A pszichoterápia a pszichiátriai kezelések egy fontos és gyakran használt eszköze. A pszichoterápia beszélgető terápia néven is ismert, ugyanis lényegében a pácienssel való beszélgetésen keresztül gyógyít. Számos típusa létezik az egyéni terápiáktól kezdve a csoportosig, amik alatt megváltoztatható a páciens gondolati mintája, megküzdési stratégiák sajátíthatóak el, feldolgozhatóak a múltbeli események. A pszichoterápia számos betegség gyógyításában hasznos, gyakran alkalmazzák például a szorongás oldására.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban
Mit jelent a pszichoterápia?
Milyen foglalkozásokat tartalmazhat a pszichoterápia?
Hogyan történik egy kezelés a pszichoterápia során?
Milyen betegségek esetén ajánlott a pszichoterápia?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Pszichiátriai Központban

Mit jelent a pszichoterápia?

A pszichiátriai kezelések tárháza folyamatosan bővül. A pszichiátria az orvostudomány egy olyan szegmentuma, ami hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Számtalan betegség mechanizmusát ismertük meg, és magát az emberi lélektant is mélységeiben. Ezzel egy időben a kezelések is sokat fejlődtek és hatásosabbá váltak, például számtalan új gyógyszert fejlesztettek ki. A pszichiátria témakörében jelenleg is több kutatás folyik, amiknek köszönhetően várhatóan a jövőben még hatékonyabb kezelési lehetőségek állnak majd rendelkezésre.

A pszichiátria egyik különleges kezelési formája a pszichoterápia. Azért különleges, mert ez egy non-invazív kezelési mód, gyógyszerek és eszközök nélkül csupán a beszélgetés erejével képes gyógyítani. A pszichoterápia lélektani eszközöket használ, közvetlen, szóbeli vagy más, nonverbális kommunikáció révén hoz létre változásokat az egyén élményfeldolgozásában és magatartásában. A pszichoterápia célja a mentális egészség javítása és a pszichés problémák kezelése. A pszichoterápia pszichiáter szakorvossal történő beszélgetést jelent, mely történhet egyéni-, pár-, család- vagy csoportterápia formájában. A pszichiáter vezetésével a páciens megvizsgálja gondolatait, érzéseit, viselkedését és élményeit, annak érdekében, hogy megértse állapotát. A pszichiáter segít felismerni a hibás gondolati mintákat, segít új minták és szokások megtanulásában, valamint megküzdési stratégiák elsajátításában és gyakorlásában.

A pszichoterápia több típusra osztható, melyek különböznek a terápiás célkitűzésekben, a módszerekben és a terápia időtartamában. A pszichoterápia példájaként említhetjük a pszichoanalitikus terápiát, a kognitív viselkedésterápiát, a humanisztikus terápiákat és az integratív terápiákat. A pszichoterápia sikeressége nagyban függ a páciens és a terapeuta közötti bizalomtól és együttműködéstől. Olyan szakembert érdemes választani, akivel hosszútávon több kezelésen át is együtt tudunk működni. A pszichoterápia ugyanis egy hatékony kezelési lehetőség, amennyiben jó az együttműködés. A pszichoterápia segítségével az emberek képesek lehetnek megoldani vagy kezelni a stresszt, a szorongást, a depressziót, képesek lehetnek feldolgozni a traumát, a függőséget és más pszichés problémákat, valamint fejleszteni az érzelmi jóllétüket és a kapcsolataik minőségét. A pszichoterápia tehát segíti a személyes fejlődést is.

Kapcsolódó cikkünk

A pánikbetegség nem csak egy divatos öndiagnózis

A pánikbetegség nem csak egy divatos öndiagnózis

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, bár sokan még mindig „hisztinek”, egyfajta divathóbortnak gondolják, ha valaki pánikbeteg. Holott ez egy valódi, sokszor igen ijesztő tünetekkel járó betegség, amelyet pszichiáter diagnosztizálhat, és indíthat el egy összetett kezelést. Ennek lépéseiről adott ...

Milyen foglalkozásokat tartalmazhat a pszichoterápia?

