A daganatos betegség diagnosztizálása egy életet megváltoztató esemény, amely számos érzelmi és pszichológiai kihívással jár együtt. A betegek gyakran tapasztalnak szorongást, félelmet, haragot és szomorúságot. Ezek az érzések normálisak és érthetőek ilyen helyzetben, de néha súlyosabbá és maradandóvá válhatnak és depresszióhoz vezethetnek.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Előfordulhat depresszió daganatos betegségekben?
Miért gyakori a depresszió daganatos betegségekben?
Hogyan hat a depresszió daganatos betegségekben?
Hogyan ismerhető fel a depresszió daganatos betegségekben, mik a depresszió tünetei?
Hogyan kezelhető a depresszió daganatos betegségekben?
Mit tehet még a daganatos beteg depresszió esetén?
Hogyan segíthetnek a daganatos beteg hozzátartozói depresszió esetén?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Előfordulhat depresszió daganatos betegségekben?

Nagyon gyakori a depresszió daganatos betegségekben, meghaladja az általános népesség körében tapasztalt számokat. A daganatos betegségek jelentős terhet rónak az egyénre és a környezetükre, jelentősen megváltoztatják a mindennapokat és csökkentik az életminőséget. Természetes, hogy ilyen esetben szorongást, szomorúságot, félelmet vagy haragot érezzenek az érintettek. A hosszú kezelés kitartást és türelmet igényel, előfordulhatnak benne csalódások. A fájdalmat nehéz viselni a mindennapokban. A daganatos betegségek kezelése során is számtalan mellékhatás felléphet, ami szintén nehézséget jelent az érintetteknek. Általában hosszú idő telik el az első diagnózistól a kezelés megkezdéséig, ami félelemmel és szorongással teli időszak lehet. Ráadásul a kezelés maga is hosszú, előfordulhat, hogy terápia módosításra is szükség van. A daganatos betegségek tehát nemcsak testileg, hanem érzelmileg, lelkileg is megterhelőek, természetes, hogy ilyenkor változik az emberek hangulata és előfordulhatnak benne nehezebb időszakok. Normális, hogy a rákbetegek szomorúságot és bánatot tapasztalnak különböző okok miatt, például az élettervek megváltozása, az önértékelés és a testkép változása, a társadalmi szerepek megszakadása, a pénzügyi kihívások és az élet végével kapcsolatos kérdések miatt. Azonban ezen időszakok állandósulása és a depresszió létrejötte is gyakori, amire viszont már nem kellene természetes folyamatként tekintenünk. A depresszió súlyos betegség, amely jelentős hatással lehet az egyén életminőségére. A depresszió ugyanis tovább fokozza a nehézségek és a szenvedés mértékét, és csökkenti is a gyógyulás esélyét. A depresszió elhanyagolása összefüggésbe hozható a daganatos betegek rosszabb túlélési arányával. Depresszió esetén megnőhet az öngyilkossági kockázat is.

Kapcsolódó cikkünk

Depresszió - ha nem képes az örömre, kaphat segítséget

Depresszió - ha nem képes az örömre, kaphat segítséget

Annyira depressziós vagyok – mondjuk sokszor, anélkül, hogy tudnánk, valójában mit is takar ez a pszichés betegség. A rossz hír, hogy a tartós lehangoltságra való hajlam genetikus, a jó hír viszont, hogy szakértő támogatással ki lehet lábalni belőle. Dr. Veres Andrea , a Pszichiátriai Központ pszichiátere, főorvos a Depresszió ...

Miért gyakori a depresszió daganatos betegségekben?

