A pszichiátria és a kezelési lehetőségek hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Mára számtalan kezelési lehetőség adott a pszichiátriai állapotok kezelésében: az orvos választhat a gyógyszeres terápia, a pszichoterápia és az egyéb terápiák között. Sokszor azonban ezeknek a kombinációja hozza el a kívánt eredményt, és segít egy jobb életminőséget elérni a páciensek számára. Ismerje meg, mik a pszichiátriai kezelési lehetőségek!

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mivel foglalkozik a pszichiátria?
Mi a pszichiátriai kezelések célja?
Milyen kezelési lehetőségek vannak pszichiátrián belül?
Mik a gyógyszeres kezelési lehetőségek?
Milyen pszichoterápiás kezelési lehetőségek vannak?
Milyen egyéb kezelési lehetőségek vannak pszichiátrián belül?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

A pszichiátria a mentális zavarok és a lelki problémák felismerésével és kezelésével foglalkozik. Az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül a pszichiátria, mára sokkal jobban ismerjük a betegségek hátterét és sokkal hatékonyabb kezelési lehetőségek vannak a kezünkben. A pszichiátria eszközei, kezelési lehetőségei és ismeretanyaga folyamatosan bővül. A pszichiátria foglalkozik többek között a szorongás, depresszió, skizofrénia, bipoláris zavar és a személyiségzavarok kezelésével. A pszichiátria feladata az öngyilkossági kísérlet utáni pszichés támogatás, valamint a függőségek (például drog, alkohol, játékszenvedély) kezelése is. A pszichiátria foglalkozik az ADHD és autizmus spektrumzavarral a gyermekek körében, valamint különleges szelete az igazságügyi pszichiátria. Ennek a szakterületnek a feladata megállapítani, hogy például egy bűntett elkövetője beszámítható állapotban volt-e. A pszichiátria tehát számtalan kórképpel foglalkozik és egy napról-napra bővülő tudományterületet jelent. Egyre többen fordulnak pszichiáterhez és keresik, hogy mik lennének hatékony kezelési lehetőségek a panaszaikra. A pszichiátriai kezelési lehetőségek is nagyon sokat fejlődtek, azonban még több területen is kutatás folyik, így várhatóan a jövőben még több kezelési lehetőségek közül válaszhatunk majd.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a pszichiátriai kezelések célja?

Az egészség definíciója a testi-lelki-mentális jóllétben határozható meg. Az egészség tehát nem a betegség hiányát jelenti, hanem a jóllétet, a jó életminőséget. A pszichiátriai kezelések célja is a jóllét elérése, a páciens támogatása a környezetében, hogy jobb életminőségben élhessen. Az emberi pszichés egészség számos tényezőtől függ. A pszichiátriai kezelési lehetőségek segíthetnek a mindennapos szorongás csökkentésében, a társas kapcsolatok kialakításában, segíthetnek jobban beilleszkedni közösségekbe és visszatérni a társadalmi életbe. A pszichiátriai kezelési lehetőségek tehát nem csak a pszichés betegség gyógyítását célozzák, hanem az egyén támogatását, a jóllétének elérését. A pszichiátriai kezelési lehetőségek változatosak, az egyén egyedi szükségleteinek és állapotának megfelelően választja ki az orvos a leginkább hatásos kezelési lehetőséget.

Milyen kezelési lehetőségek vannak pszichiátrián belül?

A pszichiátria széles tárházzal rendelkezik a kezelési lehetőségek tekintetében. Az elmúlt években rengeteget fejlődött a gyógyszeres terápia, nagyon sok gyógyszert fejlesztettek ki, melyek hatásosak lehetnek a hangulat stabilizálásában, a szorongás oldásában és a pszichiátriai tünetek csökkentésében. Sok pszichiátriai kórkép kezelése gyógyszerrel történik, ám ezt sokszor kiegészítik az egyéb kezelési lehetőségek. A pszichiátriai kezelési lehetőségek egy másik nagy csoportja a pszichoterápia. A pszichoterápiát sokan beszélgető terápiának nevezik, ugyanis a pácienssel való beszélgetésen keresztül gyógyít. A beszélgetések alatt sajátíthatóak el olyan megküzdési stratégiák, amik hasznosak lehetnek például a szorongás oldásában. A beszélgetések segítenek a minták felismerésében és a korábbi traumák oldásában is. A pszichiátriai kezelési lehetőségek között egyéb specifikus terápiák is vannak. Az egyik ilyen az elektronkonvulzív kezelés vagy a transzkraniális mágneses stimuláció. Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk a pszichiátriai kezelési lehetőségek tárházát.

