A skizoid személyiségzavar a személyiségzavarok között egy kevésbé ismert témakör. A skizoid személyiségzavar fő jellemzői az érzelmi elszigeteltség és a társas kapcsolatok kerülése. Ennek következtében az érintettek hajlamosak a magányra, nehezen fejezik ki érzéseiket és nehezen alakítanak ki kapcsolatokat. A skizoid személyiségzavar sokkal gyakoribb, mint a skizofrénia, így érdemes ismernünk ezt a betegséget.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mit jelent a skizoid személyiségzavar?
Mik a skizoid személyiségzavar jellemzői?
Milyen okok miatt alakulhat ki skizoid személyiségzavar?
Hova vezethet a skizoid személyiségzavar?
Hogyan vizsgálható ki a skizoid személyiségzavar?
Hogyan kezelhető a skizoid személyiségzavar?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mit jelent a skizoid személyiségzavar?

A skizoid személyiségzavar egy összetett pszichiátriai állapot, amelyet a társas kapcsolatoktól való következetes elszakadás és a társas kapcsolatok iránti általános érdektelenség jellemez. A skizoid személyiségzavarban szenvedő emberek az érzelmek korlátozott skáláját mutatják a másokkal való interakciók során. A skizoid személyiségzavar érintettje külső szemmel magába zárkózónak vagy elutasítónak tűnhet. Úgy tűnhet, mint aki nem mutat érdeklődést arra, hogy kapcsolatokat alakítson ki más emberekkel. Előfordulhat, hogy nem érdeklődik a szoros barátságok vagy a romantikus kapcsolatok iránt, vagy nem képes ilyeneket kialakítani. Skizoid személyiségzavar esetén az érzelmek kifejezése is nehézséget jelent. Mivel a skizoid személyiségzavar érintettje nem mutat ki érzelmeket, úgy tűnhet, hogy nem törődik másokkal vagy azzal, ami körülötte történik.

A skizoid személyiségzavar ritkának számít a személyiségzavarokon belül, de sokkal gyakrabban fordul elő, mint a skizofrénia. A skizoid személyiségzavar egyes tünetei hasonlíthatnak az autizmus spektrumzavarokhoz, az elkerülő személyiségzavarhoz és a skizofrénia korai tüneteihez. A skizoid személyiségzavar pontos oka nem ismert. A skizoid személyiségzavar leggyakrabban fiatal felnőttkorban kezdődik, de egyes tünetek már gyermekkorban is jelentkezhetnek. Ezek a tünetek megnehezíthetik, hogy a skizoid személyiségzavar érintettje jól teljesítsen az iskolában, a munkahelyén, társas helyzetekben vagy az élet más területein. Az illető azonban jól teljesíthet, ha a munkáját többnyire egyedül végezheti.

A skizoid személyiségzavarban szenvedő emberek családtagjai gyakran tapasztalnak stresszt, depressziót és elszigeteltséget. Családtagként fontos, hogy gondoskodjon mentális egészségéről, és segítséget kérjen, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Kapcsolódó cikkünk

Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

Pszichózis – nem csak skizofréniában jelentkezhet

A pszichózis a valóságtól való elszakadást jelenti, egy olyan rendkívüli állapotot jelöl, amikor az énünket támadja meg a betegség. De mit tehet a páciens, ha úgy érzi, mindenki ellene van vagy éppen ő lesz mindennek a középpontja? Mikor érdemes a hozzátartozóknak beavatkozni? Csak a skizofréniára lehet jellemző a ...

Mik a skizoid személyiségzavar jellemzői?

A skizoid személyiségzavarral élő emberek általában magukba fordulóak és visszahúzódóak, a külvilág furcsának és szokatlannak találhatja őket. A következő jellemzők segíthetnek azonosítani ezt a zavart:Skizoid személyiségzavar - Pszichiátriai Központ