Sajnos a daganatos betegek körében szinte kétszer olyan gyakori a depresszió, mint az átlag népesség körében. A depresszió a daganatos betegek akár 20%-át is érintheti, míg a szorongás körülbelül 10%-át. Felmerül a kérdés, hogy vajon mi lehet az oka, hogy ennyire gyakori a depresszió daganatos betegségekben? Természetes válasz lenne, hogy a daganatos betegségek terhe miatt alakul ki, ami az esetek jelentős részében igaz is. Az előző bekezdésben részleteztük hogyan hatnak a pszichére és a mentális jóllétre a daganatos betegségek. Az esetek egy részében azonban a kezelés miatt alakulhat ki depresszió daganatos betegségekben. Egyes rákkezelések, beleértve a kemoterápiát és a kortikoszteroidokat, összefüggésbe hozhatóak a depresszió megnövekedett kockázatával. Bizonyos daganatos megbetegedésekben, például hasnyálmirigy- és tüdőrák esetén olyan vegyi anyagok szabadulhatnak fel, amelyek hozzájárulnak a depresszióhoz. Fontos szempont lehet a depresszió kialakulásában a szociális izoláció is. A betegek gyakran nem kapnak megfelelő lelki, mentális támogatást a környezetüktől. Érdekes módon az élet végi gondozásban részesülő betegeknél ritkábban fordul elő depresszió, mint az aktívan rákbetegséggel élőknél.

Hogyan hat a depresszió daganatos betegségekben?

A depresszió sokkal intenzívebb érzés, mint a lehangoltság vagy a szomorúság. Depresszió daganatos betegségekbenAz élet természetes része, hogy időnként szomorúnak érezzük magunkat – különösen betegségek esetén - de a depresszió egy sokkal erősebb érzés. A depresszió befolyásolhatja a mindennapi dolgokkal való megbirkózási képességét, hatással lehet az étkezési és alvási szokásokra is. Előfordulhat, hogy valaki túl sokat vagy túl keveset eszik miatta, illetve, hogy egész nap az ágyban akar maradni, folyton fáradtnak érzi magát. Depresszió esetén a betegek elkezdhetik kerülni a társaságot és a társas tevékenységeket is, valamint romolhat a személyes higiéniájuk is. Súlyos esetben már a munkájuk elvégzésére is képtelenek lesznek a depressziósok. Sajnos ezen folyamatok mind nehezítik a daganatos betegséggel való megküzdést és az abból való felépülést. Fontos megérteni, hogy önmagában is kellően nagy teher egy daganatos betegség, depresszióval szövődve pedig főként. A depresszió egy további betegség, ami kezelést igényel, nem olyan állapot, amit csak úgy lerázhat magáról az érintett. Ezt gyakran nagyon nehéz megérteni a depressziós hozzátartozóinak és környezetének. Hacsak valaki nem volt már maga is depressziós, szinte lehetetlen, hogy megértse, milyen érzés a depresszió daganatos betegségekben.

Hogyan ismerhető fel a depresszió daganatos betegségekben, mik a depresszió tünetei?

A depresszió egyrészt jelentősen befolyásolhatja a daganatos betegek életminőségét, másrészt nehezítheti a kezelést is. A depresszióban szenvedő betegek hajlamosabbak arra, hogy erősebbnek éljék meg a fájdalmakat és hogy jobban érezzék a kezelések mellékhatásait. Gyakran kevésbé vesznek részt a kezelésükben, és rosszabb a túlélési arányuk is. Éppen ezért fontos, hogy a daganatos betegek tisztában legyenek a depresszió tüneteivel, figyelmeztető jeleivel. Ha valakinél felmerül depresszió daganatos betegségekben vagy a depresszió tünetei, beszéljenek róla az orvosukkal! A depresszió hatékonyan kezelhető gyógyszeres kezeléssel, pszichoterápiával vagy a kettő kombinációjával. A daganat kezelésének sikere érdekében és az életminőség javítása miatt is fontos kezelni a depressziót. A depresszió daganatos betegségekben a következő tünetekkel jelentkezhet:

Hogyan kezelhető a depresszió daganatos betegségekben?

