A pszichoterápia a pszichiátriai kezelések egy fontos és gyakran használt eszköze. A pszichoterápia beszélgető terápia néven is ismert, ugyanis lényegében a pácienssel való beszélgetésen keresztül gyógyít. Számos típusa létezik az egyéni terápiáktól kezdve a csoportosig, amik alatt megváltoztatható a páciens gondolati mintája, megküzdési stratégiák sajátíthatóak el, feldolgozhatóak a múltbeli események. A pszichoterápia számos betegség gyógyításában hasznos, gyakran alkalmazzák például a szorongás oldására.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mit jelent a pszichoterápia?
Milyen foglalkozásokat tartalmazhat a pszichoterápia?
Hogyan történik egy kezelés a pszichoterápia során?
Milyen betegségek esetén ajánlott a pszichoterápia?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mit jelent a pszichoterápia?

A pszichiátriai kezelések tárháza folyamatosan bővül. A pszichiátria az orvostudomány egy olyan szegmentuma, ami hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Számtalan betegség mechanizmusát ismertük meg, és magát az emberi lélektant is mélységeiben. Ezzel egy időben a kezelések is sokat fejlődtek és hatásosabbá váltak, például számtalan új gyógyszert fejlesztettek ki. A pszichiátria témakörében jelenleg is több kutatás folyik, amiknek köszönhetően várhatóan a jövőben még hatékonyabb kezelési lehetőségek állnak majd rendelkezésre.

A pszichiátria egyik különleges kezelési formája a pszichoterápia. Azért különleges, mert ez egy non-invazív kezelési mód, gyógyszerek és eszközök nélkül csupán a beszélgetés erejével képes gyógyítani. A pszichoterápia lélektani eszközöket használ, közvetlen, szóbeli vagy más, nonverbális kommunikáció révén hoz létre változásokat az egyén élményfeldolgozásában és magatartásában. A pszichoterápia célja a mentális egészség javítása és a pszichés problémák kezelése. A pszichoterápia pszichiáter szakorvossal történő beszélgetést jelent, mely történhet egyéni-, pár-, család- vagy csoportterápia formájában. A pszichiáter vezetésével a páciens megvizsgálja gondolatait, érzéseit, viselkedését és élményeit, annak érdekében, hogy megértse állapotát. A pszichiáter segít felismerni a hibás gondolati mintákat, segít új minták és szokások megtanulásában, valamint megküzdési stratégiák elsajátításában és gyakorlásában.

A pszichoterápia több típusra osztható, melyek különböznek a terápiás célkitűzésekben, a módszerekben és a terápia időtartamában. A pszichoterápia példájaként említhetjük a pszichoanalitikus terápiát, a kognitív viselkedésterápiát, a humanisztikus terápiákat és az integratív terápiákat. A pszichoterápia sikeressége nagyban függ a páciens és a terapeuta közötti bizalomtól és együttműködéstől. Olyan szakembert érdemes választani, akivel hosszútávon több kezelésen át is együtt tudunk működni. A pszichoterápia ugyanis egy hatékony kezelési lehetőség, amennyiben jó az együttműködés. A pszichoterápia segítségével az emberek képesek lehetnek megoldani vagy kezelni a stresszt, a szorongást, a depressziót, képesek lehetnek feldolgozni a traumát, a függőséget és más pszichés problémákat, valamint fejleszteni az érzelmi jóllétüket és a kapcsolataik minőségét. A pszichoterápia tehát segíti a személyes fejlődést is.

Kapcsolódó cikkünk

Szkizofrénia- zavar az érzékelésben, gondolkodásban, viselkedésben

Szkizofrénia- zavar az érzékelésben, gondolkodásban, viselkedésben

A szkizofrénia kifejezés hallatán sokakban élhet az a téves elképzelés, miszerint ez maga a többszörös személyiség. Ez azonban nem igaz, a szkizofrénia az idegrendszer olyan komplex működészavara, amely érintheti többek közt a gondolkodást, az érzékelést, az információfeldolgozást, a hangulatot és a viselkedést. Dr. ...

