körülményeket és embereket, továbbá az arról való beszélgetést is: tehát mindent, ami kapcsolatba hozható a traumás eseménnyel
 • fokozott szorongásos tünetek megléte

Fontos, hogy mindig a pszichiáter dönti el – a vizsgálatokat követően -, hogy ezek a tünetek valóban fennállnak-e a szükséges formában, eltelt-e elég idő, hogy PTSD-ről lehessen beszélni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A PTSD kezelése

A kezelés csak akkor lehet hatékony, ha megfelelő szakember végzi, a megfelelő kezelési tervvel és terápiás módszerekkel. Terápiákat illetően több lehetőség is szóba jöhet, melyek esetében a kezelőorvos dönti el, hogy melyik vagy melyek kombinációja lenne a legalkalmasabb.

Szóba jöhet kognitív viselkedésterápia, ami abban segít, hogy az egyén képes legyen azonosítani és megváltoztatni a negatív gondolatokat, ezzel megakadályozva a trauma eseményeinek újraélését. Segít megtanulni kezelni a szorongást.

Az EMDR-terápia is alkalmazható, mely egy olyan megközelítés mely a trauma emlékeinek feldolgozására és azok hatásainak az enyhítését szolgálja. Ennek során a terapeuta szemmozgásokat, esetleg egyéb ingerlési technikákat alkalmaz annak érdekében, hogy a páciens figyelmét irányítsa.

A pszichoedukáció is fontos része lehet a kezelésnek, melynek során a páciens bővebb információkat kap az állapotáról, magáról a PTSD-ről.

Szükség esetén gyógyszert is felírhat a pszichiáter, elsődlegesen annak okán, hogy a PTSD-vel járó szorongást vagy alvászavart csökkentse.PTSD - Pszichiátriai Központ

Gyógyulás PTSD-ből

A PTSD gyógyulása főként attól függ, hogy az átélt trauma mennyire súlyos, illetve, annak időtartama is számít, ahogyan az is, hogy az egyén milyen hamar kéri szakember segítségét. Hosszabb, súlyosabb trauma esetében a gyógyulási idő is hosszabb, komplexebb és akár nehezebb is lehet.

Ugyanígy elmondható, hogy a tünetek súlyossága is befolyásoló tényező: például lényeges, hogy társul-e a PTSD mellé egyéb mentális kórkép, például szorongás vagy depresszió.

Néhány esetben – háborúban résztvevő katonák esetében jellemzően – nem biztos a gyógyulás, inkább a tünetek enyhítése és az életminőség javítása lehet a cél. 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa:

 • személyes, rendelői vizit
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

 

 

Utolsó módosítás:2024.04.02 16:11