Az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar  gyermekeket és felnőtteket egyaránt érintő kórkép. Az ADHD jellemző tünetei közé tartozik a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az impulzivitás együttese, amelyek jelentősen befolyásolhatják az érintett gyermekek és felnőttek mindennapi életét, tanulmányi és munkahelyi teljesítményét, valamint társas kapcsolatait. 

Mi az az ADHD?

Az ADHD típusai

Az ADHD kialakulásának oka

Mi a különbség az ADHD és az ADD között?

A gyermek- és felnőttkori ADHD

Az ADHD terápiája

Mi az az ADHD?

Az ADHD, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), egy neurobiológiai eredetű viselkedési zavar, amely gyermekkorban kezdődik és felnőttkorban is fennmaradhat. A zavar három fő jellemzője a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az impulzivitás. 

Az ADHD típusai

Az ADHD, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar három fő típusra osztható, amelyeket a DSM-5 diagnosztikai kézikönyv határoz meg:

1. Figyelemzavaros típus (Predominantly Inattentive Presentation)

Ez az altípus a figyelemzavarra fókuszál, ahol a hiperaktivitás és az impulzivitás kevésbé domináns. A tünetek közé tartoznak:

 • Részletek figyelmen kívül hagyása, gondatlansági hibák.
 • Koncentrációs nehézségek, könnyen elvonják a figyelmét külső ingerek.
 • Gyakran nem fejezi be a feladatokat, legyenek azok iskolai, munkahelyi feladatok vagy házimunkák.
 • Nehézségek a tevékenységek és feladatok megszervezésében.
 • Kerüli vagy ellenáll azoknak a feladatoknak, amelyek tartós mentális erőfeszítést igényelnek.
 • Gyakran veszíti el a dolgait, mint például a könyvek, jegyzetek, kulcsok.
 • Feledékenység mindennapi tevékenységek során.

2. Hiperaktív-impulzív típus (Predominantly Hyperactive-Impulsive Presentation)

Ebben az esetben a hiperaktivitás és az impulzivitás a meghatározó, míg a figyelemzavar kevésbé jelentős. A tünetek közé tartoznak:

 • Gyakori kéz- vagy lábmozgások, fészkelődés.
 • Nem tud nyugodtan ülni, folyamatosan mozog vagy fészkelődik.
 • Szaladgálás vagy fmászkálás olyan helyzetekben, ahol ez nem megfelelő.
 • Képtelenség csendes tevékenységek végzésére.
 • Folyamatos beszédkényszer.
 • Gyakran kimondja a választ, mielőtt a kérdést befejezik.
 • Nehézséget okoz a sorbanállás és a várakozás.
 • Jellemző, hogy gyakran félbeszakít másokat.

3. Kombinált típus (Combined Presentation)

Ez az altípus mind a figyelemzavar, mind a hiperaktivitás és impulzivitás tüneteit egyaránt tartalmazza. Az ADHD ezen típusa magában foglalja mindkét korábban említett csoport tüneteinek diagnosztikus kritériumait.

Az ADHD kialakulásának oka

Az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert, de a kutatások azt mutatják, hogy több tényező is szerepet játszhat benne. Ezek a tényezők lehetnek genetikai, neurobiológiai és környezeti hatások.

Genetikai Tényezők

 • Öröklődés: Az ADHD gyakran családon belül halmozódik, ami arra utal, hogy a genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak. A kutatások szerint az ADHD örökölhetősége magas, és a családi halmozódás gyakori.
 • Genetikai változások: Bizonyos gének változásai vagy variációi kapcsolódhatnak az ADHD kialakulásához, különösen azok a gének, amelyek az agyban található neurotranszmitterek, mint például a dopamin szabályozásáért felelősek.

Neurobiológiai Tényezők

 • Agy szerkezete és működése: Az ADHD -s emberek agyában bizonyos területek, például a prefrontális kéreg és a bazális ganglionok, eltérően működhetnek vagy fejlődhetnek. Ezek az agyterületek felelősek a végrehajtó funkciókért, a figyelemért és az impulzuskontrollért.
 • Neurotranszmitterek: Az ADHD kialakulásában fontos szerepet játszhatnak a neurotranszmitterek, különösen a dopamin és a norepinefrin (noradrenalin). Ezek az agyi vegyületek részt vesznek a figyelem, a motiváció és az önkontroll szabályozásában.

Környezeti Tényezők

 • Terhesség és születés körüli hatások: A terhesség problémás körülményei, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a drogok használata, növelhetik az ADHD kockázatát. A koraszülés és az alacsony születési súly szintén kapcsolódhat az ADHD kialakulásához.
 • Pszichoszociális tényezők: Bár a pszichoszociális tényezők önmagukban nem okoznak ADHD-t, stresszes családi környezet, a szülői nevelési stílus vagy a társadalmi-gazdasági helyzet hozzájárulhatnak a tünetek súlyosbodásához.

