A demencia tulajdonképpen több súlyos betegség gyűjtőfogalma. Demencia következtében súlyos, visszafordíthatatlan károsodás történik. Többségében az idősebb korosztályt érinti, azonban a kezdeti tünetek fiatalabb korban is megmutatkozhatnak. A demencia gyógyszeres kezelésében neurológus szakorvos, míg javításában elsősorban pszichiáter szakorvos nyújthat segítséget.

Tartalom

Mi a demencia?

A demencia pszichében okozott változásai

A demencia kezelése pszichiáterrel

Demencia és kogntiv tréning

Demencia javításának lehetőségei – non verbális kognitív tréninggel

Demencia javításának lehetőségei – verbális kognitív tréninggel

Demencia javításának lehetősége pszichoterápiával

Demencia és depresszió társulása

Demencia és a szorongásos zavarok együttese

Prognózis

Mi a demencia?

A demencia kialakulásának következtében olyan változások jönnek létre az agy szerkezetében, melyeket nem lehetséges visszafordítani. A zavar ugyanis az agysejtek szintjén jön létre, pontosabban azok működését érinti, melynek következménye, hogy az agysejtek pusztulásnak indulnak, ami által folyamatosan csökken a számuk. A betegség éppen ezért tekinthető súlyos kórképnek, ugyanis az agysejtek száma adott, az elpusztultak helyett nem keletkeznek újak.

A demencia, mint összefoglaló elnevezés, több betegséget, kórképet is lefed. Ilyen kórkép a sokak által jól ismert Alzheimer kór, vagy a Parkinson kór, melyhez szintén társulhat demenciás tünetegyüttes. A demencia leggyakrabban előforduló tünetei:

 • afázia – írás és olvasási nehézség
 • szótalálási gondok
 • apraxia – koordinációs zavarok, mozgással kapcsolatos nehézségek
 • tervezési problémák (például útvonal tervezése)
 • a rövid- és hosszú távú memóriát érintő zavarok

A demencia diagnosztizálása alapvetően neurológus szakorvos által történik, ugyanakkor pszichiáter is képes felismerni a tüneteket és elvezetni a pácienst a diagnózisig.

A demencia pszichében okozott változásai

A demencia nem csak kognitív tünetei vannak, mint a memóriazavar vagy a szótalálási nehézség. Az állapot következtében gyakran jelentkeznek mentális állapotbeli változások is. A demenciával diagnosztizált betegeknél előfordulhat a kognitív panaszokon túl:

 • szorongás
 • személyiségbeli változás
 • helyzethez nem illő viselkedés
 • depresszió
 • paranoia
 • hallucináció

A demencia kezelése pszichiáterrel

Jelenleg a demencia gyógyítása gyógyszeres vagy egyéb kezelésekkel, nem lehetséges. Ugyanakkor a gyógyszerek mellett – melyek az állapot javítását, illetve a romlás lassítását szolgálják -, az egyes tüneteken pszichiáter segítségével lehet javítani, amennyiben a páciens is együttműködik, illetve a demencia időben, tehát korai szakaszban került felfedezésre. A felismerés szintje az agysejtek pusztulásának mértékéből állapítható meg. A demens páciens állapotának javítására különböző lehetőségek vannak: vannak melyek a kognitív készségek javítását szolgálják, illetve különösen fontos a társuló mentális problémák kezelése is, melyben pszichiáter tud segítséget nyújtani.Demencia javítása - Pszichiátriai Központ

Demencia és kogntiv tréning

A kognitív tréning segítségével javulás érhető el a memóriát illetően, továbbá a figyelem és a beszédkészség is javulásnak indulhat. Az agysejtek pusztulása jelentősen befolyásolja az említett készségeket, így célszerű a felismerést követően mielőbb elkezdeni a terápiát, melynek segítségével a kognitív állapotromlás lassíthatóvá is válik. Tehát a terápia elsődleges célja a meglévő ismeretek és készségek fenntartása. Kognitív terápiát tekintve 2 nagyobb csoport van: az egyik a non verbális kognitív terápia, a másik pedig a verbális kognitív terápia. Ezek segítségével javulás érhető el a látásban, tapintásban, érzékelésben, illetve a memória javításában is segítenek.

Demencia javításának lehetőségei – non verbális kognitív tréninggel

A non verbális kognitív terápia vagy tréning, elsősorban az érzékek javításában nyújt segítséget. Többféle lehetőség és módszer is van, attól függően, hogy mely érzékszerv működésének javítása van a fókuszban. Például a látás javításában segíthetnek a színes fényképek, festmények elemezgetése, mely emellett a kognitív funkciókat is javítani képes. Továbbá a kognitív funkciók fejlesztésében is segít, hiszen a feladat lehet a páciens számára felismerni a különféle tárgyakat, formákat és színeket. Hatékony lehet az is, ha a páciens fest.

A non verbális módszerek a szaglás, az ízlelés és ez által, a memória javításában is segíthetnek. Ez annak köszönhető, hogy egy-egy erősebb vagy az egyén számára meghatározó illat, képes emlékeket előhívni, felidézni. Ennek során jellegzetes illatú fűszerekkel vagy tárgyakkal érdemes próbálkozni.