Kapcsolódó cikkünk

Bipoláris zavar - legfontosabb az időben felállított, pontos diagnózis

Bipoláris zavar - legfontosabb az időben felállított, pontos diagnózis

Egyszer fent, máskor lent – tartja a mondás, de vajon mikortól jelent problémát, ha túl magasra és túl mélyre kerülünk? Ugyanazt jelenti-e a bipoláris zavar, mint a mániás depresszió? Miért lényeges elkülöníteni az unipoláris depressziót a bipoláris zavartól? Dr. Szekeres György PhD , a Pszichiátriai Központ ...

Mik a gyógyszeres kezelési lehetőségek?

A pszichiátriai gyógyszerek széles skálája áll rendelkezésre a mentális egészség különböző problémáinak kezelésére. Fontos megjegyezni, hogy minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, mindig a kezelőorvos felügyelete és javaslatai alapján kell őket szedni! A gyógyszeres kezelés általában egyéb terápiás megközelítésekkel, például a pszichoterápiával vagy a kognitív viselkedésterápiával kombinálva hatékonyabb lehet. Az alábbiakban néhány gyakran alkalmazott gyógyszeres terápiás lehetőséget mutatunk be:Kezelési lehetőségek - Pszichiátrai Központ

 • Antidepresszánsok: Ezek a gyógyszerek a depresszió kezelésére szolgálnak. Például szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) (például a fluoxetin, a szertalopram, a citalopram), szelektív noradrenalin-visszavétel-gátlók (SNRI-k) (például a venlafaxin, a duloxetin), triciklusos antidepresszánsok (például az amitriptilin), és más típusú antidepresszánsok (például a mirtazapin). A depresszió hátterében azonosították a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását. Ezek a gyógyszerek segítenek visszaállítani az egyensúlyt és vele a jobb közérzetet.
 • Antipszichotikumok: Ezek a gyógyszerek a pszichózis kezelésére szolgálnak, ami előfordulhat például a skizofrénia során. Kettő további csoportba sorolhatjuk őket, vannak a tipikus antipszichotikumok (például a haloperidol), és az atipikus antipszichotikumok (például az olanzapin, a riszperidon).
 • Anxiolitikumok: Ezek a gyógyszerek a szorongásos zavarok vagy a pánikrohamok kezelésére szolgálnak. Például benzodiazepinek (például az alprazolam, a diazepam), és nem benzodiazepin típusú gyógyszerek (például a buszpiron) tartoznak ide.
 • Hangulatstabilizálók: Ezek a gyógyszerek segíthetnek a hangulatváltozások, például a bipoláris rendellenesség kezelésében. Ilyen például a lítium, a valproát, a karbamazepin.
 • Stimulánsok: Ezek a gyógyszerek ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenesség) kezelésére szolgálnak, például a metilfenidát, az amfetamin-szulfát is alkalmasak lehetnek erre.

Milyen pszichoterápiás kezelési lehetőségek vannak?