Milyen foglalkozásokat tartalmazhat a pszichoterápia?

A pszichoterápia számos különböző típusát alkalmazzák attól függően, hogy milyen mentális problémát vagy élethelyzeti konfliktust szeretnének megoldani. Az alábbiakban összegyűjtöttük a pszichoterápia leggyakoribb típusait és röviden be is mutatjuk őket:Pszichoterápia - Pszichiátriai Központ

 • Kognitív viselkedésterápia: A kognitív viselkedésterápia célja, hogy az emberek megértsék és megváltoztassák a negatív gondolatokat és a helytelen viselkedési mintákat. Sok esetben ezek a gondolatok táplálják a mentális problémáikat. A terapeuta segíti a pácienst abban, hogy azonosítsa és megkérdőjelezze a negatív gondolatokat és hitrendszereket, valamint olyan készségekre tanítja, amelyek segíthetnek az érzelmi problémák kezelésében és az életminőség javításában.
 • Művészetterápia: A művészetterápia a pszichoterápia egy különleges módszere, amely a képzőművészet elemeit és a kreativitást használja fel, a személyes megismerés és gyógyulás elősegítése érdekében. Gyakran alkalmazzák gyermekek esetében is.
 • Pszichoanalitikus terápia: Ez a terápiás megközelítés Sigmund Freud munkásságán alapul. A pszichoanalitikus terápia célja, hogy megértse az egyén tudatalatti folyamatait, motivációit és érzéseit. A terapeuta segíti a pácienst abban, hogy megértse a tudatalatti konfliktusokat és felismerje azok hatásait a jelenlegi viselkedésére és helyzetére.
 • Interperszonális terápia: Az interperszonális terápia segít javítani az emberi kapcsolatokon azoknak, akik nehezükre esik a kapcsolatok kezdeményezése vagy fenntartása.
 • Rövid távú dinamikus terápia: Ez egy intenzív, rövid idejű terápiát jelent, melynek célja a múltbeli élmények feldolgozása és az érzelmek megváltoztatása.
 • Megoldás-fókuszú terápia: Ez a terápiás megközelítés a páciens erőforrásaira és a jövőbeli céljaira összpontosít, és arra törekszik, hogy gyorsan megtalálja a megoldásokat a jelenlegi problémákra.
 • Dialektikus viselkedésterápia: A dialektikus viselkedésterápia segít az érzelmek szabályozásában, valamint az interperszonális készségek fejlesztésében és az önismeret növelésében. Eredetileg a borderline személyiségzavar kezelésére fejlesztették ki ezt a módszert, de sikeresen alkalmazható öngyilkossági kísérletek esetén is.
 • Humanisztikus terápiák: Az ilyen típusú terápiák arra összpontosítanak, hogy támogassák az egyént a személyes növekedésben és önkifejezésben, valamint az önismeret és az önértékelés fejlesztését célozzák meg.
 • Családterápia: A családi dinamika feltárásában és a családi megoldatlan problémák kezelésében segíthet ez a típusú terápia. A pszichiáter terapeuta segítségével megtanulhatják a családtagok, hogy hogyan kommunikáljanak jobban egymással, hogyan oldják meg a konfliktusokat és hogyan teremtsenek támogatóbb környezetet egymás számára.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik egy kezelés a pszichoterápia során?

A pszichoterápia során a beteggel egy előzetesen megállapodás – az úgynevezett terápiás szerződés – alapján dolgoznak a terapeuták. A pszichoterápia kezelései kötött időtartamúak és gyakoriságúak; a pszichoterápia történhet egyéni, páros vagy csoportos formában. A pszichoterápia alapja gyakran a pszichoanalízis. Ennek során a terapeuta a páciens korábbi érzelmi-kapcsolati élményeit és tapasztalatait méri fel, hogy megérthesse, azok hogyan határozzák meg a páciens jelenlegi kapcsolatait és panaszait. A múltbeli események és jelenben tanúsított magatartások között ugyanis összefüggések lehetnek, a múlt feldolgozásával oldhatóak a jelen konfliktusai. A pszichoterápia hatékonysága a páciens és a terapeuta közötti kapcsolattól, a köztük kialakult bizalomtól és együttműködéstől függ, valamint a páciens motivációjától és attól, hogy mennyire hajlandó változtatni a szokásain és gondolatain. Az alábbiakban általánosságban bemutatjuk egy pszichoterápia lépéseit, azonban ezek változhatnak a pszichoterápia típusától függően:

 • Helyzet felmérése és a célok megállapítása: Az első találkozó során a terapeuta és a páciens közötti kapcsolat kiépítése, valamint a páciens jelenlegi helyzetének és problémáinak áttekintése történik. A terapeuta segít meghatározni a terápia céljait.
 • Terápiás keretek és szabályok megállapítása: A terapeuta és a páciens közötti kapcsolat megteremtése mellett a pszichoterápia kereteit, mint például az időtartamot és a gyakoriságot is meg kell határozni.
 • Aktuális problémák áttekintése: A terapeuta segít az aktuális nehézségek megértésében és feldolgozásában, valamint azokra való válaszok és kezelési stratégiák kialakításában.
 • Technikák és módszerek alkalmazása: A terapeuta különböző pszichoterápiás módszereket és technikákat alkalmazhat, például kognitív-viselkedésterápiát, pszichoanalitikus technikákat vagy interperszonális terápiát.
 • Önismeret és önkifejezés elősegítése: A terápiás folyamat során fontos szerepe van az önismeret és az önkifejezés fejlesztésének is, hogy jobban megérthesse önmagát és a problémáit a páciens.
 • Változás elősegítése a mindennapokban: A pszichoterápia során időt kell adni arra, hogy a páciens alkalmazza az újonnan megszerzett tudását és készségeit a mindennapi életében, és változásokat hajtson végre a kívánt célok elérése érdekében.
 • Értékelés és visszacsatolás: A terápia során a pszichiáter rendszeresen értékeli a haladást és visszajelzést ad a páciensnek a fejlődéséről és a további lépésekről.

Milyen betegségek esetén ajánlott a pszichoterápia?

Összegyűjtöttünk néhány olyan betegséget és állapotot, amelyek esetén a pszichoterápia hatékony lehet. Fontos megjegyezni, hogy a pszichoterápia nemcsak a diagnosztizált mentális betegségek kezelésére használható, hanem az élet különböző nehézségeivel és kihívásaival való megbirkózásra is.

 • Depresszió: A pszichoterápia segíthet az érzelmek kezelésében, a negatív gondolkodásmódok felismerésében és megváltoztatásában, valamint az életminőség javításában.
 • Szorongásos zavarok: A kognitív-viselkedésterápia és más terápiás módszerek hatékonyak lehetnek a szorongásos tünetek csökkentésében és az életminőség javításában.
 • Poszttraumás stressz zavar (PTSD): A traumából való gyógyulás támogatásában is hatékony lehet a pszichoterápia.
 • Pánikrohamok: A pszichoterápia segíthet megérteni és kezelni a pánikrohamot kiváltó tényezőket.
 • Stressz kezelés: A pszichoterápia segíthet az egyéneknek megtanulni a stresszkezelési stratégiákat, és megküzdeni az élet nehézségeivel.
 • Kapcsolati problémák: A párok és családok részére nyújtott terápia segíthet a kommunikációs nehézségek megoldásában, a konfliktusok kezelésében és az egészséges kapcsolati minták kialakításában.
 • Fóbiák: A pszichoterápia hatékonyan kezeli a különböző fóbiákat.
 • Személyiségzavarok: A pszichoterápia jól alkalmazható az olyan személyiségzavaroknál, mint például a nárcisztikus vagy a borderline személyiségzavar.
 • Krízishelyzetek: Válás, munkahely elvesztése, gyermekvállalás vagy költözés esetén a pszichoterápia segíthet a nehézségek oldásában.
 • Egyéb mentális egészségügyi problémák: Ide tartoznak például az evészavarok, az alvászavarok, a kényszeres zavarok és más mentális egészségügyi problémák.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.03.06 12:57