A hallást javító módszerek – akárcsak a szaglás javításának esetében – szintén pozitív hatással lehetnek a memória működésére. A különbség csupán annyi, hogy itt az emlékezet beindítását hangok segítségével érik el. Ebben az esetben is olyan hangokkal kell dolgozni, amik mindenki által jól ismertek és egyértelműen köthetők egy adott tárgyhoz, esetleg állathoz.

Demencia javításának lehetőségei – verbális kognitív tréninggel

A verbális kognitív módszerek szintén segítik a memória javítását, illetve a lehetőségekhez képest történő frissen tartását, emellett pedig a beszédkészség javításában játszik jelentős szerepet. Itt is többféle lehetőség van, melyek kiegészülhetnek vizuális ingerek használatával is, mint például szókártyák segítségével. De az eszközmentes játékok, mint a szólánc, szintén hatékonyak, ugyanis asszociációs gyakorlatként is működhet, és a szóalkotást is elősegíti. Hatékonynak minősül még az igaz-hamis játék is. Ilyenkor eldöntendő kérdéseket kell feltenni a páciensnek. Ez abban az esetben is segítség lehet, ha viselkedésbeli eltérések jelennek meg.

A már említett szókártyák az olvasás javításában segítenek, illetve a szavak tárgyakhoz való kapcsolásában is.

Demencia javításának lehetősége pszichoterápiával

A demenciához társuló mentális állapotot érintő problémák esetében feltétlenül szükséges pszichiáter szakorvos segítségét kérni. Ugyanis maga a kórkép is egy ijesztő állapot, mely letargikus állapotba hozhatja a pácienst, azonban az esetlegesen megjelenő egyéb zavarok csak tovább ronthatnak az egyén állapotán. A pszichoterápia esetében is az a legjobb, ha korai diagnózissal fordul orvoshoz a páciens – a kezelés annál hatékonyabb, minél előbb megkezdik. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy azzal, ha például depresszióra utaló tünetek jelennek meg, már két problémával is szembe kell nézni. Az együttműködés ebben az esetben is kiemelten fontos. A pszichiáter nem csak a demencia javításában tud segítséget nyújtani, hanem a diagnózis feldolgozásában, elfogadásában is.

Demencia és depresszió társulása

Azon páciensek körében, akiket demenciával diagnosztizálnak, meglehetősen nagy arányban fordul elő a depresszió megjelenése. Ugyanakkor nem könnyű felismerni, hiszen a diagnózis ténye önmagában okozhat depresszióra jellemző tüneteket, melyek nem feltétlenül jelentik azt, hogy az egyén ebbe az állapotba került. Azonban amennyiben az érzelmek kontrollálási nehézsége, tartós lehangoltság, és az érdeklődés elvesztése mutatkozik, javasolt pszichiáter felkeresése, aki fel tudja mérni az egyén mentális állapotát. A felismerésben segítség lehet a család gondoskodása és odafigyelése is.

Demencia és a szorongásos zavarok együttese

A szorongásos zavarok szintén gyakran észlelhetők demencia esetében. Ezek jellemzően már – a depressziótól eltérően – az állapot romlásával vannak összefüggésben. Például pánik alakulhat ki akkor, ha a páciens nem emlékszik a jól megszokott útvonalára és ennek következtében eltéved. Ugyanakkor a diagnózis is kiválthat szorongásos zavart, hiszen egy olyan jelentős mértékű változás következik be az egyén életében, melyre nincs ráhatása. A szorongásos zavaroknak lehetnek fizikailag is megjelenő tünetei. Pánikroham, pánikbetegség esetén gyakran jelentkezik szédülés, végtagzsibbadás, erős szívdobogásérzés, vagy jól látható félelem. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy a külvilág nem észleli, ha valakinek éppen pánikrohama van, hiszen nem kritérium, hogy látható tünetek formájában jelenjen meg.

Prognózis

A demencia egy gyógyíthatatlan kórkép. A betegség bizonyos ideig kordában tartható, a romlása lassítható, illetve a tünetek javítására van lehetőség. Az állapot javításában jelentős szerepe van magának a páciensnek, illetve annak, hogy milyen mértékben hajlandó együttműködni. A megfelelő pszichiáteri és neuropszichológusi segítséggel a demens páciens jobb mentális állapotba hozható, akár képessé válhat az állapotának elfogadására, továbbá a kognitív terápia segítségével az egyes készségek elvesztése lassítható.

Téma szakértője

Specialitások:

Neuropszichológiai tesztek és feladatok

 • Demencia szűrőtesztek
 • Absztrakció vizsgálata
 • Alapvető vizuális észlelés
 • Munkamemória
 • Emlékezet vizsgálata
 • Praxis vizsgálata
 • Exekutív funkciók
 • Nyelvi funkciók vizsgálata
 • Ellátás 16 éves kortól

Mentális állapotfelmérés és neuropszichológiai terápia  

 • Organikus agyi betegségek neuropszichológiai vizsgálata,  mentális állapot felmérése és problémák kezelése (figyelem, emlékezet, gondolkodás, érzelemszabályozás stb.)
 • Kognitív képességek rehabilitációja, kompenzációs technikák kialakítása

Gyermekeknek:

 • Tanulási problémák okainak felderítése, terápiája
 • Specifikus tanulási zavarok vizsgálata
 • Kognitív funkciók fejlettségének felmérése 

Rendelés típusa:

 • Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne:

 • 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Utolsó módosítás:2023.08.22 11:51