A kleptománia egy összetett pszichiátriai állapot, melyben az illető kényszeresen lopni kezd, még akkor is, ha tudja, hogy a cselekedet helytelen és következményekkel járhat. Kleptománia esetén kizárólag az impulzív késztetések miatt lop az érintett, nem pedig az anyagi haszon vagy más motivációk reményében. A kleptománia jelentős szenvedést okozhat az érintettnek és a környezetének, valamint jogi problémákat és büntetőpert is maga után vonhat.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Hogyan jellemezhető a kleptománia?
Mik a kleptománia tünetei?
Mi lehet a kleptománia oka?
Hova vezethet kezeletlen esetben a kleptománia?
Hogyan diagnosztizálható a kleptománia?
Hogyan kezelhető a kleptománia?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Hogyan jellemezhető a kleptománia?

A kleptománia egy ritka, de akár súlyos pszichiátriai állapot. A kleptománia egy olyan mentális zavart jelent, amelyben az illető képtelen ellenállni a késztetésnek, hogy ellopjon valamilyen tárgyat. Ezt a késztetést ismétlődően vagy gyakran érzi, annak ellenére, hogy nincs is szüksége arra az adott tárgyra. Gyakran előfordul az is, hogy az ellopott tárgyak értéke csekély, és az ember megengedhetné magának, hogy megvegye őket. Gyakori, hogy olyan kis értékű tárgyakat lopnak el a kleptománia érintettjei, mint például az élelmiszerek, ruházat vagy kozmetikumok. Ennek ellenére mégis erős vágyat, késztetést érez arra a kleptománia érintettje, hogy ellopja, magát a lopás tettét szeretné végrehajtani. A lopást általában feszültség vagy szorongás előzi meg, és a cselekmény során megkönnyebbülést és elégedettséget érezhet az illető. Azonban a lopást követően gyakran bűntudatot, szégyent és önutálatot éreznek. Sajnos azon túl, hogy a kleptománia sok szenvedést okoz az egyénnek és a környezetének, családtagjaink, komoly jogi problémákat is felvet.

A kleptománia tehát egy súlyos mentális zavar, amely jelentős negatív hatással lehet az ember életére. Tönkreteheti az illető kapcsolatait, a munkahelyét és a pénzügyi helyzetét is. A kleptomániában szenvedők gyakran más mentális zavarokkal is küzdenek, például szorongással, depresszióval vagy szerhasználattal. Ennek oka, hogy a kleptománia az impulzuskontroll zavarok egy fajtája, így más ilyen típusú zavarok is csatlakozhatnak hozzá. Az impulzuskontroll zavarok az érzelmi vagy viselkedési önkontrollal kapcsolatos problémákat jelenti, az érintettjei nehezen állnak ellen a kísértésnek vagy az erőteljes késztetésnek, hogy valamilyen káros cselekedetet hajtsanak végre. Ez lehet túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás, túlzott mennyiségű evés (binge eating) vagy akár a lopásra való késztetés érzete. Habár az illető tisztában van vele, hogy a tette helytelen, mégis késztetést érez rá, hogy megtegye. Fontos megérteni, hogy éppen ezért a kleptománia és más impulzuskontroll zavarok is jelentős szenvedést okoznak az érintettjeinek. Sok kleptomániában szenvedő ember titkos szégyenben él. Tovább fokozza állapotukat, hogy félnek segítséget, pszichiátriai kezelést kérni. Habár nincs gyógymód a kleptománia esetén, a gyógyszeres kezelés vagy a késztetések kezelésére összpontosító készségfejlesztő terápia segíthet a kényszeres lopás körforgásának megszüntetésében. A társadalmi tudatosság és megértés növelése is fontos lépés a kleptománia megelőzésében és kezelésében. Ahelyett, hogy a kleptomániás személyeket bűnözőnek bélyegeznénk, fontos megérteni a betegség valódi természetét, és támogatást és megértést nyújtani az érintetteknek.

Kapcsolódó cikkünk

A bipoláris zavar kezelésében a cél a hangulat stabilizálása

A bipoláris zavar kezelésében a cél a hangulat stabilizálása

A bipoláris zavar egy olyan hangulati hullámvasútnak is nevezhető állapot, amelyben a szélsőséges felhangoltság és a depresszív időszakok váltják egymást, sőt, nem is túl ritka esetekben akár szinte egyidejűleg is jelen lehetnek. Nem nehéz elképzelni, milyen megterhelő lehet ezt megélni az érintettnek és a környezetének egyaránt, akik ...

Mik a kleptománia tünetei?

A kleptománia során a lopás körül hasonló érzelmi állapotokon és cikluson megy át az illető. Elsőként erős késztetést érez, hogy ellopjon olyan tárgyakat, amelyekre nincs is szüksége. Nem tud ellenállni ennek a késztetésnek, fokozódik a feszültség, szorongás vagy izgalom érzése benne a lopás előtt. A lopást követően öröm, megkönnyebbülés vagy elégedettség érzése töltheti el, de ezt hamar felváltja a szörnyű bűntudat, önutálat, szégyenérzet vagy letartóztatástól való félelem. Ezt követően általában hirtelen, terv nélkül ismét visszatér a lopás késztető érzése egy másik alkalommal és megismétlődik a kleptománia ciklusa.Kleptománia - Pszichiátriai Központ

A kleptománia érintettjei általában a következőképpen jellemezhetőek:

 • Magányos tolvajok, hirtelen, terv nélkül kezdik meg a lopást.
 • Kis értékű tárgyak lopása, amelyekre nincs is szükség.
 • A lopás miatt ismétlődő jogi vagy kapcsolati problémák fellépése.
 • A lopás jelentős szorongást vagy romlást okoz a szociális, munkahelyi vagy az élet más fontos területein.
 • A lopás késztető érzése ismételten, változó intenzitással visszatérhet.
 • A legtöbb lopás nyilvános helyeken, például üzletekben történik, de néhányan lophatnak barátoktól vagy ismerősöktől is, például egy buliban.
 • Az ellopott tárgyakat általában elrejtik, és soha nem használják fel. A tárgyakat elajándékozhatják vagy akár titokban vissza is vihetik oda, ahonnan ellopták.