Konklúzió

Az ADHD egy komplex zavar, amelynek kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A genetikai hajlam, az agy szerkezeti és funkcionális eltérései, valamint a környezeti hatások együttesen befolyásolják a zavar megjelenését és súlyosságát. A pontos mechanizmusok még mindig kutatás alatt állnak, de az eddigi eredmények alapján világos, hogy az ADHD kialakulása többdimenziós és összetett folyamat.

Mi a különbség az ADHD és az ADD között?

Az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, vagy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) és az ADD (Attention Deficit Disorder, vagy figyelemzavar) közötti különbség a hiperaktivitás és az impulzivitás jelenlétében vagy hiányában rejlik.ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Az ADHD egy szélesebb körű diagnózis, amely, ahogyan már korábban bemutatásra és részletezésre került, három altípusra oszlik:

 • Figyelemzavaros típus (Predominantly Inattentive Presentation): Az ADHD ezen formájában a figyelemzavaros tünetek dominálnak, mint például a koncentráció hiánya, könnyű figyelemeltereleés, szervezetlenség és feledékenység. A hiperaktivitás és az impulzivitás tünetei kevésbé jelentősek vagy hiányoznak.

 • Hiperaktív-impulzív típus (Predominantly Hyperactive-Impulsive Presentation): Ebben az altípusban a hiperaktivitás és az impulzivitás tünetei dominálnak. Az ADHD ezen típusával bírók nyughatatlanok, folyamatosan mozognak, nehezen ülnek egy helyben, és impulzív döntéseket hoznak.

 • Kombinált típus (Combined Presentation): Az ADHD ezen formájában mind a figyelemzavaros, mind a hiperaktív-impulzív tünetek jelen vannak. Ez a leggyakoribb altípus.

ADD (Attention Deficit Disorder)

Az ADD az ADHD korábbi diagnosztikai rendszerekben használt kifejezése, amely ma már elavultnak számít. Az ADD-t korábban olyan személyekre használták, akiknél a figyelemzavaros tünetek voltak a dominánsak, és nem mutattak jelentős hiperaktivitást vagy impulzivitást.

Összefoglalás

 • ADHD: Magában foglalja a figyelemzavart, a hiperaktivitást és az impulzivitást. Három altípusra oszlik: figyelemzavaros, hiperaktív-impulzív és kombinált.
 • ADD: Korábbi kifejezés, amelyet ma már az ADHD figyelemzavaros típusaként ismernek. A hiperaktivitás és impulzivitás tünetei itt kevésbé hangsúlyosak vagy hiányoznak.

Az ADHD modern diagnosztikai rendszerében az "ADD" kifejezést már nem használják, helyette az ADHD altípusaiként hivatkoznak az egyes tünetcsoportokra.

A gyermek- és felnőttkori ADHD

Az ADHD, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, mind gyermekkori, mind felnőttkori formában előfordulhat, de a tünetek és a kezelés módjai az életkorral változhatnak. Gyermekkori ADHD esetén a tünetek gyakran már kisgyermekkorban jelentkeznek, és főként a figyelemzavar, hiperaktivitás és impulzivitás köré csoportosulnak. A gyerekek gyakran nehezen tudnak figyelni a részletekre, könnyen elterelődik a figyelme, gondatlan hibákat vétenek, és nehezen fejezik be a feladataikat. A hiperaktivitás jelei közé tartozik a folyamatos mozgás, nyugtalanság, a túlzott beszédkényszer és a nem megfelelő helyzetekben is fennálló szaladgálás vagy ugrálás. Az impulzivitás tünetei közé tartozik a türelmetlenség, mások félbeszakítása és a gyors válaszadás a kérdések befejezése előtt. Ezek a tünetek jelentős hatással lehetnek a gyermek iskolai teljesítményére, társas kapcsolataira és családi életére.

Felnőttkorban az ADHD tünetei gyakran átalakulnak, de továbbra is befolyásolhatják az érintett mindennapi életét. A felnőttkori ADHD esetében a figyelemzavar tünetei közé tartozik a koncentráció hiánya munkahelyi vagy otthoni feladatok során, a részletek figyelmen kívül hagyása és a gyakori hibázás. A felnőttek gyakran halogatják a feladatokat, nehezen fejezik be őket, és gyakran elveszítik a dolgaikat. A hiperaktivitás tünetei enyhülhetnek, de a nyugtalanság és az állandó mozgásigény továbbra is jelen lehet. Az impulzivitás felnőttkorban hirtelen döntéshozatalban, a következmények átgondolása nélküli cselekvésben, és a társas kapcsolatokban gyakori félbeszakításokban nyilvánulhat meg. Ezek a tünetek befolyásolhatják a munkahelyi teljesítményt, a társas kapcsolatokat és a mindennapi élet különböző aspektusait, például a pénzügyek kezelését és az időmenedzsmentet.