Ahogy már az előző bekezdésben is említettük, kezelhető a depresszió daganatos betegségekben, valamint fontos is a kezelése. Kezelés nélkül a depresszió tünetei nagyon hosszú ideig, hónapokig vagy évekig is fennállhatnak és súlyosbíthatják a daganatos betegségek okozta terheket. A depresszió megfelelő kezelésével azonban a legtöbben már néhány héten belül jobban érzik magukat. Ha tehát azt gyanítja, hogy depressziós lehet, a legjobb, ha beszél orvosával vagy ápolójával, hogy gyorsan kezelést kaphasson! A depresszió daganatos betegségekben a következő módokon kezelhető:

  • Gyógyszeres kezelés: A depresszió kezelésében leggyakrabban antidepresszánsokat alkalmaznak rákbetegek esetén. Habár egyeseknél nagyszerűen működnek, nem biztos, hogy minden daganatos beteg számára ez a megfelelő kezelés. Ráadásul óvatosnak kell lenni az antidepresszánsokkal, mivel ronthatják a meglévő tüneteket és kölcsönhatásba léphetnek a kemoterápiás szerekkel.
  • Pszichoterápia: A pszichoterápia vagy tanácsadás történhet egyénileg vagy csoportos keretek között. Néhány gyakori, bizonyítékokon alapuló, depresszió esetén hatékony kezelési forma a kognitív viselkedésterápia, az elfogadás és elköteleződés terápia és a személyközi terápia.
  • Testmozgás: A testmozgás szintén segíthet a depresszió kezelésében, a legtöbb tanulmány szerint a heti legalább háromszori testmozgás az ideális. A testmozgás megkezdése sok beteg számára nehéz lehet, így jobb ha megbeszéli orvosával mi lehet a megfelelő sport.  
  • Tartsa magát a rutinokhoz: A rutin követése segíthet fenntartani a teljesítményérzetet és az irányítás érzését, amelyek mind olyan területek, melyek sérülhetnek egy daganatos betegség vagy depresszió során. A rutin segíthet abban is, hogy az olyan tevékenységekre is rávegye magát a beteg, amelyekre nem feltétlenül lenne motivált.

Mit tehet még a daganatos beteg depresszió esetén?

A depresszió fent leírt kezelése mellett a daganatos betegek számos dolgot tehetnek a mentális egészségük javítása érdekében:

  • Egészséges életmód: Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás segíthet javítani a hangulatot és az energiaszintet.
  • Társas kapcsolatok: A családtagokkal, barátokkal és más daganatos betegekkel való időtöltés segíthet csökkenteni az elszigeteltség és a magány érzését, valamint oldhatja a szorongást és a feszültséget.
  • Stresszkezelés: A stresszkezelő és relaxációs technikák, valamint a mindfulness is segíthetnek csökkenteni a szorongást és a depressziót.

Hogyan segíthetnek a daganatos beteg hozzátartozói depresszió esetén?

Hozzátartozóként egy depressziós vagy daganatos beteg ápolása és támogatása is megterhelő tud lenni. Ha viszont ez a kettő kombinálódik és létrejön a depresszió daganatos betegségekben, azt még nehezebb lehet hozzátartozóként is viselni. Sokszor okoz problémát, hogy a hozzátartozók nem tudják mit mondjanak, hogyan támogassák, nem tudják átélni a depressziós daganatos beteg helyzetét. Ilyenkor is fontos azonban a beteg mellett állni, és tudatosítani, hogy a daganatos betegségben szenvedők nincsenek egyedül. Számos ember van, aki megérti, min mennek keresztül, és van segítség a depresszió leküzdéséhez is. Fontos bátorítani a beteget, hogy keressen kezelést a depresszió miatt, csatlakozzon sorstársak közösségéhez. Érdemes, olyan biztonságos helyet és helyzetet kialakítani, ahol a van lehetőség arra, hogy a beteg elmondja, hogy mit tapasztal, és ahol ítélkezésmentes visszajelzést kaphat. Mutassa meg szerettének, hogy valóban törődik a fizikai és érzelmi jóllétével! Van kiút a depresszióból, a depresszió mielőbbi kezelése pedig segíthet abban, hogy a daganatos beteg útja kissé könnyebb legyen.

Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.04.30 17:37