 • Érzelmi hidegség: A skizoid személyiségzavar következtében az érintettek nehezen vagy egyáltalán nem képesek az érzelmek kifejezésére, és gyakran tűnnek érzéketlennek vagy érzelemmentesnek. Hiányozhat a humor, valamint gyakran hidegek vagy nem érdeklődőek mások iránt.
 • Társas kapcsolatok elkerülése: Az érzelmi elszigeteltség miatt a skizoid személyek hajlamosak kerülni a társas helyzeteket, és nehezen képesek kapcsolatokat kiépíteni és fenntartani. A skizoid személyiségzavar hajlamossá teszi az embereket arra, hogy vágyjanak az egyedüllétre és az egyedül végzett tevékenységekre.
 • Intim kapcsolatok hiánya: A romantikus kapcsolatok kialakítása is nehézségekbe ütközhet, mivel a skizoid személyek gyakran nem érzik szükségét a közeliségnek vagy intimitásnak. A skizoid személyiségzavar miatt nem élvezik a szoros kapcsolatokat, és csökkenhet vagy teljesen meg is szűnhet a szexuális vágy bennük.
 • Szociális érzéketlenség: A társadalmi normák és viselkedési kódok megértése és követése is kihívást jelenthet számukra. Előfordulhat például, hogy a skizoid személyiségzavar érintettje nem reagál mások dicséretére vagy kritikájára.
 • Intenzív belső fantáziavilág: A skizoid személyek gyakran élénk és gazdag belső fantáziavilággal rendelkeznek, amelybe visszavonulnak.
 • Motiváció hiánya: A skizoid személyiségzavar érintettje kevés tevékenységben leli örömét, ha egyáltalán van ilyen. Hiányozhat belőlük a lendület, amely arra készteti, hogy elérje céljait.

Milyen okok miatt alakulhat ki skizoid személyiségzavar?

A skizoid személyiségzavar a személyiségzavarok "A" csoportjába tartozik, amelyet a szokatlan és excentrikus gondolkodás vagy viselkedés jellemez. A személyiségzavarok krónikus (hosszú távú) és diszfunkcionális viselkedésminták. Ez azt jelenti, hogy azok a személyek, akik valamilyen személyiségzavarban szenvednek rugalmatlanok, szorongóak és számos szociális problémájuk van. A személyiség a gondolatok, érzelmek és viselkedésmódok keveréke, amely különlegessé és egyedivé tesz minket. A személyiség az a mód, ahogyan a külvilágot látjuk, megértjük és viszonyulunk hozzá. A személyiségbe az is beletartozik, ahogyan önmagunkat látjuk. A személyiség már gyermekkorban kialakul, a szülőktől örökölt gének és a környezeti hatások keverékeként. A gyerekek felnőve megtanulják, hogy megfelelően értsék a szociális jeleket és megfelelően reagáljanak rá, cselekedjenek. A skizoid személyiségzavar pontos oka nem ismert, az viszont biztos, hogy ebbe a leírt mintázatba csúszik hiba. A skizoid személyiségzavar kialakulásában a genetikai tényezők és a környezeti hatások is szerepet játszhatnak, amik következtében elmarad az illető szociális fejlődése. A legtöbb személyiségzavar a személyiség kialakulásával egyidőben, tinédzser korban jelentkezik. A skizoid személyiségzavar azonban gyakran már ennél korábban is mutat tüneteket. A skizoid személyiségzavar gyakoribb a férfiak között.

A skizoid személyiségzavar néhány potenciális oka a következőek lehetnek:

 • Genetikai hajlam: A genetikai tényezők szerepet játszhatnak a skizoid személyiségzavar kialakulásában, amelyet egyes kutatások összefüggésbe hoztak az érzelmek szabályozásával és az interperszonális kapcsolatokkal. Egyes kutatók szerint genetikai kapcsolat lehet a skizofrénia és a skizoid személyiségzavar között. Ráadásul az autizmus spektrumzavar néhány jellemzője hasonlít a skizoid személyiségzavarra, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a kettő között genetikai kapcsolat állhat fenn.
 • Környezeti tényezők: Traumatikus élet események, családi diszfunkció vagy társadalmi izoláció is hozzájárulhat a skizoid személyiségzavar kialakulásához. Ez különösen igaz, ha valakit korai életévekben érik ezek a traumák.
 • Személyiségi fejlődési tényezők: A gyermekkorban tapasztalt érzelmi hiányosságok vagy társas kapcsolatok zavarai is szerepet játszhatnak a skizoid személyiségzavar kialakulásában. Egyes tanulmányok szerint a skizoid személyiségzavarban szenvedő emberek gyakran olyan környezetből származnak, ahol hiányzik az érzelmi gondoskodás. Más szóval, ha gyermekkorukban érzelmileg rideg, elhanyagoló és távolságtartó gondozókkal rendelkeztek, az hozzájárulhat a skizoid személyiségzavar kialakulásához.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hova vezethet a skizoid személyiségzavar?

