A deperszonalizációs szindróma és a derealizációs szindróma olyan mentális állapotok, amelyekben az egyén elveszíti a kapcsolatot saját testével és/vagy a környező valósággal. Ezek a szindrómák olyan disszociatív zavarokhoz tartoznak, amelyek gyakran szorongással, stresszel vagy traumás élményekkel járnak együtt.

Deperszonalizációs és derealizációs szindróma - Tartalom

Mi az a deperszonalizációs szindróma?

A deperszonalizációs szindróma egy olyan mentális állapot, amelyben az egyén úgy érzi, hogy kívülről vagy idegenül tapasztalja saját testét, érzelmeit és gondolatait. Ez a szindróma a disszociatív zavarok egyik formája és azt a élményt eredményezi, hogy az egyén elveszti a kapcsolatot önmagával vagy a valósággal. A deperszonalizációs szindróma lehet egy önálló zavar vagy más mentális egészségügyi problémák (például szorongás vagy poszttraumás stressz zavar) részeként is jelentkezhet.

A deperszonalizációs szindróma tünetei között szerepelhetnek az alábbiak.

 • Érzékelt valóságvesztés: Az egyén úgy érezheti, mintha a valóságot egy másik nézőpontból vagy idegen szemmel látná, mintha egy filmben vagy álomban lenne.
 • Testidegenség érzése: Az érintett személy úgy érezheti, hogy a testét idegennek vagy valaki másénak éli meg. Ez magában foglalhatja a testrészeken vagy az egész testen kívülálló érzést.
 • Érzelmi kiüresedés: Az érzelmek vagy érzelmek elérésének nehézsége. Az egyén úgy érezheti, mintha érzelmei vagy reakciói elnyomták vagy távolodtak volna.
 • Idő és tér torzulása: Az idő és tér érzékelésének megváltozása, például az idő lassú vagy gyors mozgásának érzése, vagy a tér távolságainak megszűnése.
 • Valóságos vagy valótlan érzés: Az érintett személyek gyakran képesek felismerni, hogy érzéseik és észleléseik irracionálisak vagy valótlanok, de mégis nehézségeket okoznak számukra.

A deperszonalizációs szindróma hátterében számos tényező állhat, például traumatikus események, szorongás, stressz, depresszió vagy egyéb mentális egészségügyi problémák. Az állapot hátterében álló okokat és kiváltó tényezőket azonosítani és kezelni kell.

A deperszonalizációs szindróma diagnózisát és kezelését általában pszichoterapeuta vagy pszichiáter végzi. A terápia során a terapeuta segít az egyénnek megérteni és kezelni a szindróma okait, és kognitív terápiát vagy egyéb terápiás módszereket alkalmazhat a tünetek enyhítésére. Fontos megjegyezni, hogy a deperszonalizációs szindróma kezelhető és sok ember számára a megfelelő terápia segít a tünetek enyhítésében és a normális élet visszaállításában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Személyiségzavarok

Mi az a derealizációs szindróma?

A derealizációs szindróma egy olyan mentális állapot, amelyben az egyén úgy érzi, hogy a külvilág irreálisnak vagy idegennek tűnik, és elveszti a kapcsolatot a körülötte lévő valósággal. Ez a szindróma a disszociatív zavarok egyik típusa és hasonlóan a deperszonalizációs szindrómához, a derealizációs szindróma is azt eredményezi, hogy az egyén érzékelése és élménye a külvilágról torzult vagy megváltozott.

A derealizációs szindróma tünetei között az alábbiak szerepelhetnek.

 • Külvilág irreális érzése: A derealizációs szindrómával érintett személy úgy érezheti, hogy a környező világ irreális vagy álomszerű. Az objektumok, az emberek vagy a környezet szokatlannak vagy idegennek tűnhet.
 • Tárgyak és emberek távolodásának érzése: Az érzés, hogy a körülöttünk lévő tárgyak vagy emberek távolabb vannak, mint amilyennek normálisan látnánk őket.
 • Valóság elvesztése: A derealizációs szindrómával érintett személy elveszítheti a valóságérzetét, és úgy érezheti, mintha egy filmben vagy álomban lenne.
 • Érzékelési torzulások: A derealizációs szindróma tünetei között szerepelhet az érzékszervek (látás, hallás) működésének torzulása vagy észlelési zavarok.
 • Idegen tárgyak érzése: A derealizációs szindrómával érintett személyek úgy érezhetik, mintha a saját testüket vagy a környezetüket idegennek vagy másnak élnék meg.

A derealizációs szindróma tünetei gyakran szubjektívek és irracionálisak lehetnek, az érintettek pedig gyakran képesek felismerni, hogy érzéseik és észleléseik nem felelnek meg a valóságnak. Azonban ezek a tünetek mégis kihívást jelenthetnek és szorongást okozhatnak az érintett személyek számára.

A derealizációs szindróma hátterében számos tényező állhat, például stressz, szorongás, depresszió, traumás események vagy egyéb mentális egészségügyi problémák. A terápiás megközelítések közé tartozik a pszichoterápia, különösen a kognitív viselkedésterápia, amely segít a derealizációs szindrómával érintettnek megérteni és kezelni a szindróma okait és tüneteit. Fontos, hogy az okokat és a kiváltó tényezőket azonosítsák és kezeljék, és az érintett személyek megfelelő segítséget kapjanak a tünetek enyhítéséhez és az életminőség javításához.