A pszichoterápia segíthet az egyén számára káros gondolati minták és viselkedésminták megváltoztatásában, valamint a stresszel való megküzdésben. Különböző típusú pszichoterápiák léteznek, az alábbiakban néhány gyakran alkalmazott kezelési lehetőséget mutatunk be közülük:

 • Kognitív viselkedésterápia: Ez a terápiás megközelítés arra összpontosít, hogy az egyén megértse és változtassa meg a gondolkodási mintázatait és viselkedési reakcióit. A terapeuta segíti a pácienst abban, hogy azonosítsa és megkérdőjelezze a negatív gondolatokat és hitrendszereket, valamint olyan készségekre tanítja, amelyek segíthetnek az érzelmi problémák kezelésében és az életminőség javításában.
 • Pszichoanalitikus terápia: Ez a terápiás megközelítés Sigmund Freud munkásságán alapul, és arra összpontosít, hogy az egyén tudatalatti folyamatait, motivációit és érzéseit feltárja. A terapeuta segíti a pácienst abban, hogy megértse a tudatalatti konfliktusokat és azok hatását a jelenbeli viselkedésére és érzelmi állapotaira.
 • Interperszonális terápia: Ez a terápia arra összpontosít, hogy segítsen az egyénnek megérteni és javítani a kapcsolatait más emberekkel. Ez a terápiás megközelítés az érzelmi nehézségekkel küzdőknek segíthet.
 • Dialektikus viselkedésterápia: Ez a terápiás megközelítés eredetileg a borderline személyiségzavar kezelését célozta, de használják más állapotok kezelésére is, mint például az öngyilkossági gondolatok vagy a krónikus öngyilkossági kísérletek esetén. A dialektikus viselkedésterápia segíti az egyént az érzelmi szabályozásban, az interperszonális készségek fejlesztésében és az önismeret növelésében.
 • Családterápia: Ez a terápiás megközelítés arra összpontosít, hogy segítsen a családoknak megérteni és kezelni a családi dinamikákat és a problémákat. A terapeuta segíthet a családnak abban, hogy jobban kommunikáljanak, hogy feloldják a konfliktusokat és támogatóbb környezetet teremtsenek egymás számára.

Milyen egyéb kezelési lehetőségek vannak pszichiátrián belül?

A fent említett kezelési lehetőségek a leggyakoribbak a pszichiátrián belül. A pszichiátriai kezelési lehetőségek között számos más terápiás módszer is adott, amelyek kiegészíthetik vagy alternatívát jelenthetnek a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésnek. Súlyosabb esetekben, például öngyilkossági kockázat, súlyos depresszió vagy pszichotikus epizódok esetén kórházi kezelés lehet szükséges az egyén biztonsága és javulása érdekében. Néhány példa az egyéb pszichiátriai kezelési lehetőségek közül:

 • Elektrokonvulzív terápia (ECT): Ez a kezelési módszer súlyos depresszió, mánia vagy szorongásos zavarok kezelésére alkalmazható. Az ECT során apró áramütéseket alkalmaznak az agyban, amelyek szabályozott rohamot idéznek elő. Az ECT kezelés hatékonysága számos kórkép esetén bizonyított.
 • Transzkraniális mágneses stimuláció (TMS): Ez a kezelési módszer egy nem invazív eljárás, amely során mágneses mezők segítségével váltanak ki választ az agyban. Gyakran alkalmazzák depresszió kezelésére, különösen azoknál az egyéneknél, akik nem reagálnak jól az antidepresszánsokra.
 • Fototerápia: A fototerápiát az évszakhoz kötött depresszió (téli depresszió vagy szezonális affektív zavar) kezelésére alkalmazzák. A betegeket speciális fényforrások elé helyezik, amelyek imitálják a napsütést és segítenek normalizálni a hangulatot.
 • Csoportterápia: A csoportterápia olyan terápiás megközelítés, amelyben a betegek csoportban vesznek részt, általában ugyanazokkal vagy hasonló problémákkal küzdő személyekkel. Ez lehetőséget nyújthat az élmények megosztására, támogatásra és a szociális készségek fejlesztésére. A csoportterápia nagyon hatékony a függőségek kezelésében.
 • Alternatív terápiás módszerek: Néhányan találhatnak segítséget alternatív terápiás módszerekben, mint például a meditáció, a jóga, az akupunktúra vagy a kreatív terápiás technikák. Ezek a módszerek kiegészíthetik a hagyományos pszichiátriai kezelést és segíthetnek az egyénnek a stressz kezelésében és az életminőség javításában.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.02.15 15:47