A skizoid személyiségzavar miatt szenvedő emberek általában kiegyensúlyozott életet élnek. A más típusú személyiségzavarokban szenvedőkhöz képest kisebb valószínűséggel tapasztalnak szorongást vagy depressziót, különösen, ha nem kerülnek olyan társadalmi, oktatási vagy foglalkozási helyzetekbe, amelyek nyomást gyakorolnak a korlátozott szociális képességeikre. A skizoid személyiségzavar következtében azonban kialakulhatnak más pszichiátriai betegségek is. A skizoid személyiségzavarban szenvedő embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy kialakuljon nála:

 • Skizotip személyiségzavar vagy skizofrénia
 • Egyéb személyiségzavarok
 • Súlyos depresszió
 • Szorongásos zavarok

Hogyan vizsgálható ki a skizoid személyiségzavar?

A skizoid személyiségzavar kivizsgálása pszichiátriai rendelésen történik. Általában egy vagy több hosszú beszélgetésre van szükség a skizoid személyiségzavar diagnosztizáláshoz. Ennek során átbeszélik az illető kórtörténetét, tüneteit, szokásait, a mindennapos életét. Szükség lehet családtag vagy rokonok bevonására is, akik külső szemmel le tudják írni az illető szokásait. Fizikális vizsgálatot is végezhetnek, hogy kizárják az egyéb egészségügyi problémákat.

Hogyan kezelhető a skizoid személyiségzavar?

A skizoid személyiségzavar kezelése pszichoterápia segítségével történik. A kezelésben a legnehezebb lépés, hogy a skizoid személyiségzavar érintettje akarja a változást és aktívan részt vegyen a kezelésben. A legtöbben ugyanis a saját útjukat szeretnék járni, és nem beszélni másokkal, beleértve az orvost is. Sokan csak a családtagok vagy barátok nyomására jelentkeznek terápiára, nem belső változtatási akarattal. Annak hiányában viszont nehéz a sikeres terápia. A pszichoterápia azoknak segíthet, akik tudják, hogy javítaniuk kell a másokkal való kapcsolataikon. A gyógyszereket elsősorban a skizoid személyiségzavarral együtt jelentkező pszichiátriai állapotok, és nem magának a betegségnek a kezelésére használják. Megfelelő kezeléssel sokat javulhat a skizoid személyiségzavar. A skizoid személyiségzavar kezelési lehetőségei közé tartoznak:

 • Pszichoterápia: Ha szorosabb kapcsolatokat szeretne kiépíteni a skizoid személyiségzavar érintettje, a kognitív viselkedésterápia formái segíthetnek megváltoztatni azokat a hiedelmeket és viselkedési formákat, amelyek problémákat okoznak a kapcsolataiban. A kognitív-viselkedésterápia segíthet az érzelmek és gondolatok azonosításában és az új, egészségesebb viselkedési minták kialakításában. A pszihoanalízis mélyebb önismereti folyamatokat jelent, amelyek segíthetnek a gyökerek megértésében és a változások elindításában.
 • Csoportterápia: Csoportos környezetben való részvétel segíthet a társas készségek fejlesztésében és a szociális kapcsolatok megteremtésében. Csoportos keretek között az illető megtanulhatja, hogy hogyan beszélgess másokkal, akik szintén új szociális készségeket tanulnak és gyakorolnak. Idővel a csoportterápia megadhatja a szükséges támogatást ahhoz, hogy a szociális készségek javuljanak.
 • Gyógyszerek: A skizoid személyiségzavar kezelésére nincs specifikus gyógyszer. Néha azonban az érzékelési zavarok vagy a társas kapcsolatokkal kapcsolatos szorongás kezelésére alkalmazható gyógyszerek is.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2023.12.28 18:25