Deperszonalizációs és derealizációs szindróma közötti különbség

A deperszonalizációs szindróma és a derealizációs szindróma közötti különbségek az élmények és az észlelések terén jelentkeznek, és mindkét szindróma a disszociatív zavarok kategóriájába tartozik. A két szindróma közötti fő különbségek az alábbiak lehetnek.

Az érintett terület:

 • Deperszonalizációs szindróma: A deperszonalizációs szindróma esetén az érintett személy úgy érzi, hogy elveszti a kapcsolatot önmagával vagy saját testével. Ez magában foglalhatja azt az érzést, hogy a test részei vagy az egész test idegennek vagy másnak tűnik.
 • Derealizációs szindróma: A derealizációs szindróma esetén az érintett személy úgy érzi, hogy a környező világ irreálisnak vagy idegennek tűnik. A tárgyak, az emberek vagy a környezet szokatlannak vagy irreálisnak észlelhetők.

Az észlelés jellege:

 • Deperszonalizációs szindróma: A deperszonalizációs szindróma tünetei a testidegenség, az érzelmi lecsökkenés és az érzelmek elérésének nehézségei köré összpontosulnak. Az érintett személyek úgy érezhetik, hogy a saját testük vagy érzéseik valahogy "nem a sajátjuk."
 • Derealizációs szindróma: A derealizációs szindróma tünetei az irreális vagy idegen érzések, valamint az érzékszervek működésének torzulása vagy észlelési zavarok köré összpontosulnak. Az érintett személyek úgy érezhetik, mintha a külvilág valamilyen módon "nem az igazi" lenne.

Kapcsolódás a valósághoz:

 • Deperszonalizációs szindróma: A deperszonalizációs szindrómával érintett személyek gyakran érzik, hogy az élményeik irreálisak vagy idegenek, de általában képesek felismerni, hogy a észlelésük nem felel meg a valóságnak.
 • Derealizációs szindróma: A derealizációs szindrómával érintett személyek is általában felismerik, hogy az észleléseik irreálisak vagy idegenek, és nem felelnek meg a valóságnak.

Mindkét szindróma hátterében állhatnak szorongás, stressz, depresszió, traumás események vagy egyéb mentális egészségügyi problémák. A terápia általában a pszichoterápiára, különösen a kognitív viselkedésterápiára összpontosul, hogy segítsen az érintetteknek megérteni és kezelni a szindróma okait és tüneteit. Azonban mindkét szindróma komplex és egyéni jellegű, és a kezelési tervet az egyén szükségletei és tünetei alapján alakítják ki. Fontos, hogy az okokat és a kiváltó tényezőket azonosítsák és kezeljék és az érintettek megfelelő segítséget kapjanak a tünetek enyhítéséhez és az életminőség javításához.

Kapcsolódó cikkünk

A szorongásos zavarok túlmutatnak a hétköznapi feszültségen

A szorongásos zavarok túlmutatnak a hétköznapi feszültségen

A szorongás, a fájdalomhoz hasonlóan szükséges velejárója a mindennapi életnek, ám egy bizonyos ponton túl nem segíti, hanem éppen gátolja a teljesítményt, rontja az életminőséget. Ezért dolgozták ki a pszichiátriában a szorongásos zavarok kategóriáját, amelyek típusairól, jellemzőiről és a ...

Deperszonalizációs és derealizációs szindróma kezelése

A deperszonalizációs szindróma és a derealizációs szindróma kezelése hasonló megközelítést igényel, mivel mindkét szindróma a disszociatív zavarok csoportjába tartozik, és gyakran kapcsolódik szorongáshoz, stresszhez vagy traumás eseményekhez. Az alábbi kezelési lehetőségek jönnek szóba mindkét szindróma esetén.

 • Pszichoterápia: A pszichoterápia a leggyakoribb és hatékony kezelési mód mindkét szindróma esetében. A kognitív viselkedésterápia  gyakran alkalmazott terápiás módszer a deperszonalizációs és derealizációs szindrómák esetén is. A terapeuta segít az érintett személynek az észlelések és érzések hátterében álló okok azonosításában, és olyan készségeket taníthat, amelyek segítik az élmények kezelését és a valósághoz való visszatérést.
 • Szorongáskezelés: Mivel a szorongás gyakran társul mindkét szindrómához, a szorongáskezelés fontos szerepet játszik a kezelés során. Ez magában foglalhat relaxációs technikákat, légzésgyakorlatokat vagy szorongás elleni gyógyszereket, amelyeket orvos írhat fel.
 • Traumakezelés: Ha a deperszonalizációs szindróma vagy derealizációs szindróma hátterében traumatikus események vagy élmények állnak, a traumakezelés segít a traumák feldolgozásában és az életminőség javításában.
 • Életmódbeli változások: Az egészséges életmódbeli tényezők, például az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az alvás minőségének javítása hozzájárul a szindrómák enyhítéséhez és a stressz csökkentéséhez.
 • Gyógyszeres kezelés: Súlyosabb esetekben az orvosok pszichiátriai gyógyszereket írhatnak fel, például szorongás vagy depresszió elleni gyógyszereket, hogy enyhítsék a deperszonalizációs és derealizációs szindróma okozta tüneteket.

Fontos megjegyezni, hogy a deperszonalizációs és derealizációs szindróma kezelése hosszú távú és fokozatos folyamat. Az egyénre szabott terápia, valamint az okok és a kiváltó tényezők azonosítása és kezelése kulcsfontosságú a sikeres kezeléshez. A kezelés során a terapeuta és az érintett személy közötti szoros együttműködés segít az észlelési zavarok enyhítésében és az életminőség javításában.

Téma szakértői

 

 

Utolsó módosítás:2023.10.06 18:45