A pszichoterápia számos különböző típusát alkalmazzák attól függően, hogy milyen mentális problémát vagy élethelyzeti konfliktust szeretnének megoldani. Az alábbiakban összegyűjtöttük a pszichoterápia leggyakoribb típusait és röviden be is mutatjuk őket:Pszichoterápia - Pszichiátriai Központ

 • Kognitív viselkedésterápia: A kognitív viselkedésterápia célja, hogy az emberek megértsék és megváltoztassák a negatív gondolatokat és a helytelen viselkedési mintákat. Sok esetben ezek a gondolatok táplálják a mentális problémáikat. A terapeuta segíti a pácienst abban, hogy azonosítsa és megkérdőjelezze a negatív gondolatokat és hitrendszereket, valamint olyan készségekre tanítja, amelyek segíthetnek az érzelmi problémák kezelésében és az életminőség javításában.
 • Művészetterápia: A művészetterápia a pszichoterápia egy különleges módszere, amely a képzőművészet elemeit és a kreativitást használja fel, a személyes megismerés és gyógyulás elősegítése érdekében. Gyakran alkalmazzák gyermekek esetében is.
 • Pszichoanalitikus terápia: Ez a terápiás megközelítés Sigmund Freud munkásságán alapul. A pszichoanalitikus terápia célja, hogy megértse az egyén tudatalatti folyamatait, motivációit és érzéseit. A terapeuta segíti a pácienst abban, hogy megértse a tudatalatti konfliktusokat és felismerje azok hatásait a jelenlegi viselkedésére és helyzetére.
 • Interperszonális terápia: Az interperszonális terápia segít javítani az emberi kapcsolatokon azoknak, akik nehezükre esik a kapcsolatok kezdeményezése vagy fenntartása.
 • Rövid távú dinamikus terápia: Ez egy intenzív, rövid idejű terápiát jelent, melynek célja a múltbeli élmények feldolgozása és az érzelmek megváltoztatása.
 • Megoldás-fókuszú terápia: Ez a terápiás megközelítés a páciens erőforrásaira és a jövőbeli céljaira összpontosít, és arra törekszik, hogy gyorsan megtalálja a megoldásokat a jelenlegi problémákra.
 • Dialektikus viselkedésterápia: A dialektikus viselkedésterápia segít az érzelmek szabályozásában, valamint az interperszonális készségek fejlesztésében és az önismeret növelésében. Eredetileg a borderline személyiségzavar kezelésére fejlesztették ki ezt a módszert, de sikeresen alkalmazható öngyilkossági kísérletek esetén is.
 • Humanisztikus terápiák: Az ilyen típusú terápiák arra összpontosítanak, hogy támogassák az egyént a személyes növekedésben és önkifejezésben, valamint az önismeret és az önértékelés fejlesztését célozzák meg.
 • Családterápia: A családi dinamika feltárásában és a családi megoldatlan problémák kezelésében segíthet ez a típusú terápia. A pszichiáter terapeuta segítségével megtanulhatják a családtagok, hogy hogyan kommunikáljanak jobban egymással, hogyan oldják meg a konfliktusokat és hogyan teremtsenek támogatóbb környezetet egymás számára.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan történik egy kezelés a pszichoterápia során?

A pszichoterápia során a beteggel egy előzetesen megállapodás – az úgynevezett terápiás szerződés – alapján dolgoznak a terapeuták. A pszichoterápia kezelései kötött időtartamúak és gyakoriságúak; a pszichoterápia történhet egyéni, páros vagy csoportos formában. A pszichoterápia alapja gyakran a pszichoanalízis. Ennek során a terapeuta a páciens korábbi érzelmi-kapcsolati élményeit és tapasztalatait méri fel, hogy megérthesse, azok hogyan határozzák meg a páciens jelenlegi kapcsolatait és panaszait. A múltbeli események és jelenben tanúsított magatartások között ugyanis összefüggések lehetnek, a múlt feldolgozásával oldhatóak a jelen konfliktusai. A pszichoterápia hatékonysága a páciens és a terapeuta közötti kapcsolattól, a köztük kialakult bizalomtól és együttműködéstől függ, valamint a páciens motivációjától és attól, hogy mennyire hajlandó változtatni a szokásain és gondolatain. Az alábbiakban általánosságban bemutatjuk egy pszichoterápia lépéseit, azonban ezek változhatnak a pszichoterápia típusától függően:

 • Helyzet felmérése és a célok megállapítása: Az első találkozó során a terapeuta és a páciens közötti kapcsolat kiépítése, valamint a páciens jelenlegi helyzetének és problémáinak áttekintése történik. A terapeuta segít meghatározni a terápia céljait.
 • Terápiás keretek és szabályok megállapítása: A terapeuta és a páciens közötti kapcsolat megteremtése mellett a pszichoterápia kereteit, mint például az időtartamot és a gyakoriságot is meg kell határozni.
 • Aktuális problémák áttekintése: A terapeuta segít az aktuális nehézségek megértésében és feldolgozásában, valamint azokra való válaszok és kezelési stratégiák kialakításában.
 • Technikák és módszerek alkalmazása: A terapeuta különböző pszichoterápiás módszereket és technikákat alkalmazhat, például kognitív-viselkedésterápiát, pszichoanalitikus technikákat vagy interperszonális terápiát.
 • Önismeret és önkifejezés elősegítése: A terápiás folyamat során fontos szerepe van az önismeret és az önkifejezés fejlesztésének is, hogy jobban megérthesse önmagát és a problémáit a páciens.
 • Változás elősegítése a mindennapokban: A pszichoterápia során időt kell adni arra, hogy a páciens alkalmazza az újonnan megszerzett tudását és készségeit a mindennapi életében, és változásokat hajtson végre a kívánt célok elérése érdekében.
 • Értékelés és visszacsatolás: A terápia során a pszichiáter rendszeresen értékeli a haladást és visszajelzést ad a páciensnek a fejlődéséről és a további lépésekről.

Milyen betegségek esetén ajánlott a pszichoterápia?

Összegyűjtöttünk néhány olyan betegséget és állapotot, amelyek esetén a pszichoterápia hatékony lehet. Fontos megjegyezni, hogy a pszichoterápia nemcsak a diagnosztizált mentális betegségek kezelésére használható, hanem az élet különböző nehézségeivel és kihívásaival való megbirkózásra is.

 • Depresszió: A pszichoterápia segíthet az érzelmek kezelésében, a negatív gondolkodásmódok felismerésében és megváltoztatásában, valamint az életminőség javításában.
 • Szorongásos zavarok: A kognitív-viselkedésterápia és más terápiás módszerek hatékonyak lehetnek a szorongásos tünetek csökkentésében és az életminőség javításában.
 • Poszttraumás stressz zavar (PTSD): A traumából való gyógyulás támogatásában is hatékony lehet a pszichoterápia.
 • Pánikrohamok: A pszichoterápia segíthet megérteni és kezelni a pánikrohamot kiváltó tényezőket.
 • Stressz kezelés: A pszichoterápia segíthet az egyéneknek megtanulni a stresszkezelési stratégiákat, és megküzdeni az élet nehézségeivel.
 • Kapcsolati problémák: A párok és családok részére nyújtott terápia segíthet a kommunikációs nehézségek megoldásában, a konfliktusok kezelésében és az egészséges kapcsolati minták kialakításában.
 • Fóbiák: A pszichoterápia hatékonyan kezeli a különböző fóbiákat.
 • Személyiségzavarok: A pszichoterápia jól alkalmazható az olyan személyiségzavaroknál, mint például a nárcisztikus vagy a borderline személyiségzavar.
 • Krízishelyzetek: Válás, munkahely elvesztése, gyermekvállalás vagy költözés esetén a pszichoterápia segíthet a nehézségek oldásában.
 • Egyéb mentális egészségügyi problémák: Ide tartoznak például az evészavarok, az alvászavarok, a kényszeres zavarok és más mentális egészségügyi problémák.

  Téma szakértői

Utolsó módosítás:2024.03.06 12:57