Mi lehet a kleptománia oka?

A kleptománia egy rendkívül összetett jelenség, amely egyaránt érinti az egyén pszichológiai és biológiai reakcióit. A kleptománia pontos okait még nem ismerjük teljesen, de mint a legtöbb betegség esetén itt is az egyéni, genetikai hajlam és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. A kleptománia az impulzuskontroll zavarok csoportjába sorolható betegség. Az egyik elmélet szerint a kleptománia kapcsolódik az agyi dopamin szint rendellenességeihez. Ez egy olyan neurotranszmitter az agyban, amely szerepet játszik az örömérzet és az impulzusok szabályozásában. A kleptomániás egyének esetében ez az örömérzet lehet a lopásból származó rövid távú felszabadulás érzete, az emberek pedig keresik ezt az ismételt jutalom érzését. A szerotonin, egy másik neurotranszmitter amelynek zavara összefüggésben állhat a kleptománia kialakulásával. A szerotonin segít szabályozni a hangulatot és az érzelmeket. A szerotonin alacsony szintje gyakori az impulzív viselkedésre hajlamos embereknél. A késztetéseket az agy opioid rendszere is szabályozza. Ennek a rendszernek a kiegyensúlyozatlansága megnehezítheti a késztetéseknek való ellenállást.

A neurotranszmitterek felborult aránya mellett a tárgyak ellopásának megtanult mintái is erősítik idővel a problémát. Ha a késztetésekre lopással válaszolunk, az a szorongás átmeneti csökkenését és a késztetések enyhülését okozza. Az agyunk megtanulja, hoyg a szorongás oldásához lopnia kell.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hova vezethet kezeletlen esetben a kleptománia?

Kezelés nélkül hagyva a kleptománia súlyos érzelmi, családi, munkahelyi, jogi és pénzügyi problémákat okozhat. Az egyén szintjén tekintve a lopás következtében bűntudat, szégyenérzet és önutálat érzete jelenhet meg. A rendszeres lopások tönkretehetik a kapcsolatokat, elküldhetik a munkahelyéről a kleptománia érintettjét, valamint az is előfordulhat, hogy letartóztatják az illetőt lopásért. A kleptománia egyéb szövődményei és a kleptomániával megjelenő egyéb állapotok a következők lehetnek:

 • Más impulzuskontroll-zavarok, mint például a kényszeres szerencsejáték vagy vásárlás
 • Alkohol- vagy más szerrel (például kábítószerrel vagy gyógyszerekkel) való visszaélés
 • Személyiségzavarok
 • Evészavarok
 • Depresszió
 • Bipoláris zavar
 • Szorongásos zavarok
 • Öngyilkossági gondolatok

Hogyan diagnosztizálható a kleptománia?

A kleptománia diagnózisa alapvetően a tünetek alapján állítható fel. A tünetek értékeléséhez mind a fizikális vizsgálat, mind a pszichológiai elemzés fontos. A pszichológiai elemzés során a pszichiáter kérdéseket tehet fel a beteg impulzusairól és arról, hogy hogyan érzi magát emiatt. Az orvos próbálja felmérni, milyen helyzetekben lép fel a lopás kényszere és azt is, hogy milyen problémákat okoz az életében a kleptománia. Ezen kérdéseket kérdőív formájában is kitöltheti a beteg. Mindez segít felállítani a kleptománia diagnózisát és megítélni annak súlyosságát.

Hogyan kezelhető a kleptománia?

Kleptománia esetén a kezelés első lépése a probléma felismerése. Bár a félelem, a megaláztatás vagy a szégyenérzet megnehezítheti, hogy a kleptománia miatt kezelést kérjen az illető; ennek ellenére fontos, hogy segítséget kapjon. A kleptomániát nehéz egyedül legyőzni. Kezelés nélkül a kleptománia valószínűleg egy folyamatos, hosszú távú állapot lesz, míg kezeléssel könnyíthető ez az állapot. A kezelés segíthet legyőzni a kényszert és visszanyerni az irányítást a kleptomániás személy élete felett.

A kleptománia kezelése általában gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést, vagy a kettő kombinációját foglalja magában. Vannak önsegítő csoportok is a kleptománia érintettjeinek, melyek segíthetnek megbirkózni a problémákkal. A gyógyszeres terápia különösen akkor hatékony, ha a kleptománia más mentális zavarokkal, például szorongással vagy depresszióval társul. Az antidepresszánsok és a hangulatstabilizálók bizonyos esetekben segíthetnek az impulzív viselkedés szabályozásában. A pszichoterápia egyik formája, a kognitív viselkedésterápia segít felismerni a hibás késztetéseket és gondolatokat és egészségesekkel helyettesíteni azokat. Próbálja megtalálni a kleptománia gyökerét és alternatív módokat adni az impulzív késztetések kezelésére.

Sajnos a kezelések ellenére is előfordulhat, hogy a kleptománia visszaesik. A visszaesések elkerülése érdekében mindenképpen tartsa be a kezelési tervet. Ha lopási késztetést érez, forduljon orvosához, vagy keressen fel egy megbízható személyt vagy támogató csoportot.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.05.23 15:15