Mind a gyermekkori, mind a felnőttkori ADHD kezelése hasonló elemeket tartalmaz, mint például a gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia. A gyermekek esetében gyakran alkalmaznak oktatási támogatást és szülői tréninget is, hogy segítsenek a szülőknek megérteni és kezelni gyermekük tüneteit. Felnőttkorban a kognitív viselkedésterápia (CBT) gyakran hasznos a negatív gondolkodásmód megváltoztatásában és a problémamegoldó készségek fejlesztésében. Emellett a felnőttek számára támogató csoportok is elérhetők, amelyek segítenek megosztani a tapasztalatokat és stratégiákat a mindennapi élet kihívásainak kezelésére.

Az ADHD terápiája

Az ADHD terápiája komplex megközelítést igényel, amely magában foglalhatja mind a gyógyszeres kezelést, viselkedésterápiát, pszichoedukációt és életmódbeli változtatásokat. A terápia célja, hogy segítsen a tünetek enyhítésében, javítsa az életminőséget, és segítse a mindennapi tevékenységek megfelelő elvégzését.

Gyógyszeres Kezelés

 • Stimulánsok

  • Hatásmechanizmus: Növelik a dopamin és norepinefrin szintjét az agyban, javítva a figyelmet és csökkentve a hiperaktivitást és impulzivitást, amik az ADHD legjellemzőbb velejárói.

 • Nem-stimulánsok

  • Gyakran használják kiegészítő kezelésként, különösen, ha a stimulánsok nem hatékonyak vagy a beteg nem tolerálja.

Viselkedésterápia

 • Kognitív Viselkedésterápia (CBT)

  • Célja: Segít megérteni és megváltoztatni a negatív gondolkodásmódokat és viselkedésmintáztokat.
  • Módszerek: Problémamegoldó készségek fejlesztése, stresszkezelési technikák, időmenedzsment és szervezési stratégiák.
 • Viselkedési Intervenciók

  • Célja: Pozitív viselkedési minták erősítése és a negatív viselkedések csökkentése.
  • Módszerek: Jutalmazási rendszerek, következetes szabályok és rutinok bevezetése, szülői tréning.

Pszichoedukáció

 • Célja: Tájékoztatni az érintetteket és családjaikat az ADHD -ról, annak tüneteiről, kezeléséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról.
 • Módszerek: Oktatási programok, támogató csoportok, szakirodalom és online források.

Életmódbeli Változtatások

 • Rendszeres Testmozgás

  • Előnyök: Javítja a figyelmet, csökkenti a hiperaktivitást és pozitív hatással bír az általános hangulatra.
 • Táplálkozás

  • Egészséges étrend: Az egyensúlyban tartott étrend segíthet a tünetek kezelésében.
  • Koffein és cukor: Ezek fogyasztásának csökkentése ajánlott, mivel befolyásolhatják az ADHD tüneteit.
 • Alvási Szokások

  • Rendszeres alvás: A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az ADHD tüneteinek kezeléséhez.

Oktatási Támogatás

 • Speciális Tanulási Programok

  • Célja: Az ADHD -s diákok igényeinek megfelelően kialakított tanulási környezet és módszerek.
  • Módszerek: Egyéni oktatási terv (IEP), speciális oktatási asszisztensek, kisegítő technológiák.
 • Tanári Képzés

  • Célja: A tanárok felkészítése az ADHD-s diákokkal való hatékony munkára.
  • Módszerek: Oktatási stratégiák, viselkedéskezelési technikák, osztálytermi környezet optimalizálása.

Támogató Csoportok és Közösségek

 •  Lehetőséget biztosítanak az ADHD-soknak és családjaiknak, hogy megosszák tapasztalataikat, támogatást kapjanak és tanácsokat cseréljenek.
 • Az online közösségek pedig hozzáférést nyújtanak a szakirodalomhoz, fórumokhoz és ADHD-val kapcsolatos információkhoz.

Az ADHD kezelése többirányú megközelítést igényel, amely tartalmazhatja a gyógyszeres kezelést, viselkedésterápiát, pszichoedukációt és életmódbeli változtatásokat. Az optimális eredmény elérése érdekében elengedhetetlen a személyre szabott terápia, amely figyelembe veszi a speciális egyedi igényeket és körülményeket. Az ADHD korai felismerése és megfelelő kezelése lehetővé teszi, hogy teljes életet éljenek az ezzel diagnosztizáltak.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.07.10 13:36